Excelsior zet in Den Haag eerste stap richting lijfsbehoud

Foto: Excelsior zet in Den Haag eerste stap richting lijfsbehoud

Excelsior heeft een eerste stap gezet richting lijfsbehoud in de Eredivisie. Tijdens de heenwedstrijd van de halve finales in de promotie/degradatie play-offs won het op bezoek bij ADO Den Haag met 1-2.

Excelsior wint met 1-2 bij ADO Den Haag in halve finale play-offs

ADO en Excelsior kwamen elkaar twee na jaar na de historische play-off finale opnieuw tegen. Dit keer ging het echter om een tweeluik in de halve finales. De Kralingers waren er toe veroordeeld, nadat de strijd in de Eredivisie van RKC Waalwijk werd verloren. De Hagenaars rekenden in de vorige ronde af met De Graafschap, uiteindelijk nog moeizamer dan dat het lange tijd leek. Bij het treffen in Den Haag kregen de gastheren al snel de beste kansen, maar stond het vizier niet op scherp. Excelsior zag er met name bij de standaardsituaties weer kwetsbaar uit.

Snelle 0-2 in Den Haag

Na een ruim kwartier spelen viel de eerste treffer echter aan de andere kant. Na slordig balverlies kon Excelsior oppikken. Troy Parrott bereikte Driouech wiens schot gekraakt werd. Via het Haagse been plofte de bal over de verbouwereerde doelman Nick Marsman heen: 0-1.

ADO leek wat aangeslagen door de onverwachte achterstand, Excelsior rook bloed om snel weer zaken te doen. Toch was er de nodige nonchalance bij Redouan El Yaakoubi die zacht terugspeelde op doelman Stijn van Gassel. Het liep maar niet goed af, maar trainer Marinus Dijkhuizen had weinig goede woorden over voor deze gang van zaken. Zeven minuten na de eerste treffer werd de marge verdubbeld. Driouech werd bereikt aan de linkerkant en had een afgemeten voorzet op Lance Duijvestijn. De aanvallende middenvelder mikte droog raak met een geplaatst schot: 0-2. Een mooi moment voor Duijvestijn, die de jeugdopleiding van ADO doorliep maar het niet schopte tot de hoofdmacht.

Jort van der Sande pakte eerst geel om niet veel later het vijandelijke doel onder vuur te nemen. Van Gassel kon echter met wat moeite redden. Henk Veerman had een werkelijk prachtige aanname, maar zijn schot uit moeilijke hoek ging ver over. Zo gingen de ploegen rusten bij de 0-2 tussenstand. Bij ADO leefde het besef om daar in de tweede helft iets aan te doen, om in de race te blijven tijdens dit tweeluik.

ADO doet wat terug

Zoals afgesproken ging Driouech er na een uur af, Cisse Sandra was de vervanger van de uitblinker. ADO probeerde het offensief onder meer via Joel Ideho, maar zijn inzet kwam in de handen van Van Gassel. Twintig minuten kregen de Hagenaars dan toch loon na werken. Na een snel genomen vrije trap scoorde Veerman met een volley de 1-2. De gastheren gingen op jacht naar de gelijkmaker. Daryl van Mieghem kwam met een prima volley op de proppen, maar Van Gassel redde knap met de voet. Uit de corner onderstond er een hachelijk situatie voor het Excelsior-doel, maar kwam de Eredivisionist weer goed weg.

Veerman hielp een behoorlijke kans om zeep door dit keer juist niet goed aan te nemen. Het publiek verlangde alles of niets, waar de spelers ook gehoor aan gaven. Het leverde aan de andere kant ook ruimte op, maar Kenzo Goudmijn schoot ruim over. Siebe Horemans kopte in de blessuretijd nog in de handen van Marsman. In de laatste minuut kreeg Veerman nog de uitgelezen mogelijkheid om er een gelijkspel uit te slepen. De topscorer van de Keuken Kampioen Divisie miste echter voor open doel vanaf een paar meter. Het bleef bij 1-2, waardoor Excelsior zaterdagavond als favoriet begint om de finale te halen. De return in het Van Donge & Ronge Stadion begint om 20.00 uur.

Scoreverloop: 0-1 (16′) C. Driouech, 0-2 (23′) L. Duijvestijn, 1-2 (71′) H. Veerman

Wordt dit nog spannend zaterdag?

  • Ja, ADO komt terug
  • Nee, makkie voor Excelsior
49+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie