Tranendal voor Noorwegen na wissel Haaland

Je kunt nu al stellen dat het bijzonder lastig wordt voor Noorwegen om het Europees kampioenschap van 2024 nog te halen. De Noren verloren op zaterdag namelijk van Schotland en die nederlaag kwam op een opvallende manier tot stand. Erling Haaland léék namelijk matchwinner te gaan worden, maar toen veranderde alles.

Late comeback Schotland tegen Noorwegen

De wedstrijd in Oslo was ontzettend belangrijk voor de Noren, want die wisten natuurlijk al dat de Schotten hun eerste twee kwalificatiewedstrijden gewonnen hadden en dus op zes punten stonden. Er verschenen een hoop spelers met een Eredivisie-verleden aan de aftrap: Fredrik Aursnes (Feyenoord), Martin Ødegaard (Heerenveen en Vitesse) en Alexander Sørloth (FC Groningen) en ook Haaland was van de partij.

Natúúrlijk was het de superspits van Manchester City die zijn land naar een 1-0 voorsprong knalde, al deed hij dat wel vanaf de strafschopstip. Bondscoach Stale Solbakken koos er vervolgens (hoogstwaarschijnlijk met alle goede bedoelingen, met het oog op de Champions League-viering van The Citizens) voor om de nummer 9 naar de kant te halen, maar dat had hij beter niet kunnen doen.

Ommekeer

In de laatste minuten van de wedstrijd kreeg Schotland namelijk de geest: in de 87e minuut scoorde Lyndon Dykes de 1-1 en nog geen twee minuten later maakte Kenny McLean er (op aangeven van Dykes) 1-2 van. En dat betekent dat de Schotten nu op negen punten staan na drie duels, tegenover één schamel puntje voor de Noren. Ook Spanjaard maakt onderdeel uit van groep A van de EK-kwalificatie, dus Noorwegen heeft een berg te beklimmen.

Scoreverloop: 1-0 (61′) E. Haaland, 1-1 (87′) L. Dykes, 1-2 (89′) K. McLean