FC Barcelona verliest titelstrijd, De Jong en van Real Madrid in Clásico

FC Barcelona heeft gefaald in de missie om de titelstrijd in LaLiga weer nieuw leven in te blazen. De Catalaanse club kwam in het vernieuwde Estadio Santiago Bernabéu tot twee keer toe op voorsprong, maar gaf die telkens uit handen om uiteindelijk alles te verliezen: 3-2. Ondertussen verloren de Catalanen Frenkie de Jong ook nog met een blessure en was er ophef over scheidsrechterlijke beslissingen.

Real Madrid verslaat op nippertje Barcelona in spektakelrijke Clásico

Want het leek in de eerste helft alsof Real Madrid de scheidsrechters in de broekzak had. Zo kreeg Real een penalty dat geen strafschop was. Lucas Vázquez liet zich vallen en zocht met zijn eigen been het been van de tegenstander op. Op beelden was duidelijk te zien dat hij eerder het been aantikte dan andersom. Toch mocht Vinícius Júnior het cadeautje uitpakken.

Barcelona was nog knap op voorsprong gekomen na 5 minuten spelen. Andreas Christensen was met een sterke kopbal daar verantwoordelijk voor. Barcelona kwam brutaal voor de dag en leek niets te verliezen. Het verschil met Real Madrid met nog 6 duels te gaan is 8 punten en dus moest Barça winnen in het hol van de leeuw om de titelstrijd nog spannend te maken in LaLiga.

Dubieuze VAR-beslissing, De Jong met brancard van veld

Dat gebeurde niet, mede door bijzonder optreden van scheidsrechter en VAR. Want een loepzuiver doelpunt, de bal was achter de lijn, werd ook afgekeurd. De VAR kon namelijk niet goed zien op de beelden of de bal echt achter de krijtstreep was. Doellijntechnologie is nog niet in LaLiga ingevoerd. En dus ontsnapte Real Madrid in de eerste helft. Zeker toen ook nog Frenkie de Jong het veld moest verlaten. Hij kwam ongelukkig in botsing met Federico Valverde. Weer was zijn rechterenkel de pineut. De Jong verliet in tranen en op brancard het veld.

In de tweede helft bracht Xavi nog wat meer wisselingen aan en Fermín Lopez zette Barça opnieuw op voorsprong. De eerder zo omstreden Vázquez maakte gelijk, waarna het toetje voor Jude Bellingham was. Hij ramde in blessuretijd keihard binnen. In de tweede helft had Barcelona nog kansen, maar Real Madrid opgeleefd door die ‘hulp’ was al de morele winnaar en nu ook echt de winnaar van LaLiga. Alleen nog officieel.

Scoreverloop: ‘6 0-1 A. Christensen, 18′ Vinícius Júnior 1-1 (penalty), 69′ F. Lopez 1-2, 73′ L. Vázquez 2-2, 90+2’ J. Bellingham 3-2.

Had FC Barcelona hier ooit kunnen winnen?