Oguzhan Özyakup

Leeftijd: 31

Het laatste nieuws over Oguzhan Özyakup

Oguzhan Özyakup is een Turkse voetballer van Nederlandse afkomst. De international van Turkije maakte in september 2022 de overstap van Besiktas naar Fortuna Sittard.

  • Özyakup speelt momenteel voor Fortuna Sittard
  • De middenvelder kwam eerder uit voor Arsenal, Besiktas en Feyenoord
  • Hij werd driemaal kampioen in Turkije
  • Özyakup debuteerde in 2013 als Turks international
  • Hij was jeugdinternational van Nederland

Clubcarrière

Özyakup werd op 23 september 1992 geboren in Zaandam. De rechtsbenige middenvelder lanceerde zijn voetbalcarrière in het shirt van amateurclub ZTS (Zaanstad Türk Spor). Via Hellas Sport kwam hij in 2005 terecht in de jeugdopleiding van AZ. Vanuit Alkmaar maakte Özyakup in de zomer van 2008 de overstap naar de academie van Arsenal, dat hem al na één seizoen een profcontract aanbood.

Debuut voor Arsenal

Op 20 september 2011 maakte Özyakup zijn officiële debuut voor Arsenal. In de derde ronde van de League Cup maakte de middenvelder na 77 minuten zijn opwachting tegen Shrewsbury Town. Teamgenoot Yossi Benayoun bracht de 3-1 eindstand op het scorebord na een assist van de debutant. Ruim een maand later mocht hij eveneens opdraven in de achtste finale tegen Bolton Wanderers (2-1 overwinning). The Gunners werden in de kwartfinale uitgeschakeld door Manchester City, dat met 0-1 zegevierde.

Succesvol met Besiktas

Özyakup voelde ondanks zijn League Cup-optredens te weinig zelfvertrouwen bij Arsenal. In de zomer van 2012 maakte hij de overstap naar Besiktas, dat hem op 19 augustus liet debuteren tegen Istanbul BB (1-1). Zijn eerste doelpunt als profvoetballer maakte de middenvelder op 4 november in de thuiswedstrijd tegen Mersin Idmanyurdu (3-0 overwinning). In diezelfde Süper Lig-wedstrijd eiste hij eveneens een assist op. Özyakup werd in zijn eerste seizoen meteen van grote waarde: twee doelpunten en acht assists in dertig officiële wedstrijden.

In het shirt van Besiktas groeide Özyakup uit tot een gevestigde waarde. Tot de zomer van 2022 speelde hij maar liefst 308 officiële wedstrijden voor de middenvelder, die 34 doelpunten maakte en 62 keer als aangever fungeerde. In deze periode behaalde de Nederlandse Turk vijf prijzen: drie landstitels (2016, 2017 en 2021), één Turkse beker (2021) en één Turkse Supercup (2022).

Huurling bij Feyenoord

Tijdens zijn Besiktas-periode maakte Özyakup één uitstapje. In januari 2022 werd de middenvelder voor een half jaar uitgeleend aan Feyenoord. Hij bekroonde zijn eerste Eredivisie-optreden voor de Rotterdamse club met een doelpunt na 93 seconden en leidde daarmee een 3-0 zege op FC Emmen in. Zijn Feyenoord-periode bleek van korte duur: door de uitbraak van de coronapandemie speelde hij welgeteld vier officiële wedstrijden. In de halve finale van de KNVB Beker werd een 7-1 overwinning behaald op NAC Breda, maar de finale tegen FC Utrecht werd niet meer gespeeld.

In het shirt van Fortuna Sittard (Pro Shots)

Fortuna Sittard

Fortuna Sittard stuntte in de zomer van 2022 met het aantrekken van Burak Yilmaz. Enkele maanden later tekende ook Özyakup een contract bij de Limburgse eredivisionist. In zijn debuutwedstrijd tegen NEC (1-1) liet de middenvelder zich meteen gelden door op fraaie wijze de openingstreffer binnen te schieten. Hij leek daarmee matchwinner te worden, maar diep in blessuretijd maakte Pedro Marques namens de Nijmegenaren gelijk. Met zijn derde Eredivisie-treffer maakte Özyakup op 11 februari 2023 het winnende doelpunt bij FC Emmen (0-1).

Özyakup wist in het seizoen 2023-2024 geen vaste basisplaats af te dwingen bij Fortuna Sittard. Trainer Danny Buijs liet hem vooral minuten maken als invaller.


Interlandcarrière

Özyakup doorliep verschillende jeugdelftallen van Nederland. Met de Onder -17 bereikte hij in 2009 de EK-finale, maar daarin verloor zijn team na verlenging van gastland Duitsland (1-2). Ondanks zijn voorgeschiedenis switchte de middenvelder uiteindelijk naar Turkije. Özyakup maakte op 28 mei 2013 zijn debuut als A-international tijdens de oefeninterland tegen Letland (3-3).

Uitgerekend tégen Nederland maakte Özyakup zijn eerste interlanddoelpunt voor Turkije. Op 6 september 2015 maakte hij al na acht minuten de openingstreffer, waarmee hij een 3-0 zege inleidde. Mede dankzij deze overwinning kwalificeerden de Turken zich voor het EK van 2016. De rechtspoot kreeg speeltijd in de groepswedstrijden tegen zowel Kroatië (0-1), Spanje (0-3) als Tsjechië (2-0). Met drie punten werd het nationale team al in de eerste ronde uitgeschakeld.

Laatste update: 1 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie