Valentijn Driessen velt snoeihard oordeel over ‘paniekaankoop’ Ajax

Foto: Valentijn Driessen velt snoeihard oordeel over ‘paniekaankoop’ Ajax

Valentijn Driessen stelt in zijn column in De Telegraaf dat Ajax met het aantrekken van Jordan Henderson een paniekaankoop en een enorm dure gok. De voetbaljournalist ziet dat alle seinen op rood staan in Amsterdam, maar dat Ajax desondanks diep in de buidel tast en in tweeënhalf jaar tijd zo’n 25 miljoen euro moet afschrijven voor de 33-jarige middenvelder.

Ajax financieel gezien interessanter dan terugkeer naar Engeland

“Ook een paniekaankoop kan succesvol zijn, maar Henderson is na drie jaar Sunderland, twaalf jaar Liverpool en een half jaar Al-Ettifaq over zijn top heen”, schrijft Driessen in de ochtendkrant. Volgens Driessen had de Engelsman een voorkeur voor een terugkeer naar Engeland, maar was dat financieel gezien niet interessant. “Wat zou hij overhouden van zijn zuur verdiende oliegeld (geschat op zo’n 9 miljoen euro) als de Engelse belastingdienst zou langskomen? Dan maar het vasteland van Europa. De Europese Unie hanteert een veel vriendelijker belastingklimaat. Nederland, Amsterdam is in ieder geval een stuk dichterbij, ook voor de familie en dagelijks zijn er talloze lijnvluchten naar het noorden van Engeland.”

Driessen stelt dat Henderson de topsportmentaliteit moet overbrengen bij Ajax en de jonkies bij de hand moet nemen, maar ziet dat ook als een directe sneer naar twee andere Ajax-routiniers. “Hij wordt geroemd om zijn professionalisme, leiderschapskwaliteiten en coaching. Met zijn jarenlange ervaring in de top wordt van Henderson verwacht dat hij de boel op het veld en daarbuiten vlot trekt. Zulke types ontbreken volgens de leiding van Ajax en trainer John van ’t Schip in de huidige selectie. Niet ten onrechte, maar het is een directe aanklacht tegen Steven Bergwijn en Steven Berghuis.”

Ajax neemt risico met 33-jarige Henderson

Volgens Driessen neemt Ajax een flink risico aantrekken met Henderson gezien zijn leeftijd van 33 jaar. “Of Henderson de hooggespannen verwachtingen kan waarmaken? Hij zal er niet van wakker liggen, maar is inmiddels 33 jaar en wordt in juni 34 jaar. Als zijn contract bij Ajax afloopt, is hij 36 jaar. Ter vergelijking, toen Dusan Tadic en Daley Blind als ervaren spelers in de zomer van 2018 naar Ajax kwamen om jonge toptalenten te helpen bij hun ontwikkeling, waren zij respectievelijk 29 en 28 jaar oud.Op de leeftijd van 33 jaar laat vijftien jaar Engeland (Premier League, FA Cup, League Cup, uitgebreide Europese campagnes en nationale elftal) zich fysiek voelen. Hoezeer Henderson zijn lichaam heeft vertroeteld; van de ene op de andere dag kan het afgelopen zijn of een zware blessure het einde van de carrière betekenen.”

Enorm dure gok Ajax

De Ajax-watcher meent dat Henderson ook niet de verlosser is die Ajax dan ook echt nodig heeft. “De kwaliteiten van de speler Henderson aan de bal maken niet het verschil. Zelfs niet in de Eredivisie. Hij is een breker, iemand die hele goede spelers ondersteunt en beter maakt. Zoals bij Liverpool, waar hij altijd in de schaduw opereerde van paradepaardjes als Mo Salah, Sadio Mané, Thiago, Virgil van Dijk, Trent Alexander-Arnold, Andrew Robertson, Fabinho en Roberto Firmino. Bij Ajax moet hij een verzameling middelmatige spelers beter maken, maar dat is iets heel anders dan zijn taak bij Liverpool waar hij de kruimels ruimde. De veel getrokken vergelijking met Wim Jansen en Jan Wouters ooit bij Ajax gaat mank, omdat die te maken kregen met toptalenten. Henderson, die twee mislukte Engelse aankopen (Calvin Bassey en Chuba Akpom) opvolgt, is een enorm dure gok voor Ajax. Hoe goed hij ook staat aangeschreven en als redder en verlosser wordt gezien in Amsterdam, de Henderson van Liverpool zou nooit voor de Eredivisie hebben gekozen.”

Is Henderson een paniekaankoop van Ajax?

  • Ja, dat vind ik wel
  • Nee, het is een goede investering
614+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:46
23+
‘Afwachtend Feyenoord benaderde nog geen trainerskandidaten’
23:24
86+
‘Nieuwe algemeen directeur Ajax is bepaald’
22:59
11+
Dortmund zet tegen PSG eerste stap naar CL-finale in duel vol kansen
22:32
20+
Vertrouwen bij Van den Brom: “Kunnen een goede selectie neerzetten”
22:07
69+
Ronald de Boer wijst Hartman-vervanger aan: “Vooral tegen betere ploegen”
21:43
113+
‘Van Dijk naar een andere Duitse topclub dan Dortmund’
21:18
509+
Van Bronckhorst reageert op Feyenoord-gerucht: “De club van mijn hart”
20:53
83+
Liverpool-Nederlander gaat niet samenwerken met Slot
20:28
83+
PEC-revelatie maakt plots droomtransfer naar topcompetitie
20:03
10+
Opstellingen Dortmund en PSG: Maatsen in de basis, Malen op de bank
19:39
308+
Technische structuur bepaald waarmee Ajax cruciale transferzomer ingaat
19:14
280+
”Ongeloofwaardige’ Van ‘t Schip verraste selectie met bizarre uitspraak’
18:49
96+
‘Enorm Van Persie-risico bij sc Heerenveen’
18:37
268+
Ajax-target Farioli ‘schijnt een heel interessante jongen te zijn’
18:23
242+
‘PSV-target Debast op haar na rond met nieuwe club’
18:04
135+
Vitesse op rand van afgrond door deadline: “We lopen leeg”
17:53
45+
Spotify-playlists PSV: 7K Op Je Feestje en de palingsound
17:38
138+
‘AZ werkt aan binnenlandse transfer voor opvolging Pavlidis’
17:24
886+
Verrassend Andries Noppert-nieuws vanuit Heerenveen
17:00
12+
CLASH in de rechtbank, RIJKAARD wil The Champ | Groeten out Afrika #2
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie