Oud-Feyenoorder: “Ajax had geen geld meer om mij te kopen”

Foto: Oud-Feyenoorder: “Ajax had geen geld meer om mij te kopen”

Van een veelbelovende jeugdspeler bij Ajax tot een gerespecteerde legende bij Rangers, en nu een voorvechter van sociaal werk: Michael Mols heeft een opmerkelijke reis achter de rug. De oud-voetballer, die zijn carrière doorbracht bij onder meer FC Utrecht, en Feyenoord, blikt tegenover SocerNews terug op zijn sportieve jaren en deelt zijn passie voor maatschappelijk werk.

Interview met Michael Mols over Ajax, FC Utrecht en Rangers

Michael Mols speelde in de jeugd van Ajax, maar kon uiteindelijk nooit doorbreken bij de Amsterdammers. “Ik werd verhuurd aan Cambuur. De technisch directeur destijds van Ajax, Leo Beenhakker, zei tegen mij dat ik verhuurd of verkocht kon worden.” Mols wist toen dat Ajax net iets te hoog was gegrepen. Uiteindelijk werd hij permanent ingelijfd door zijn nieuwe club uit Leeuwarden.

Later in zijn carrière vond Ajax hem wel goed genoeg en wilden ze hem terughalen. Toen Mols bij FC Utrecht speelde, in de periode 1996 tot 1999, deed zijn jeugdliefde een poging om hem terugkopen. “Ze hadden toen geen geld.” In plaats daarvan maakte hij de overstap naar de Schotse topclub Rangers, waar hij een goede periode kende.

Liefde voor zijn oude clubs

De twee clubs die voor Mols in het hart zitten, zijn FC Utrecht en Rangers. “Ajax was voor mij de opleiding, bij Cambuur werd het echt serieus. Bij Twente was het leerzaam, omdat ik daar voor het eerst te maken kreeg met kritiek. En bij FC Utrecht leefde ik helemaal op”, glimlacht de Amsterdammer. Hij is dankbaar aan de trainers die hij in de Domstad had. “Ronald Spelbos en Jan Wouters hebben mij helemaal gevormd.”

Michael Mols (FC Utrecht)
Michael Mols is nog altijd ongekend populair in Utrecht.

Passie in Schotland

Mols heeft in totaal vijf seizoenen in Schotland gespeeld, van 1999 tot 2004. In deze periode won hij zes prijzen waarvan twee keer de landstitel. In het seizoen 2002-2003 wist hij met Rangers de binnenlandse treble te winnen. “De passie van de supporters is ongekend.” Af en toe wordt hij nog uitgenodigd voor supportersavonden bij de Schotse topclub. “Daar komen zoveel mensen op af en die hebben veel respect voor je.” In vergelijking met Nederland denkt Mols dat het veel minder leeft. “Ik denk dat hier alleen maar families zouden komen”, lacht hij.

Een dieptepunt in zijn tijd bij Rangers was een ongelukkige botsing met keeper Oliver Kahn, tijdens een Champions League-duel met Bayern München. Door de knieblessure die hij opliep, stond hij de rest van het seizoen aan de kant. Het duurde maar liefst twee jaar voordat Mols volledig was hersteld. “Ik heb drie operaties moeten ondergaan. Maar ik bleef positief. Zulke dingen kunnen gebeuren, maar uiteindelijk ben ik gelukkig weer gaan voetballen.”

Maatschappelijk werk

Nadat hij stopte met voetbalde, kon Mols weer bij FC Utrecht terecht. Hij raakte in gesprek met eigenaar Frans van Seumeren en algemeen directeur Thijs van Es voor een maatschappelijke rol. “De club nodigt altijd ouderen uit voor een boerenkool-avond. Dat vond ik mooi om te zien. Ik denk dat gelijk aan mijn moeder, die zit in een verzorgingstehuis. Er zijn daar heel veel mensen die maar weinig bezoek krijgen.” Daarom zet de oud-voetballer zich graag in voor de goede zaak. “Je maakt er mensen blij mee. Dat is het mooiste wat je kunt doen.”

Heeft Michael Mols een goede carrière gehad?

  • Ja
  • Nee
537+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie