Thiago Alcántara

Leeftijd: 33

Het laatste nieuws over Thiago Alcántara

Thiago Alcántara is een Spaanse middenvelder met Braziliaanse en Italiaanse roots. De international van Spanje maakte in september 2020 de overstap van Bayern München naar Liverpool.

  • Thiago speelt momenteel voor Liverpool
  • De middenvelder kwam eerder uit voor FC Barcelona en Bayern München
  • Hij won zeven landstitels in Duitsland en vier in Spanje
  • Thiago won de Champions League tweemaal
  • In 2011 debuteerde hij als international van Spanje
  • Zijn vader Mazinho werd wereldkampioen met Brazilië

Clubcarrière

Thiago Alcántara do Nascimento zag op 11 april 1991 het levenslicht in het Italiaanse San Pietro Vernotico. Hij is de zoon van Mazinho, die in 1994 wereldkampioen werd met de nationale ploeg van Brazilië. Senior speelde ten tijde van diens geboorte voor Lecce. Ook de broer van Thiago, Rafinha, heeft het geschopt tot profvoetballer.

De voetbalcarrière van Thiago ging van start bij Flamengo. Tussen 1996 en 2001 speelde de middenvelder in Spanje, waar hij de clubkleuren van Ureca en Kelme verdedigde. Na een terugkeer bij Flamengo maakte de rechtspoot in 2005 de overstap naar de jeugdopleiding van FC Barcelona.

Doorbraak bij Barcelona

Thiago doorliep de hoogste jeugdteams van FC Barcelona. Op 17 mei 2009 debuteerde de middenvelder in de A-selectie van de Catalaanse topclub, dat met 2-1 verloor bij Real Mallorca. Trainer Pep Guardiola liet hem na 75 minuten invallen voor de IJslander Eidur Gudjohnsen. In het seizoen 2009-2010 mocht Thiago tweemaal aantreden voor Barcelona, waaronder de met 4-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen Racing Santander. Op aangeven van Lionel Messi maakte de invaller de vierde treffer.

Guardiola liet Thiago in het seizoen 2010-2011 zestien keer opdraven, met drie doelpunten en drie assists als rendement. De middenvelder had daarmee een serieuzer aandeel in zijn derde opeenvolgende landstitel. FC Barcelona won in 2011 ook de Champions League door Manchester United met 3-1 te verslaan. Thiago zat op de reservebank op Wembley, maar kreeg geen speeltijd.

Thiago brak in het seizoen 2011-2012 definitief door. Hij speelde 45 officiële wedstrijden, waarin hij viermaal scoorde en acht keer als aangever fungeerde. FC Barcelona werd onttroond in de Primera División en de Champions League, maar veroverde desalniettemin een viertal prijzen: de wereldbeker voor clubteams, de Europese Supercup, de Copa del Rey en de Supercopa de España. Thiago behaalde in 2013 zijn vierde landstitel.

Zeer succesvol met Bayern

In het shirt van FC Barcelona bleef Thiago steken op exact honderd wedstrijden (elf doelpunten, twintig assists). In de zomer van 2013 koos de middenvelder voor een transfer naar Bayern München, dat zo’n 25 miljoen euro betaalde voor diens handtekening. Bij Der Rekordmeister kreeg hij opnieuw te maken met Guardiola als hoofdtrainer. Thiago debuteerde op 27 juli in de uitwedstrijd tegen Borussia Dortmund, dat in de strijd om de DFL-Supercup met 4-2 te sterk bleek.

Thiago maakte op 21 december 2013 zijn eerste doelpunt voor Bayern München, dat een 2-0 zege behaalde op Raja Casablanca. De Duitse topclub veroverde hiermee de wereldbeker voor clubs. In zijn debuutseizoen won Bayern ook de landstitel, beker en de Europese Supercup. Door fysieke problemen bleef Thiago steken op 25 officiële wedstrijden (drie doelpunten, vijf assists). Vooral zijn knieblessure zorgde voor een lange revalidatie, waardoor de Spanjaard pas in april 2015 zijn comeback maakte.

Tot en met het seizoen 2019-2020 bleef Thiago actief voor Bayern München. In deze periode speelde hij 235 officiële wedstrijden, waarin hij 31 doelpunten maakte en 37 keer als aangever fungeerde. Met de Zuid-Duiters bouwde de rechtspoot een indrukwekkende erelijst op. Bayern veroverde zeven landstitels, vier DFB-Pokals, drie DFL-Supercups, de Champions League, de Europese Supercup en het WK voor clubteams gedurende zijn zevenjarige verblijf.

Transfer naar Liverpool

Thiago maakte in september 2020 de overstap naar de Engelse kampioen Liverpool, dat zo’n dertig miljoen euro betaalde aan Bayern München. Manager Jürgen Klopp liet de aanwinst op 20 september debuteren in de Premier League-topper tegen Chelsea (0-2 overwinning). Een knieblessure speelde hem vervolgens parten, waardoor zijn eerste seizoen moeizaam verliep. Thiago maakte pas op 8 mei 2021 zijn eerste doelpunt voor The Reds, die een 2-0 overwinning behaalden op Southampton.

In het shirt van Liverpool (Pro Shots)

Ook in het seizoen 2021-2022 werd Thiago gehinderd door blessures. Daardoor moest hij de League Cup-finale tegen Chelsea missen (winst na strafschoppen), maar de FA Cup-finale tegen diezelfde club bleek wel haalbaar. Liverpool won ook deze beker door de strafschoppenserie in eigen voordeel te beslissen. Thiago speelde de volle 120 minuten en benutte de tweede strafschop. Liverpool verspeelde daarentegen de landstitel aan Manchester City en verloor de Champions League-finale van Real Madrid.

In de seizoenen 2022-2023 en 2023-2023 werd Thiago opnieuw geteisterd door blessureleed. In februari 2024 maakte de Spanjaard na 281 dagen zijn comeback, maar op bezoek bij Arsenal (3-1 nederlaag) liep hij in een tijdsbestek van twaalf minuten meteen wéér een blessure op.


Interlandcarrière

Thiago had de mogelijkheid om zijn vader achterna te gaan, maar besloot af te zien van een interlandcarrière namens Brazilië. In plaats daarvan gaf de middenvelder zijn jawoord aan Spanje. Hij doorliep alle jeugdelftallen en maakte op 10 augustus 2011 zijn debuut in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Italië (2-1 nederlaag). Door een blessure aan zijn scheenbeen moest Thiago het EK van 2012 aan zich voorbij laten gaan. De wereldkampioen van 2010 prolongeerde de Europese titel door met 4-0 te winnen van de Italianen.

Het WK van 2014 ging door een blessure eveneens voorbij aan Thiago, die daardoor pas op het EK 2016 debuteerde op een grote eindronde. De Spanjaard zat op de bank tijdens de fatale achtste finale tegen Italië (0-2). Hij behoorde vervolgens ook tot de selectie voor het WK van 2018 en het EK van 2021, waarin het team respectievelijk in de achtste en halve finale werd uitgeschakeld. Na de laatstgenoemde eindronde werd Thiago niet meer geselecteerd voor het nationale team.

Laatste update: 9 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie