De grote Fortuna-redder die zelf niet meer te redden was

Foto: De grote Fortuna-redder die zelf niet meer te redden was

De conclusie is simpel en tevens heel duidelijk: als de Limburgse zakenman Sjra Philippen (85) niet had bestaan als levend wezen, dan was Eredivisieclub Fortuna Sittard er allang en breed niet meer geweest. Deze grote redder is er nu zelf wél niet meer.

Portret: Sjra Philippen redde Fortuna Sittard met vele miljoenen van het bankroet

Een autoschadebedrijf in het plaatsje Susteren. Dát was het bedrijf waar Sjra Philippen jarenlang zijn hart compleet aan verpand had. Waar hij overigens ook een groot vermogen mee wist op te bouwen. Juist in die tijd, toch alweer veertig jaar geleden, raakte de Limburger ook betrokken bij het roemruchte Fortuna Sittard.

Daar ging hij verschillende functies bekleden, waaronder geruime tijd die van teammanager bij de hoofdmacht van de geel-groenen. Maar: de intern bij de club zeer geliefde Philippen was zeker ook de suikeroom die Fortuna meerdere keren – samen met zijn kompaan Jo Abelshausen – van het bankroet en dus de finale ondergang te redden.

Grijsaard met geld

Door met guldens en later met vele euro’s bij te springen. Omdat de Sittardenaren bijkans geen geld meer in kas hadden. De immer keurig gesoigneerde grijsaard met uiterst modieuze bril op zijn neus, hij had een beetje het uiterlijk van een heuse maffiabaas, was niets te beroerd als hij daarmee ‘zijn’ Fortuna Sittard een groot plezier kon doen.

Hadden spelers, in de tijd van de semiprofs, een baantje nodig naast het voetbal? Geen probleem, Philippen regelde voor hen een klusje in zijn onderneming. Of waren er voetballers die tussen de trainingen door in vroegere tijden ergens moesten kunnen eten? Ook dát regelde de echte clubman dan. Nota bene via zijn moeder, die daarmee Fortuna-cracks aan de bis bij haar thuis kreeg.

Bezoekjes aan Fortuna-stadion

Zo wist Sjra Philippen de eenzaamheid van zijn ma enigszins de kop in te drukken. De ene hand wast de ander dus. Dit typeerde ook wel de persoon die hij was: slim, veel contacten, behulpzaam en bovenal een echt verenigingsmens. Tijdens de voorbije seizoenen liet Philippen zich vaker zien tijdens thuiswedstrijden van Fortuna.

Dan schudde hij hier en daar een handje, genoot van de bezoekjes aan zijn sportieve grote liefde. Dat voelde dan als thuiskomen. Sjra Philippen kwakkelde de laatste tijd wat met zijn gezondheid, moest daarvoor ook naar het ziekenhuis. Nadat op 16 juni oud-speler Willy Dullens van Fortuna overleed, blies de ‘grote man op de achtergrond’ Sjra ook zijn laatste adem uit.

Weggeglipt uit het leven

Werkelijk álles had hij decennialang gedaan om de Sittardse profclub te redden waar hij maar kon. Nu was hij zélf echter niet meer te redden geweest. Het leven van Sjra Philippen zat er definitief op, voor hem was er geen ontglippen meer aan. Fortuna zal het voor eens en altijd zónder de Susterense weldoener met een goed hart moeten doen.

Nooit meer Sjra op de tribune, nooit meer Sjra die even bij de clubdirecteur binnen gaat lopen. Fortuna Sittard is voor altijd één van de belangrijkste steunpilaren uit de geruchtmakende historie kwijtgeraakt. Iets wat intern bij de club hard is ingekomen. Een hulpvraag vanuit Sittard aan het verderop gelegen Susteren zal altijd onbeantwoord blijven.

Kende jij deze Fortuna-redder?

  • Ja
  • Nee
375+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie