Jonk over Ajax-malaise: “Simpele frames”

Foto: Jonk over Ajax-malaise: “Simpele frames”

Wim Jonk hoopt dat het spoedig weer de goede kant opgaat met Ajax. De oefenmeester, die bij FC Volendam het veld moest ruimen, is nog niet genoemd voor een eventuele terugkeer bij Ajax, maar stelt daar ook niet echt mee bezig te zijn. Jonk zegt overeenkomsten te herkennen in de periode dat hijzelf moest vertrekken bij Ajax.

Jonk laat zich uit over Ajax-crisis en blikt terug op eigen Ajax-vertrek

Jonk, die een verleden heeft bij Ajax en PSV, is bij beide clubs niet genoemd. Ook in Eindhoven niet toen Ruud van Nistelrooij opstapte, maar Jonk zegt in De Telegraaf wel te weten hoe het werkt. “Lijstjes zijn vaak heel afhankelijk van de dagkoersen. Elke club heeft zijn eigen afwegingen en ik focus me liever op hetgeen waar ik controle over heb.” De oefenmeester zegt beide clubs nog altijd een warm hart toe te dragen. “Dat staat los van het feit of ik daar zelf een rol in speel.”

Jonk blikt in de ochtendkrant nog terug op zijn Ajax-periode, waar hij net als bij Volendam vroegtijdig moest vertrekken. “Vanaf 2010 hebben we bij Ajax een fundament gelegd. En later hebben we dat bij FC Volendam gedaan. Daarmee hebben we die clubs naar een hoger niveau getild en daardoor is veel waarde gecreëerd.”

Politieke spelletjes bij Ajax

Volgens de oefenmeester heeft hij met de nodige politieke spelletjes te maken gekregen. “Wij zijn dan transparant en staan ergens voor. Simpele frames, zoals ’Wim Jonk is ellende’, daar kan ik weinig mee. Ik ben een bouwer en een teamplayer, maar ik ga niet ten koste van alles overleven.” Er wordt gesteld dat men de topprestaties van Jonk snel weer is vergeten, wat de Volendammer zelf ook kan beamen. “Het voetbal heeft een kort geheugen en weinig oog voor patronen. Er wordt veel gepraat over poppetjes en te weinig over inhoud en visie. Net als bij Volendam zijn wij ook bij Ajax op oude politieke krachten gestuit.”

Jonk zegt dan ook overeenkomsten te zien met zijn vertrek bij Ajax. “En nu zie je daar weer dezelfde machtsstrijd als in 2011 (Fluwelen Revolutie, red.) en 2015 (vertrek Jonk, red.). Veel mensen doorzien dat niet. Het publiek wordt afgeleid door simpele frames en korte termijn-resultaten. Het positieve patroon is bijna altijd dat je eerst zaait met een goede visie en pas jaren later oogst. Je kunt dit toepassen op veel plekken waar iets bijzonders is gebeurd: er zijn altijd zaaiers en dat is nooit een individu, maar altijd een groep mensen.”

Moet Ajax Jonk benaderen voor een functie?

  • Ja, dat zou een goed idee zijn
  • Nee, dat vind ik niet
469+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie