Mees de Wit

Leeftijd: 25

Het laatste nieuws over Mees de Wit

Mees de Wit is een Nederlandse linksback. In de zomer van 2022 maakte de voormalig aanvaller de overstap van het gedegradeerde PEC Zwolle naar AZ.

  • De Wit speelt momenteel voor AZ
  • De linksback speelde in Nederland eerder voor Ajax en PEC Zwolle
  • In het buitenland was hij actief namens Sporting Portugal en Orihuela CF

Clubcarrière

De Wit zag op 17 april 1998 het levenslicht in Amsterdam. Zijn voetbalcarrière ging van start bij amateurclub FC Weesp, waar hij zich als voorhoedespeler in de kijker speelde bij Ajax. Hij doorliep hier vanaf 2007 de jeugdopleiding.

Ajax

De Wit debuteerde op 25 augustus 2017 in de Eerste Divisie-wedstrijd tussen Jong Ajax en Fortuna Sittard (4-2) als profvoetballer. Op 15 september bleef de Amsterdammer negentig minuten op de bank tijdens de uitwedstrijd tegen Helmond Sport (1-4 zege), maar desondanks viel zijn naam na afloop veelvuldig. Zijn toenmalige zaakwaarnemer Stefano van Delden en enkele familieleden werden aangevallen door fans van de thuisclub. Fans van Helmond Sport ontkenden dat de donkere huidskleur van de spelersmakelaar het motief vormde.

De Wit werd in oktober 2017 disciplinair geschorst door Ajax. Hij speelde geen wedstrijd meer voor Jong Ajax, laat staan dat hij wist door te breken in de hoofdmacht van de Amsterdammers. In de zomer van 2018 liep hij uit zijn contract. Later bleek dat zaakwaarnemer Van Delden zich schuldig zou hebben gemaakt aan het intimideren van onder meer Marc Overmars, Edwin van der Sar en Jeroen Slop. Dat leidde zelfs tot een juridische procedure vanuit Ajax.

Sporting Portugal

De samenwerking tussen Ajax en De Wit eindigde niet in stijl. Hij vertrok in de zomer van 2018 met stille trom naar Sporting Portugal, waar hij een driejarig contract ondertekende. Voor de Portugese topclub speelde de linkspoot gedurende deze periode geen enkele officiële wedstrijd in de hoofdmacht.

In januari 2020 werd De Wit voor een half jaar uitgeleend aan het Spaanse Orihuela CF uit de Segunda División B, waar hij maar één wedstrijd zou spelen. Door de coronapandemie werd de competitie voortijdig beëindigd.

PEC Zwolle

In de zomer van 2021 maakte De Wit de overstap naar PEC Zwolle. Bij de club uit Overijssel werd de aanvaller omgeturnd tot linksback. Op 15 augustus 2021 maakte hij zijn debuut in de met 0-1 verloren thuiswedstrijd tegen Vitesse. De thuisnederlaag bleek een voorbode voor de rest van het seizoen. PEC Zwolle herpakte zich nog wel onder trainer Dick Schreuder, maar dat bleek niet voldoende om rechtstreekse degradatie uit de Eredivisie te ontlopen.

De Wit speelde 31 officiële wedstrijden voor PEC Zwolle. Scoren deed hij viermaal, waaronder twee keer in de uitwedstrijd tegen AZ (3-2 nederlaag). In Alkmaar maakte hij de 0-1 en de 0-2, maar dat bleek mede dankzij de tegentreffer van Dani de Wit niet voldoende voor een positief resultaat. Mees en Dani de Wit zijn overigens geen familie van elkaar.

(Pro Shots)

AZ

AZ en Feyenoord toonden belangstelling voor De Wit, die uiteindelijk koos voor de Alkmaarse club. Hij debuteerde op 21 juli 2022 in de voorronde Conference League-wedstrijd tegen FK Tuzla City (1-0 overwinning). In het seizoen 2022-2023 liet trainer Pascal Jansen hem in 35 officiële wedstrijden opdraven, met drie doelpunten en één assists als rendement. De meeste minuten maakte De Wit als invaller.

Laatste update: 2 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie