Wie is eigenlijk dé grote technische baas van Fortuna Sittard?

Foto: Wie is eigenlijk dé grote technische baas van Fortuna Sittard?

Officieel is Sjoerd Ars de laatste tijd de technisch manager bij eredivisionist Fortuna Sittard geweest. Maar op de achtergrond was er ook toen al een Portugees die mee aan de bepalende touwtjes op voetbalgebied trok. En wie is toch de rechterhand van voorzitter Isitan Gün die over een groot netwerk beschikt en leidend is, maar op papier eigenlijk helemaal géén functie bekleedt?

Bij Limburgse eredivisieclub Fortuna loopt Turk rond die veel bepaalt op voetbalgebied maar géén officiële functie heeft

Sjoerd Ars. Doelpunten maken kon de Gelderlander in zijn tijd als speler als de beste. Een ‘typische Eerste Divisie-spits’ werd de inmiddels dertiger doorgaans vaker genoemd. Aan het bijkans einde van zijn sportieve loopbaan trad hij in 2018 in dienst bij Fortuna, waarvoor hij in 2017 ook als speler een half jaar in actie was gekomen.

Invisible man

Hij vervulde bij de Sittardse club onder andere de functies hoofd internationale scouting en technisch manager. In die laatste functie had de voormalig aanvaller de laatste jaren veelvuldig contact met de grote onbekende op de achtergrond die medeverantwoordelijk was voor het eerdere Fortuna-succes: ene Ogan Tarhan.

Bij niet iedereen zal bij het horen van deze naam meteen een belletje gaan rinkelen, maar deze geboren Turk weet desondanks van wanten voor wat betreft spelers en de bijbehorende contacten in vooral Europa. Tarhan is zoals gezegd een goede vriend van Fortuna-topman Isitan Gün en in die hoedanigheid enkele jaren geleden terechtgekomen in Zuid-Limburg, in Sittard om precies te zijn. Waar hij soms tijdelijk dan ook verblijft.

Burak Yilmaz

Als een soort van voetbalconsultant. Tarhan speurt, belt en zoekt sindsdien naar versterkingen voor Fortuna. Als brein op de achtergrond. Vanuit zijn eigenlijk woonplaats Istanboel reist hij een deel van de wereldbol rond. Zeker Oost-Europa maar ook het overzeese Engeland kent hij op zijn duimpje. Dat blijkt ook wel uit de vaak buitenlandse spelers met onbekende namen die de Limburgse club weet binnen te hengelen. Burak Yilmaz, een held en filmster in Turkije, is daar eentje van geweest.

Vaak komen zij uit de koker van (de contacten) van Ogan Tarhan. Zijn werkwijze als invisible man werkt goed, want Fortuna wist zich ook dit seizoen wederom knap te handhaven in de Eredivisie. Tarhan heeft bij de club waar oud-bondscoach Bert van Marwijk ooit de eerste grote stappen zette als hoofdtrainer, een flinke vinger in de voetbaltechnische pap, weten ingewijden. “Hij heeft grote zeggenschap, zeker ook verstand van voetbal.”

Portugese directeur voetbal

En dan is er nog ene Américo Jorge dos Santos Branco, een 32-jarige Portugees. Américo wie? vroeg men zich intern bij Fortuna in de winter van vorig jaar toen hij kwam binnenlopen bij de club. Dit typeert de Sittardse club van heden ten dage ook wel een beetje: onbekende buitenlandse namen, zoals de inmiddels vertrokken Spaanse hoofdtrainer Julio Velásquez, passeren er nog weleens de revue.

Branco, die in zijn vaderland als sportief directeur werkte bij clubs als Olhanense, Coimbra en Tondela, werd toegevoegd aan de technische leiding van de eredivisionist. Als een soort van directeur profvoetbal en scouting. Dit omdat technisch manager Ars, die ook succesvol zakenman is, vorig jaar zomer niet tot overeenstemming met Fortuna was gekomen over een fulltime contract.

Wisseling van de wacht

Zo waren er in het afgelopen half jaar drie mensen die behoorden tot de voetbaltechnische top bij de Fortunezen. Vanaf 1 juli zal dit weer iets anders zijn, althans qua precieze invulling: Américo Branco is gepromoveerd, als je dat al zo mag noemen want hij was eerst directeur voetbal, tot technisch manager.

Dit terwijl Sjoerd Ars op zijn beurt verder aan de slag gaat als technisch adviseur. Hij zal, waar nodig, ondersteuning gaan bieden bij het regelen van transfers en de scouting. De rol van Ogan Tarhan verandert daarentegen echter niet. Hij is de grote man die op technisch gebied een behoorlijk woordje blijft meespreken.

Medebepalend daarin zal zijn overigens ook. Hij zit immers heel erg dicht tegen de top van de club aan, terwijl Branco technisch manager is. Die laatste is daarmee hoofdverantwoordelijk, op papier. Maar in de directie zit hij weer niet. Concluderend kun je eerder zeggen dat Fortuna Sittard eerder een zogeheten technisch hart heeft, met daarin: een Portugees, een hardwerkende en slimme Turk én een Gelderse adviseur.

De komst van Burak Yilmaz naar Fortuna was een milsukking?

  • Ja
  • Nee
409+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie