Joselu

Leeftijd: 34

Het laatste nieuws over Joselu

Joselu is een in Duitsland geboren aanvaller met de Spaanse nationaliteit. In de zomer van 2023 maakte hij de overstap naar Real Madrid.

  • Joselu speelt momenteel voor Real Madrid
  • De spits speelde in eigen land ook voor Celta de Vigo, Deportivo la Coruña, Deportivo Alaves en Espanyol
  • In het buitenland speelde hij voor verschillende clubs uit Duitsland en Engeland
  • Joselu debuteerde in 2023 als A-international van Spanje
  • Hij won dat jaar meteen de Nations League

Clubcarrière

Joselu heet officieel José Luis Sanmartín Mato en werd op 27 maart 1990 geboren in Stuttgart. Hij woonde de eerste jaren in Duitsland, maar groeide nadien op in het Spaanse Pontevedra (Galicië). In 1999 trapte hij zijn voetbalcarrière af bij SD Silleda om in 2002 over te stappen naar de jeugdopleiding van Celta de Vigo.

Doorbraak in Spanje

In het seizoen 2008-2009 maakte Joselu zijn debuut op het hoogste niveau van Spanje. Hij mocht opdraven in de Segunda Divisíon-duels met UD Las Palmas (0-1 nederlaag) en Sevilla B (0-0). De aanvaller verdiende een transfer naar Real Madrid, dat hem meteen weer verhuurde aan Celta de Vigo. Joselu kwam in het seizoen 2009-2010 tot 28 officiële wedstrijden voor Los Celestes.

Tussen 2010 en 2012 mocht Joselu opdraven voor Real Madrid. De aanvaller speelde in deze periode welgeteld twee keer voor de A-selectie: de Primera División-wedstrijd tegen Almería (8-1 overwinning) en de Copa del Rey-wedstrijd tegen SD Ponferradina (5-1 overwinning). Joselu mocht in beide duels invallen voor Karim Benzema en telkens wist hij één treffer mee te pikken. Die scoringsdrift kwam ook tot uiting bij Real Madrid Castilla: veertig doelpunten in 73 optredens.

Terugkeer naar Duitsland

Joselu trok als goalgetter van Real Madrid Castilla de aandacht van verschillende clubs uit binnen- en buitenland. In de zomer van 2012 koos de spits voor het Duitse TSG 1899 Hoffenheim, dat circa zes miljoen euro voor hem neertelde. Na zijn debuut tegen SC Freiburg (5-3 nederlaag) op 16 september 2012 duurde het tien dagen voordat hij zijn eerste doelpunt opeiste. In de uitwedstrijd tegen VfB Stuttgart (0-3 zege) maakte Joselu kort na rust de tweede treffer van Hoffenheim.

De terugkeer naar Duitsland verliep moeizaam voor Joselu. De technische staf van Hoffenheim koos afwisselend wel en niet voor de spits, die ‘slechts’ vijf doelpunten produceerde in 25 officiële wedstrijden. Dat leidde ertoe dat hij in het seizoen 2013-2014 voor een jaar werd uitgeleend aan Eintracht Frankfurt, waar hij met veertien doelpunten in 33 wedstrijden beter tot zijn recht kwam.

In de zomer van 2014 werd Joselu verkocht aan Hannover 96. Op 23 augustus 2014 maakte hij zijn debuut in de Bundesliga-wedstrijd tegen Schalke 04 en prompt nam hij de winnende treffer op zich. Tot eind november maakte Joselu in totaal vier doelpunten, waarvan twee in de DFB-Pokal, maar daarna kwam hij helemaal los door vijf opeenvolgende competitieduels doel te treffen. Mede daardoor eindigde de Spanjaard in de dubbele cijfers (tien doelpunten in 32 wedstrijden).

Avontuur in Engeland

Na één seizoen bij Hannover 96 werd Joselu weggekocht door Stoke City. De Engelse club betaalde acht miljoen euro voor de aanvaller, maar een succesverhaal bleef uit met slechts vier doelpunten in 27 gespeelde wedstrijden. Al na een jaar werd hij uitgeleend aan Deportivo La Coruña, waar hij soortgelijke cijfers tot stand bracht (26 wedstrijden, vier doelpunten).

Joselu maakte in de zomer van 2017 een transfer binnen Engeland. Voor 5,5 miljoen euro trok hij naar Newcastle United, waar hij twee seizoenen actief zou blijven. Gedurende zijn periode bij The Magpies bleef zijn aandeel beperkt tot zeven doelpunten in 52 wedstrijden. Die doelpunten maakte Joselu onder meer in de Premier League-confrontaties met Liverpool, Chelsea en Tottenham Hotspur.

Via een omweg terug naar de top

Joselu vertrok in 2019 uit Engeland om terug te keren naar Spanje. Hij sloot zich aan bij Deportivo Alavés, dat slechts enkele miljoenen moest ophoesten om zijn handtekening te bemachtigen. Het bleek een uitstekende keuze voor beide partijen. Joselu groeide uit tot een gewaardeerde spits door 36 doelpunten en elf assists op te eisen in 113 officiële wedstrijden in Alavés-tenue. Alleen in zijn Real Madrid Castilla-tijd noteerde hij betere cijfers.

Na drie seizoenen bij Deportivo Alavés transfereerde Joselu transfervrij naar Espanyol. Hij slaagde er niet in om de club uit Barcelona in de Primera División te houden, maar met zeventien doelpunten in 38 wedstrijden kon de spits weinig verweten worden. Joselu verdiende in de zomer van 2023 zelfs een overstap naar zijn oude club Real Madrid, dat daarmee anticipeerde op het vertrek van diens voormalig collega Benzema.

Opnieuw speler van Real Madrid (Pro Shots)

Rentree in Real-shirt

Joselu maakte op 12 augustus 2023 zijn comeback bij Real Madrid, dat een 0-2 overwinning behaalde op het veld van Athletic Bilbao. De spits maakte in de daaropvolgende maand de openingstreffer in de thuiswedstrijd tegen Getafe (2-1 overwinning). Begin 2024 had hij een aandeel in het veroveren van de Supercopa de España.


Blijdschap als Spaans international (Pro Shots)

Interlandcarrière

Joselu maakte pas in 2023 zijn debuut als international van Spanje. Op 32-jarige leeftijd mocht hij op 25 maart negen minuten voor tijd invallen voor Álvaro Morata en prompt wist hij tweemaal te scoren in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Noorwegen (3-0 zege). Joselu maakte in juni 2023 het winnende doelpunt in de halve finale van de Final Four, waardoor Spanje zich ten koste van Italië plaatste voor de finale. Joselu was ook trefzeker in de strafschoppenserie tegen Kroatië en had daarmee een aandeel in het veroveren van de Nations League-trofee.

Laatste update: 12 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie