Kieran Trippier

Leeftijd: 33

Het laatste nieuws over Kieran Trippier

Kieran Trippier is een Engelse rechtsback. De international van Engeland maakte in januari 2022 de overstap van Atlético Madrid naar Newcastle United.

  • Trippier speelt momenteel voor Tottenham Hotspur
  • De verdediger werd in 2021 landskampioen met Atlético Madrid
  • Hij heeft ook een verleden bij Manchester City, Barnsley, Burnley en Tottenham Hotspur
  • Trippier is A-international van Engeland
  • Hij speelde zowel een Champions League- als EK-finale

Clubcarrière

Kieran John Trippier werd op 19 september 1990 geboren in het Engelse Bury. Zijn voetbalcarrière ging van start bij Woodhey High School, waarna hij werd opgenomen in de jeugdopleiding van Manchester City. De rechtsback werd op 2 januari 2010 voor het eerst opgenomen in de wedstrijdselectie van de A-ploeg. In het FA Cup-duel met Middlesbrough (0-1 overwinning) maakte Trippier echter geen speelminuten. Uiteindelijk speelde hij nooit een officiële wedstrijd voor The Citizens.

Via Barnsley naar Burnley

Trippier kwam begin 2010 terecht bij Barnsley, waar hij kortstondig op huurbasis neerstreek. Op 9 februari maakte de vleugelverdediger zijn debuut in de Championship-wedstrijd tegen Middlesbrough (2-1 nederlaag). Hij speelde maar drie wedstrijden voor Barnsley, maar werd in de daaropvolgende zomer voor een heel seizoen uitgeleend. Trippier maakte op 22 februari 2011 tegen Leeds United (3-3) zijn eerste doelpunt als profvoetballer.

Met twee doelpunten en zes assists in 41 wedstrijden groeide Trippier in het seizoen 2010-2011 uit tot een gewaardeerde speler bij Barnsley. Na dit seizoen vertrok hij opnieuw op huurbasis, met ditmaal Burnley als zijn nieuwe club. De rechtspoot groeide hier uit tot een vaste waarde en werd zelfs permanent overgenomen van Manchester City. Trippier speelde in totaal 185 officiële wedstrijden voor The Clarets (zes doelpunten, 37 assists). Met dit team promoveerde en degradeerde hij.

Sterkhouder bij Spurs

In de zomer van 2015 verdiende Trippier een transfer naar Tottenham Hotspur. Op 17 september maakte de nieuwkomer zijn debuut voor de Londenaren, die in de Europa League een 3-1 overwinning behaalden op FK Qarabag. In Europees verband mocht hij alle tien wedstrijden in actie komen. Een opvallend aandeel, aangezien Trippier in alle andere competities samen maar negen keer werd ingezet. Wel maakte hij het winnende doelpunt in de thuiswedstrijd tegen Watford (1-0).

Langzaam maar zeker wist Trippier zich op te werken tot een sterkhouder in het shirt van Tottenham Hotspur. Als opvolger van Kyle Walker (naar Manchester City) werd hij de vaste rechtsback van Spurs. Met zijn team wist hij een 3-0 achterstand ongedaan te maken in het Champions League-tweeluik met Ajax, waardoor de finale werd bereikt. Hierin bleek Liverpool te sterk (0-2). In totaal speelde Trippier 114 duels voor Tottenham, waar hij twee doelpunten maakte en 23 keer als aangever fungeerde.

Kampioen met Atlético

In de zomer van 2019 maakte Trippier voor zo’n 22 miljoen euro de overstap naar Atlético Madrid. Hier debuteerde hij op 18 augustus met een assist tegen Getafe, dat met 1-0 werd verslagen. De Madrilenen wisten in de halve finale van de Spaanse Supercopa af te rekenen met FC Barcelona (3-2), maar verloren in de finaleronde na strafschoppen van aartsrivaal Real Madrid. Trippier speelde in het seizoen 2019-2020 niet alle wedstrijden voor Atlético, waar hij nochtans 33 keer werd ingezet in alle competities (vijf doelpunten).

Atlético Madrid sloot het seizoen 2019-2020 af op grote afstand van Real Madrid en FC Barcelona. Zijn tweede contractjaar verliep aanzienlijk beter. Het team van Diego Simeone kroonde zich in 2021 tot kampioen van Spanje, mede dankzij de komst van de Uruguayaanse aanvaller Luis Suárez. Trippier werd gaandeweg het seizoen wel voor tien weken geschorst vanwege het overtreden van de gokregels van de FA. Ook moest hij een boete van zo’n 77.000 euro betalen.

Trippier bleef Atlético Madrid na het kampioenschap nog een half jaar actief op Spaanse bodem. In deze periode liep zijn teller op naar 86 officiële wedstrijden (elf assists).

In het tenue van Newcastle United (Pro Shots)

Transfer naar Newcastle

Newcastle United viel in het tweede deel van 2021 in handen van een consortium uit Saudi-Arabië. Dat leidde tot serieuze investeringen op de transfermarkt, waarbij ook Trippier zich liet verleiden. Voor zo’n veertien miljoen euro koos hij voor een comeback in de Premier League. De rechtsback maakte zijn debuut in de FA Cup-wedstrijd tegen Cambridgde United, dat verrassend te sterk bleek op St. James’ Park (0-1). Door een gebroken middenvoetsbeentje verliep zijn eerste half jaar in Newcastle sowieso teleurstellend.

In het seizoen 2022-2023 werd Trippier verkozen tot aanvoerder van Newcastle United. Met één doelpunt en tien assists in 46 officiële wedstrijden betaalde hij het vertrouwen van manager Eddie Howe terug. Mede dankzij diens inbreng werd een Champions League-ticket veroverd. Ook werd de finale van de League Cup bereikt, maar hierin bleek Manchester United een maatje te groot (0-2).


Interlandcarrière

Trippier doorliep verschillende Engelse jeugdelftallen. Zijn debuut voor het nationale team van Engeland maakte hij op 13 juni 2017 in de oefeninterland tegen Frankrijk (3-2 nederlaag). Bondscoach Gareth Southgate liet de rechtsback starten en haalde hem na 76 minuten naar de kant ten faveure van Adam Lallana. Zijn eerste doelpunt als A-international maakte Trippier op het WK van 2018. Zijn doelpunt bleek niet voldoende om Kroatië te verslaan in de halve finale (1-2 na verlenging), waarna ook België te sterk bleek in de strijd om plek drie (0-2).

In 2021 bereikte Engeland de finale van het EK. Uitgerekend op Wembley stelde Trippier zijn teamgenoot Luke Shaw al na twee minuten in staat om de score te openen, maar uiteindelijk moest men de eindzege aan Italië laten (na strafschoppen). De rechtsback werd in de 71ste minuut vervangen door aanvaller Bukayo Saka. Trippier behoorde in 2022 ook tot de finale voor het WK, waarin de kwartfinale het eindstation bleek. Southgate deed na de groepsfase geen beroep meer op hem.

Laatste update: 29 januari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie