Paul Pogba

Leeftijd: 31

Het laatste nieuws over Paul Pogba

Paul Pogba is een Franse voetballer van Guineese afkomst. De middenvelder maakte in de zomer van 2022 voor de tweede keer in zijn carrière transfervrij de overstap van Manchester United naar Juventus.

  • Pogba speelt momenteel voor Juventus
  • De middenvelder werd viermaal kampioen van Italië
  • In 2017 won hij de Europa League met Manchester United
  • Pogba debuteerde in 2013 als A-international van Frankrijk
  • Hij werd in 2018 wereldkampioen met zijn thuisland

Clubcarrière

Paul Labile Pogba werd op 15 maart 1993 geboren in het Franse Lagny-sur-Marne, een buitenwijk van Parijs. Zijn ouders zijn afkomstig uit Guinee. Ook heeft de middenvelder twee oudere broers: de tweeling Mathias en Florentin, die eveneens het betaald voetbal hebben bereikt. Pogba begon zijn eigen voetbalcarrière bij het lokale US Roissy-en-Brie en maakte daarna de overstap naar UC Torcy. Na slechts één seizoen in de Onder 13-formatie van die club maakte hij al de overstap naar Le Havre.

Eerste periode in Manchester

Als jeugdspeler van Le Havre speelde Pogba zich in de kijker bij Europese topteams. Arsenal en Juventus behoorden tot de opties, maar in de zomer van 2009 besloot de Fransman zijn jawoord te geven aan Manchester United. Overigens moest de wereldvoetbalbond FIFA eraan te pas komen om een doorbraak te forceren in de onderhandelingen. Pogba doorliep het laatste traject van zijn jeugdopleiding zodoende in Engeland.

Pogba maakte in september 2011 zijn officiële debuut in de A-selectie tijdens de League Cup-wedstrijd tegen Leeds United (3-0 zege). Zijn eerste minuten in de Premier League volgden eind januari 2012 tegen Stoke City (2-0 zege). Ook daarna maakte de middenvelder hier en daar nog zijn minuten, maar na het seizoen 2011-2012 stond de teller ‘slechts’ op zeven officiële optredens onder manager Sir Alex Ferguson. In de zomer van 2012 werd duidelijk dat Pogba zijn aflopende contract niet zou gaan verlengen.

Eerste Juventus-periode

Pogba koos in 2012 voor een transfervrije overstap naar de Italiaanse toplub Juventus. In zijn debuutwedstrijd tegen Chievo Verona (2-0 zege) speelde de middenvelder meteen negentig minuten om in oktober zijn eerste doelpunt als professional te laten aantekenen. Pogba speelde in zijn eerste seizoen voor Juventus meteen 37 officiële wedstrijden en daarin trof hij vijf keer doel. Die lijn werd in de daaropvolgende seizoenen doorgetrokken.

Pogba boekte grote successen in Turijn. De Franse middenvelder won vier landstitels, drie supercups en twee bekers met Juventus. Ook was er individueel succes, waaronder het winnen van de Golden Boy Award in 2013. Zijn erelijst had nóg mooier kunnen worden, maar Juventus verloor in 2015 de finale van de Champions League met 1-3 van FC Barcelona.

Recordtransfer naar United

Na vier seizoenen Juventus keerde Pogba terug naar Manchester United. De Engelse topclub moest maar liefst 105 miljoen euro betalen voor de in 2012 transfervrij vertrokken middenvelder, waardoor hij de duurste speler aller tijden werd. In zijn eerste seizoen na zijn terugkeer won Pogba meteen twee prijzen onder leiding van José Mourinho: de League Cup en de Europa League. In de EL-finale tegen Ajax (0-2 overwinning) nam hij één van de twee treffers voor zijn rekening.

Pogba werd in zijn tweede periode bij Manchester United een vaste waarde, maar een groot succes werd zijn comeback niet. De Premier League-gigant had moeite om te voldoen aan de hoge verwachtingen en daar werd hij zelf ook de dupe van. In de zomer van 2022 besloot Pogba voor de tweede keer transfervrij af te zwaaien op Old Trafford en opnieuw wist Juventus de strijd te winnen.

(Pro Shots)

Terug naar Juventus

In 2022 tekende een terugkeer naar Juventus zich af en dat werd in juli ook officieel bekrachtigd. Pogba tekende voor vier seizoenen in Turijn. Een blessure gooide echter roet in het eten. Niet alleen moest hij zijn comeback uitstellen, maar ook moest hij het WK in Qatar aan zich voorbij laten gaan. Pogba bleef door zijn fysieke problemen steken op een tiental wedstrijden (één assist) in het seizoen 2022-2023.

Zijn situatie verergerde in het seizoen 2023-2024. Pogba legde in augustus 2023 een positieve dopingtest af, waardoor in december een schorsing van vier jaar werd geëist. Op 29 februari 2024 werd de vierjarige schorsing officieel, al tekende de Fransman nog wel beroep aan.


Interlandcarrière

Pogba werd in 2013 wereldkampioen voor spelers onder twintig jaar. In datzelfde jaar, op 22 maart, maakte de middenvelder ook zijn debuut in de nationale ploeg van Frankrijk door meteen negentig minuten aan te treden in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Georgië (3-1 zege). Pogba speelde vier dagen later ook de kwalificatiewedstrijd tegen Spanje. Kort na het winnende doelpunt van de Spanjaard Pedro werd Pogba met tweemaal geel van het veld gestuurd.

Pogba behoorde in 2014 tot de WK-selectie van Frankrijk. De middenvelder speelde alle wedstrijden mee, maar kon niet verhinderen dat de latere winnaar Duitsland te sterk bleek in de kwartfinale (0-1). Frankrijk revancheerde zich door in de daaropvolgende jaren twee grote finales te spelen. De EK-finale in eigen land tegen Portugal ging in 2016 nog verloren, maar in 2018 werd de sterrenformatie wel wereldkampioen door Kroatië te verslaan. Pogba trof doel in de met 4-2 gewonnen finale.

Laatste update: 2 maart 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie