Jöel Matip

Leeftijd: 32

Het laatste nieuws over Joël Matip

Joël Matip is een Kameroenese centrale verdediger van Duitse komaf. De voormalig international van Kameroen speelt sinds de zomer van 2016 voor Liverpool.

  • Matip speelt momenteel voor Liverpool
  • De verdediger won in 2019 de Champions League
  • Hij won er ook de landstitel, de FA Cup en de Champions League
  • Matip won de DFB-Pokal met Schalke 04
  • Hij speelde 27 interlands voor Kameroen

Clubcarrière

Jop Jöel André Matip werd op 8 augustus 1991 geboren in het Duitse Bochum. Hij is de zoon van een Duitse moeder en een Duitse vader. Ook zijn vader Jean, broer Marvin, neef Thomas Job en neef Joseph Désire Job hebben het tot het betaald voetbal geschopt.

Matip trapte zijn eigen voetbalcarrière af in het shirt van SC Weitmar 45. In 1997 werd de verdediger opgenomen in de jeugdopleiding van VfL Bochum, dat hij na drie jaar inruilde voor de academie van Schalke 04. Hier zette hij diens laatste stappen richting een carrière in het profvoetbal.

Droomdebuut bij Schalke 04

Matip debuteerde op 7 november 2009 in de hoofdmacht van Schalke 04. Het werd een onvergetelijk debuut, aangezien de verdediger als basisspeler de gelijkmaker opeiste in de uitwedstrijd tegen Bayern München (1-1). Vanaf dat moment werd hij een vaste waarde in het tenue van Die Königsblauen. In zijn eerste seizoen op het hoogste niveau speelde Matip 22 wedstrijden in alle competities, waarin hij driemaal wist te scoren.

Met Schalke 04 verloor Matip in 2010 de halve finale van de DFB-Pokal door toedoen van Bayern München. Een seizoen later troffen beide clubs elkaar opnieuw in deze fase van het bekertoernooi, maar ditmaal lukte het de club uit Gelsenkirchen wel om door te stoten naar de finale. MSV Duisburg werd vervolgens eenvoudig opzij gezet: 5-0. Schalke imponeerde dat seizoen eveneens in de Champions League. Mede dankzij een treffer van Matip werd ten koste van Internazionale de laatste vier bereikt, maar Manchester United bleek in de halve finale een maatje te groot.

Matip, die in 2011 de Duitse Supercup won met Schalke 04, bleef tot en met de zomer van 2016 actief voor Schalke 04. In deze periode steeg zijn persoonlijke teller naar 256 wedstrijden in alle competities, waarin hij 23 wist te scoren en veertien keer als aangever fungeerde.

(Pro Shots)

Sterkhouder bij Liverpool

Schalke 04 en Matip werden het in 2016 niet eens over een nieuw contract. In plaats daarvan verzekerde hij zich in februari van dat jaar van een transfervrije overstap naar Liverpool, waar hij in de zomer daadwerkelijk neerstreek. De verdediger debuteerde op 23 augustus van dat jaar in de League Cup-wedstrijd tegen Burton Albion (0-5 overwinning) voor The Reds. Scoren deed Matip op 29 oktober voor het eerst, in de met 2-4 gewonnen uitwedstrijd tegen Tottenham Hotspur.

Matip werd een vaste waarde in het shirt van Liverpool, waar hij onder meer de Nederlander Virgil van Dijk naast zich kreeg als kompaan. Mede dankzij het defensie koppel wist de club onder leiding van manager Jürgen Klopp verschilende prijzen binnen te slepen. In 2023 maakte Matip het lijstje compleet door de Engelse Supercup toe te voegen aan zijn erelijst. Eerder won hij al de Champions League, het WK voor clubteams, de Europese Supercup, de Premier League, de FA Cup en de Carabao Cup.


Interlandcarrière

Matip had de mogelijkheid om uit te komen voor Duitsland, maar besloot uiteindelijk om te kiezen voor Kameroen. Op 3 maart 2010 debuteerde hij in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Italië (0-0) als A-international. Drie maanden later mocht hij al voor het eerst deelnemen aan een grote eindronde. Matip stond in de eerste WK-wedstrijd tegen Japan (0-1 nederlaag) in de basis, maar moest vervolgens als bankzitter toekijken hoe Denemarken en Nederland zijn team al in de groepsfase naar huis stuurden.

In 2014 was Matip opnieuw actief op het wereldkampioen. Ditmaal begon de verdediger het toernooi op de bank, maar mocht hij wel aantreden in de groepswedstrijden tegen Kroatië en Brazilië. Ondanks een treffer van Matip tegen de Zuid-Amerikaanse sterrenformatie werd Kameroen opnieuw puntloos uitgeschakeld in de groepsfase. Nadien speelde de verdediger nog één A-interland: op 6 september 2015 tegen Gambia (0-1 overwinning).

Matip botste tijdens zijn interlandcarrière meermaals met de verantwoordelijken in Kameroen. Hij werd zelfs enkele wedstrijden geschorst vanwege zijn onreglementaire weigering om uit te komen voor het nationale team, maar niet lang daarna bedankte hij officieel als A-international. Matip bleef daardoor steken op 27 interlands en één doelpunt.

Laatste update: 19 oktober 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie