Fredrik André Bjørkan

Leeftijd: 25

Het laatste nieuws over Fredrik André Bjørkan

Fredrik André Bjørkan is een Noorse linksback. In januari 2023 maakte hij de overstap van Hertha BSC naar FK Bødo/Glimt, na een weinig verheffende verhuurperiode bij Feyenoord.

  • Bjørkan speelt momenteel voor FK Bødo/Glimt
  • Met die club werd de linksback driemaal landskampioen
  • Hij speelde een half jaar voor Feyenoord
  • Bjørkan heeft eveneens een verleden bij Hertha BSC
  • In 2021 debuteerde hij als Noors international

Clubcarrière

Bjørkan werd op 21 augustus 1998 geboren in het Noorse Bodø. De vleugelverdediger, zoon van oud-voetballer Aasmund, werd opgenomen in de jeugdopleiding van de lokale profclub FK Bodø/Glimt. Daar maakte hij op 17 april 2016 zijn debuut in de A-selectie tijdens de competitiewedstrijd tegen Molde FK (1-2 nederlaag). Een interessant detail: senior was op dat moment de hoofdtrainer van Bodø/Glimt.

In zijn eerste jaar degradeerde Bjørkan kan Bodø/Glimt uit de Eliteserien, de hoogste divisie van Noorwegen. Daarna begon de club aan een behoorlijke opmars. In 2017 werd meteen weer promotie afgedwongen door het kampioenschap binnen te slepen en twee jaar later stoomde het team zelfs op naar de top van de ranglijst. Na een tweede plaats in 2019 werd Bjørkan in 2020 en 2021 landskampioen.

Hertha BSC

Na de twee landstitels met Bodø/Glimt besloot Bjørkan zijn heil elders te zoeken. De linksback liet zijn aflopende contract niet verlengen en koos in plaats daarvan voor een transfervrije overstap naar Hertha BSC. In Duitsland tekende hij voor vierenhalf seizoen, maar dat werd geen succes. In zijn eerste maanden in Berlijn kwam hij niet verder dan tien wedstrijden, waarvan het gros als invaller.

(Pro Shots)

Feyenoord

In de zomer van 2022 toonde Feyenoord net als een jaar eerder interesse om Bjørkan in te lijven. Eind augustus kwamen beide clubs een huurovereenkomst overeen, met optie tot koop. De Noor maakte op 3 september van dat jaar zijn debuut in de uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles (3-4 overwinning), maar dat bleek ook zijn enige officiële optreden voor de Rotterdammers. In januari 2023 keerde hij terug naar Bodø/Glimt.

Tweede Bodø-periode

Bjørkan veroverde in 2023 een vaste basisplaats bij Bodø/Glimt. Met één doelpunt en twee assists in 25 competitiewedstrijden had de linkspoot een aandeel in zijn derde landstitel.


Interlandcarrière

Bjørkan debuteerde op 6 juni 2021 in de nationale ploeg van Noorwegen, dat een vriendschappelijke wedstrijd speelde tegen Griekenland (1-2 nederlaag). Ook in 2022 bleef hij deel uitmaken van de selectie.

Laatste update: 14 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie