Sparta-talent Rosario wil voor Curaçao uitkomen: “Mensen trots maken”

Foto: Sparta-talent Rosario wil voor Curaçao uitkomen: “Mensen trots maken”

De ontwikkeling van Rayvien Rosario bij Sparta Rotterdam gaat razendsnel. Waar hij afgelopen seizoen in de Johan Cruijff ArenA zijn debuut maakte, zit hij intussen alweer een tijdlang vast bij de A-selectie. Een volgende stap is meer speelminuten in de Eredivisie, waarna hij Dick Advocaat hoopt te overtuigen om hem op te nemen in de spelersgroep van Curaçao. “Het zou een grote eer zijn om voor het land uit te komen”, zo vertelt de middenvelder annex aanvaller in een exclusief interview met Soccernews.nl.

Interview: Ontwikkeling van Rosario bij Sparta gaat hard

Wanneer we Rosario spreken, is het talent net klaar met de groepstraining. Het is een aantal dagen voor het duel van Sparta met stadsgenoot Excelsior. Wederom zal hij bij de wedstrijdselectie zitten, maar een basisplaats zit er nog even niet in. “Als speler van mijn leeftijd moet ik simpelweg geduld opbrengen. Als ik hard genoeg blijf trainen en in de minuten die ik krijg mezelf laat zien, komt de rest vanzelf.” Hoofdtrainer Jeroen Rijsdijk trainde een aantal dagen voor de wedstrijd logischerwijs op tactiek. “Het maakte dat de training iets minder zwaar was dan normaal. Maar elke dag blijf ik hier leren, ook vandaag.”

Op veertienjarige leeftijd voetbalde Rosario bij het Haagse VCS, toen hij de mogelijkheid kreeg om naar een Betaald Voetbal Organisatie te verkassen. Zo liep hij stage bij ADO Den Haag en wilde de club hem dolgraag aan de jeugdopleiding toevoegen. Rosario besloot echter anders. “Mijn trainer was op dat moment oud-voetballer Rico Kogeldans, die als speler bij zowel ADO Den Haag als Sparta had gezeten. Hij kende beide plekken goed en raadde mij in samenspraak aan om nog even te wachten. Dat was maar goed ook, want uiteindelijk kwam Sparta met een mooi voorstel. Daar heb ik nooit spijt van gehad.”

In zijn eerste jaar speelde Rosario in de Onder 18 van Sparta. Het was voor hem een leerzame periode, onder meer vanwege de coronacrisis. “Ik begon goed en stond razendsnel in het basisteam. Vervolgens kwam er echter een trainerswissel, waarna ik op de reservebank moest plaatsnemen. Het leek er zelfs op dat Sparta niet met me wilde doorgaan. Toen ik dat hoorde, ben ik nog harder gaan trainen dan ik al deed. Het heeft mijn karakter alleen maar sterker gemaakt. Ik werk graag met trainers die zeggen hoe het zit, zodat ik aan mezelf kan werken. Alleen met die duidelijkheid word ik ook de komende jaren een betere voetballer.”

Rayvien Rosario zit goed in zijn vel bij Sparta Rotterdam.

Jongensdroom met debuut tijdens Ajax-uit

De grootste beloning vond op 19 februari 2023 plaats, toen Rosario zijn debuut in de Eredivisie maakte tegen Ajax. Door de 4-0 achterstand van Sparta had Rosario sportief weinig meer om voor te spelen, maar het maakte het moment er niet minder om. “Het was schitterend om in zo’n groot stadion op het veld terecht te komen. Echt een droom die uitkwam, enorm speciaal.” Maurice Steijn was de trainer die hem zijn eerste minuten gunde. Het maakt dat Rosario altijd een speciaal gevoel voor hem houdt. “Het was een man die altijd eerlijk was en heldere beslissingen maakte naar zijn spelers, ook richting mij.”

Nog altijd is directheid in de spelersgroep van Sparta een cruciaal onderdeel. Aan ervaring hebben de Rotterdammers namelijk geen gebrek. “Met onder meer Jonathan de Guzman, Bart Vriends en Nick Olij hebben we voldoende spelers met karakter, die elkaar en anderen aanspreken als er iets misgaat. Dat is fijn, want onze spelersgroep bestaat ook uit veel talenten die nog een hoop kunnen leren. Wij kunnen ons daarom aan hen optrekken.” Rosario merkt op meerdere terreinen dat hij zich verbetert. “Elke dag word ik sterker, onder meer op het gebied van kracht. Ook mijn handelingssnelheid gaat omhoog.”

Rosario traint intussen elke dag mee met het eerste team en zit veelal bij de wedstrijdselectie. Tegen Go Ahead Eagles mocht hij invallen, waarmee de stap naar het basisteam steeds kleiner wordt. “Invallen is best lastig, want je moet direct mee met het niveau en de snelheid van de wedstrijd. Dat ritme heb je meer wanneer je bij de eerste elf zit. Het is dan ook mijn doel om dat snel voor elkaar te krijgen. Eenvoudig zal het alleen niet worden: mijn concurrentie is behoorlijk. Op 10 hebben we Arno Verschueren. De buitenposities zijn ook goede plekken om me verder te ontwikkelen.”

Het talent tijdens zijn debuut voor het eerste team tegen Ajax.

Nationale team Curaçao als groot doel

Ondertussen kijkt hij naar de Nederlandse Antillen. Rosario hoopt namelijk een kans te krijgen in Curaçao, dat met Advocaat een Nederlandse bondscoach heeft gekregen. “Vorig seizoen speelden we al eens tegen ADO Den Haag en stond Advocaat daar langs de kant. Hopelijk heeft hij me toen gezien”, zegt de goedlachse Rosario, wetende dat Curaçao het WK kan halen. “Het maakt een goede kans om over twee jaar deel te nemen aan het wereldkampioenschap. Het toernooi vindt namelijk plaats in Canada, de Verenigde Staten en Mexico. Die landen zijn dus al geplaatst voor het eindtoernooi. Dat geeft Curaçao extra kansen en ik hoop daar een rol in te kunnen vervullen.”

De talentvolle Rosario gelooft volop in het project. Voorlopig moet hij een belletje echter afwachten, kan hij zich uitsluitend concentreren op zijn prestaties bij Sparta en ziet hij de ontwikkelingen bij Curaçao van een afstand toe. “De uitdaging om ooit voor Curaçao uit te komen, geeft me alleen maar een extra stimulans om nog harder mijn best te doen bij de club. Het zou me een bepaalde trots geven als ik de inwoners daar kan laten stralen. Sparta is een ideale plek om de volgende stappen in mijn carrière te zetten. We hebben het vorig jaar goed gedaan en staan nu in de middenmoot. Hopelijk kunnen we er gezamenlijk nog een mooi einde van het seizoen van maken.”

Gaat Curaçao naar het WK 2026?

  • Ja, ik verwacht het wel
  • Nee, ik denk het niet
91+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie