Het borrelt bij ambitieus ADO Den Haag: vingers wijzen naar trainer Kalezic

Foto: Het borrelt bij ambitieus ADO Den Haag: vingers wijzen naar trainer Kalezic

Terugkeren in de Eredivisie. Het liefst direct vanuit de Keuken Kampioen Divisie, ánders via de play-offs. Dat was het grote doel van het zeer ambitieuze ADO Den Haag. Het werd echter niets van dit alles afgelopen seizoen. Op de achtergrond wijzen betrokkenen naar de de volgens hen te halsstarrige en nukkige trainer Darije Kalezic. Hij zou niet kunnen communiceren, iets wat hem eerder in zijn loopbaan ook al werd verweten.

Inside: Darije Kalezic krijgt binnen ADO Den Haag dezelfde kritiek als bij andere clubs

Joris Mathijsen. Als verdediger wist hij zich heel knap te grote hoogte te knokken, speelde zelfs heel belangrijke wedstrijden voor het Nederlands elftal. Door een goede mentaliteit te tonen, nooit en te nimmer te verzaken als het over geconcentreerd doorzettingsvermogen aan kwam. De Brabantse oud-Feyenoorder bleek een heel belangrijke kracht in Oranje.

Na zijn actieve carrière legde verliet hij de voetballerij niet, ging aan de slag als technische baas bij zijn oude club Willem II. Een heel groot succes werd deze hernieuwde samenwerking niet, waarna Mathijsen in 2022, na vier jaar, de Tilburgse deur achter zich dichttrok. De veertiger moest uiteindelijk tot medio vorig jaar wachten totdat hij bij een nieuwe werkgever aan de slag kon.

ADO Den Haag bood de oud-prof de kans om technisch directeur te worden bij de club boordevol ambitieus. Anders gezegd: de onmetelijke drang om weer terug te keren naar de Eredivisie. Met dát grote doel ging Mathijsen dan ook aan de slag. Hij stelde Darije Kalezic aan als de nieuwe hoofdtrainer.

Dure krachten bij ADO Den Haag

Daarnaast werden ook nog relatief dure krachten (gedurende het seizoen) als Alex Schaik, Daryl van Mieghem en Jari Vlak naar de residentiestad gelokt. Er moest en zou namelijk een prijs gepakt worden die promotie heet. Wat er ook gebeurde aan het einde van de rit, dát target werd niet behaald.

Hierna sijpelden al heel snel geluiden door dat er intern kritiek heerste op het functioneren van Kalezic als hoofdtrainer. En dan vooral zijn gebrekkige manier van communiceren. Binnen de spelersgroep had men hardnekkig het gevoel dat er door oud-prof Kalezic niet (genoeg) geluisterd werd als het bijvoorbeeld over te voeren tactiek ging.

Sommigen in de selectie waren het niet eens met het 5-3-2-systeem dat de trainer de laatste maanden van het afgelopen seizoen hanteerde. Voor de visie van Kalezic moest gedurende vier maanden echter alles aan de kant geschoven worden. Insiders stellen dat het tegenspreken van de Bosniër niet of nauwelijks werd getolereerd. Die machtsverhouding leidde intern tot meerdere conflicten. Hierdoor kwamen de sportieve prestaties van de Hagenezen steeds meer in een neerwaartse spiraal terecht.

Kalezic was al moeilijk in de omgang in Limburg

Een communicatieprobleem. En dan vooral in de omgang met spelers en anderen binnen de organisatie en, melden betrokkenen. Juist die dingen werden de voormalig verdediger tijdens zijn tijd in Kerkrade bij Roda JC en ook bij MVV in Maastricht vaker verweten. Darije Kalezic is niet makkelijk in de omgang, zo klinkt het nu nog vanuit die contreien.

Goed communiceren is natuurlijk wel heel erg belangrijk voor een trainer in het Nederlandse betaalde voetbal. Td Mathijsen houdt Kalezic echter, in ieder geval voorlopig, uit de wind. De technische baas, die overigens ook niet overloopt van veelvuldige communicatie naar de media en dus de achterban toe, is ervan overtuigd dat er geen angstcultuur heerst binnen ADO Den Haag.

Grote druk binnen ADO Den Haag

De komende maanden zullen moeten gaan uitwijzen of die club de interne rust weet te gaan bewaren. Een trainer die intern niet meer op de steun van iedereen kan rekenen, gaat echter bij voorbaat al een heel moeilijk seizoen tegemoet. De druk op hem, maar ook op Joris Mathijsen, zal vanaf minuut heel groot zijn. ADO Den Haag blijft immers ADO Den Haag. Een grote roemruchte club, zeker qua historie, die het liefst zo snel mogelijk weer bij de allergrootsten van Nederland wil gaan horen.

ADO Den Haag moet alsnog snel afscheid nemen van Kalezic?

  • Ja
  • Nee
695+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

09:25
4+
Champions League-loting FC Twente: mogelijke tegenstanders en waar is de loting te zien?
09:12
20+
‘Barcelona meldt zich voor EK-supertrio’
08:55
56+
‘Opvallende Farioli-verrassing voor Ajacied’
08:40
78+
Ajax gewaarschuwd: “Schrijf ons maar af…”
08:25
10+
‘Voormalig WK-topscorer op weg naar LaLiga’
08:10
254+
‘PSV-exit door Luuk de Jong’
23:50
0+
Voorspelling FC Lugano – Fenerbahçe: Turkse overwinning
23:50
11+
Voorbeschouwing FC Lugano – Fenerbahçe: Wie zet stap richting de Champions League?
23:47
766+
Bayern heeft slecht nieuws voor Xavi Simons
23:38
137+
Driessen doet belofte: “Maar ik denk toch Feyenoord – Willem II”
23:26
41+
‘Premier League voor Real Madrid-doelman’
23:13
53+
‘Como slaat opnieuw grote slag met Varane’
23:06
90+
Younes kijkt in de spiegel: “Moet mezelf de schuld geven”
22:55
70+
‘Howe bondscoach Engeland, Newcastle ziet opvolger’
22:47
174+
Van den Brom: “Dan gaan we een flesje opentrekken”
22:33
1705+
‘Frenkie de Jong troeft Kylian Mbappé af’
22:15
35+
Fabrizio Romano kondigt grote Saudische transfer aan
22:02
754+
‘Feyenoord-stunt dankzij rugnummer 7’
21:50
183+
Ajax-opponent Vojvodina tankt vertrouwen
21:37
131+
Feyenoord neemt Timber mee naar Oostenrijk
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie