Zware periode Vertonghen met mentale problemen: “Viel overal in slaap”

Foto: Zware periode Vertonghen met mentale problemen: “Viel overal in slaap”

Jan Vertonghen kampte in zijn carrière met mentale problemen. Bij Tottenham Hotspur dacht de Belgische verdediger aanvankelijk dat hij te maken had met de gevolgen van een hersenschudding. “Maar als ik nu terugkijk, denk ik dat het een mentaal of psychologisch probleem was.

Oud-Ajacied vertelt over harde klap die hem negen maanden parten speelde

In de veelbesproken halve finale in de Champions League van het seizoen 2018/2019 – waarin Spurs Ajax uit de eindstrijd hield – kwam Vertonghen tijdens het eerste duel hard in botsing met André Onana en Toby Alderweireld. Eerstgenoemde zou dat negen maanden last van houden. “Ik weet nog dat ik me voor die wedstrijd al niet honderd procent voelde”, blikte Vertonghen terug in de podcast MIDMID van Play Sports. “Er was veel gebeurd in die tijd. De combinatie van die enorme klap en me niet goed voelen, heeft ervoor gezorgd dat ik nog negen maanden last zou hebben. Het was een rare periode.”

Tjdens de return in Amsterdam en ook in de verloren finale tegen Liverpool stond de oud-Ajacied echter weer op het veld. “Maar ik heb afgeteld naar de negentigste minuut, ik was totaal niet aan het genieten. Op de terugweg naar het hotel ben ik zelfs in slaap gevallen in de bus. Alle specialisten zeiden dat het een hersenschudding was, maar het voelde heel slecht. Ik kon acht maanden niet naar een restaurant, omdat ik de drukte niet kon verdragen. Ik heb het een keer geprobeerd, toen moest ik na tien minuten weer vertrekken.”

Viel overal in slaap

Vertonghen viel overal in slaap, iets wat daarvoor nooit gebeurde. “Ik dacht eerst dat het allemaal kwam door die botsing. Maar ik voelde ook dat er meer scheelde en bleef erover spreken. Ik viel overal in slaap. Als ik nu terugkijk, denk ik dat het een mentaal of psychologisch probleem was. Ik was echt anders qua humeur, qua slaappatronen. Als ik nu foto’s van die tijd zie, zie ik meteen dat er iets mis is. Mijn ogen staan anders.”

Vertonghen sprak er met zijn club niet over omdat zijn contract afliep. Nadat de Rode Duivel een psycholoog bezocht, merkte hij dat er meer aan de hand was. “Ik had nooit gedacht aan mentale problemen, omdat het allemaal zo verbonden was met die klap. Was het de druk? Ik zou nog altijd graag willen weten wat het was.”

Veel mensen hadden een slechte ervaring met de lockdowns tijdens de coronaperiode, Vertongen zeker niet. “Ik zat toen twee maanden thuis, heb er veel over gesproken en toen is het gekanteld. Nu voel ik me al twee jaar heel goed. Toch ben ik nog altijd bang dat het zal terugkomen bij een tegenslag, want ik merk dat ik dan snel down kan worden. Daarom probeer ik nu ook bezig te zijn met dingen die ik graag doe”, besloot de stopper van Anderlecht.

Vond je Vertonghen een wereldverdediger?

  • Echt wel!
  • Nou…
66+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

20:45
13+
‘Arne Slot breekt met Premier League-traditie’
20:33
11+
Ten Hag onder vuur: “Geen duidelijke identiteit”
20:28
6+
Leverkusen kan niet verliezen, Serie A-kraker onbeslist
20:11
107+
‘Toekomst Hirving Lozano staat vast’
20:04
17+
Ten Hag slaat terug: ‘United is dynamisch en vermakelijk’
19:46
317+
‘Exit voor Van Bommel en Overmars’
19:34
64+
Sturing spreekt klare taal in Vitesse-kleedkamer
19:23
29+
Bayern tussen hoop en vrees over De Ligt
19:11
387+
‘Liverpool-selectie velt oordeel over Slot’
19:00
566+
‘Hakim Ziyech keert zich tegen Ajax-besluit’
18:45
51+
NEC zoekt naar frisheid na bekerfinale, tevredenheid over puntenverlies Ajax
18:21
52+
Onana voorkomt heldenrol Antony bij flater Man United
17:59
31+
Leipzig maakt korte metten met concurrent Dortmund
17:35
51+
Amorim betuigt spijt na onderhandelingen in Londen: “Ik vraag om vergiffenis”
17:13
49+
Girona wint nadat doelman op bijzondere wijze penalty stopt
16:49
77+
Tuchel neemt woorden Hoeness hoog op: “Dit raakt mij als trainer”
16:28
287+
Bizarre beelden: flinke ruzie tussen Klopp en Salah aan de zijlijn
16:06
936+
‘Feyenoorder-steunpilaar verklapt transfer naar Liverpool’
15:43
39+
Liverpool kan titel definitief vergeten na nieuwe uitglijder
15:18
146+
“Slot brengt aanvallend, heavy metal-voetbal naar Liverpool”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie