Luka Modric

Leeftijd: 38

Het laatste nieuws over Luka Modric

Luka Modric is een Kroatische middenvelder van beroep. Al sinds de zomer van 2012 is hij werkzaam voor de Spaanse topclub Real Madrid.

  • Modric speelt momenteel voor Real Madrid
  • De middenvelder won vijf keer de Champions League
  • Zowel in Kroatië als Spanje won hij drie landstitels
  • Modric won in 2018 de Ballon d’Or
  • In 2006 debuteerde hij als Kroatisch international

Clubcarrière

Modric zag op 9 september 1985 het levenslicht in het Kroatische Zadar, een havenstad aan de Adriatische Zee. De middenvelder begon zijn voetbalcarrière bij het lokale NK Zadar en werd op jonge leeftijd al opgepikt door de grootste club van Kroatië: Dinamo Zagreb. Om ervaring op te doen werd Modric tweemaal verhuurd, aan Zrinjski Mostar (2003-2004) en Inter Zapresic (2004-2005). Met die bagage groeide hij daarna uit tot een absolute uitblinker in de hoofdstad, waar hij drie landstitels veroverde.

Tottenham Hotspur

Modric werd als sterspeler van Dinamo Zagreb ontdekt door scouts van Tottenham Hotspur. In 2008 maakte hij voor 22,5 miljoen euro de overstap naar de Londenaren, waar hij steeds belangrijker werd. Modric vormde samen met Rafael van der Vaart en Gareth Bale de motor van het elftal. Tijdens zijn vier seizoenen op White Hart Lane noteerde de Kroaat 160 officiële wedstrijden voor Spurs (zeventien goals, 26 assists).

(Pro Shots)

Real Madrid

Gaandeweg zijn Spurs-periode kwam Modric in de belangstelling te staan van andere clubs. In de zomer van 2012 werd de strijd gewonnen door Real Madrid, dat 35 miljoen euro neertelde voor zijn handtekening. Modric wist niet meteen zijn stempel te drukken op de Spaanse grootmacht, maar hij speelde zich wel vast in de basis. Uiteindelijk lukte het de middenvelder om eventuele scepsis weg te nemen door uit te groeien tot een onmisbare schakel.

In het Bernabéu wist Modric zijn erelijst behoorlijk aan te vullen. Na januari 2024 staat de teller op drie landstitels, twee Spaanse bekers, vijf Spaanse Supercups, vijf Champions Leagues, vier Europese Supercups en vijf wereldbekers voor clubs. Modric werd zelf ook meermaals in het zonnetje gezet middels onderscheidingen, met een ultiem hoogtepunt in 2018 door het winnen van de Ballon d’Or als beste speler ter wereld. Modric beëindigde daarmee de hegemonie van Lionel Messi en Cristiano Ronaldo.


Interlandcarrière

Modric debuteerde op 1 maart 2006 in de nationale ploeg van Kroatië. In de oefenwedstrijd tegen Argentinië (3-2 zege) mocht de middenvelder meteen 84 minuten opdraven. De technische staf was zeer over hem te spreken, waardoor hij dat jaar ook meteen mocht deelnemen aan het WK in Duitsland. Kroatië sneuvelde in de groepsfase tegen Brazilië, Japan en Australië. Zijn eigen aandeel bleef beperkt tot invalbeurten met een totale lengte van 28 minuten.

(Pro Shots)

Na het WK 2006 werd Modric een vaste waarde bij Kroatië. De middenvelder mocht tijdens het WK in 2018 zelfs de aanvoerdersband dragen en werd op deze eindronde verkozen tot beste speler van het toernooi, maar de ultieme bekroning bleef uit. In de finale tegen Frankrijk moesten de Kroaten met 4-2 buigen. In 2022 moest zijn land genoegen nemen met een tweede plaats in Qatar, waar de Nations League-finale van 2023 verloren ging door toedoen van Spanje.

Modric is inmiddels recordinternational namens Kroatië. In maart 2021 verbeterde hij het record van Darijo Srna, die op 134 interlands bleef steken. Zelf is Modric in 2023 reeds de 160 wedstrijden gepasseerd.

Laatste update: 14 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie