Victor Lindelöf

Leeftijd: 29

Het laatste nieuws over Victor Lindelöf

Victor Lindelöf is een Zweedse centrale verdediger. De international van Zweden maakte in de zomer van 2017 de overstap van Benfica naar Manchester United.

  • Lindelöf speelt momenteel voor Manchester United
  • De verdediger won in 2023 de League Cup
  • Hij werd driemaal kampioen van Portugal met Benfica
  • Lindelöf debuteerde in 2016 als Zweeds international
  • Een jaar eerder won hij het EK voor spelers onder 21

Clubcarrière

Victor Nilsson Lindelöf zag op 17 juli 1994 het levenslicht in het Zweedse Västeras, op zo’n honderd kilometer van de hoofdstad Stockholm. De rechtsbenige verdediger speelde op jonge leeftijd voor achtereenvolgens IK Franke, Västeras IK en Västeras SK.

Doorbraak in Zweden

Lindelöf maakte in oktober 2009 op slechts vijftienjarige leeftijd zijn debuut voor Västeras SK, dat een 3-0 zege behaalde op BK Forward. De verdediger groeide in de daaropvolgende jaren uit tot een vaste waarde. Hij promoveerde met zijn team naar de Superettan, het één na hoogste niveau van Zweden. Ondanks de aanwezigheid van Lindelöf daalde de club na een jaar alweer af naar de Division 1 Norra.

De stormachtige ontwikkeling van Lindelöf was ook voor Västeras SK een verrassing. De Zweedse club werkte met een piepjonge selectie (gemiddeld negentien jaar), waardoor de verdediger simpelweg voor de leeuwen werd gegooid. “Geld was er niet, dus we moesten roeien met de riemen die we hadden. Klaar of niet, maar hij was er één van”, verklaarde toenmalig trainer Kalle Granath later in gesprek met ESPN.

Transfer naar Benfica

In 2011 liep Lindelöf stage bij Stoke City, maar de Engelse club besloot hem geen contract aan te bieden. In december van dat jaar werd de verdediger wel vastgelegd door de Portugese topclub Benfica. Met ingang van de zomer van 2012 werd hij voor vijf seizoenen vastgelegd. De Zweed werd na zijn daadwerkelijke overstap in eerste instantie ondergebracht bij het tweede team van de grootmacht uit Lissabon. In totaal speelde Lindelöf 96 officiële wedstrijden voor de Benfica-beloften (drie doelpunten).

Lindelöf maakte zijn debuut voor de hoofdmacht van Benfica op 19 oktober tijdens de bekerwedstrijd tegen CD Cinfães (0-1 overwinning). Zijn competitiedebuut volgde op 10 mei 2014 in de topper tegen FC Porto, dat door doelpunten van Ricardo Pereira en Jackson Martínez met 2-1 aan het langste eind trok. De rechtspoot speelde in het seizoen 2014-2015 welgeteld één minuut in de A-selectie, maar brak tijdens het daaropvolgende seizoen definitief door in Portugal.

Met Benfica deed Lindelöf onder meer Champions League-ervaring op. De verdediger veroverde acht trofeeën tijdens zijn periode in Portugal: de landstitel (driemaal), de Taça de Portugal (tweemaal), de Taça da Liga (tweemaal) en de Supertaça. Zelf speelde hij 73 keer voor de Portugese voetbalgrootmacht, waarvoor hij tweemaal doel wist te treffen.

In het shirt van Manchester United (Pro Shots)

Sterkhouder op Old Trafford

In de zomer van 2017 maakte Lindelöf de overstap van Benfica naar Manchester United. De Europa League-winnaar van dat jaar betaalde zo’n 35 miljoen euro voor de centrale verdediger. In zijn debuutwedstrijd kreeg de Zweed meteen de mogelijkheid om een prijs te winnen, maar in de strijd om de Europese Supercup verloor zijn nieuwe team met 1-2 van Real Madrid. Zijn Premier League-debuut maakte Lindelöf pas ruim twee maanden later tegen aartsrivaal Liverpool (0-0).

Lindelöf speelde op 4 februari 2024 zijn 250ste officiële wedstrijd voor Manchester United, dat West Ham United in de Premier League met 3-0 klopte. In de tussentijd veroverde hij welgeteld één prijs: de League Cup van 2023. The Red Devils speelden wel degelijk meer finalewedstrijden. In mei 2021 kreeg United de kans om de Europa League te winnen, maar Villarreal trok aan het langste eind na een bloedstollende strafschoppenserie. Van de 22 penaltynemers was doelman David de Gea de enige die zijn inzet niet verzilverde.


Interlandcarrière

Lindelöf doorliep verschillende jeugdelftallen van Zweden. In 2015 veroverde hij de Europese titel voor spelers onder 21 jaar. De verdediger maakte een jaar later, op 24 maart 2016, zijn debuut voor de nationale ploeg van Zweden tijdens de oefeninterland tegen Turkije (2-1 nederlaag). Zijn eerste doelpunt als A-international maakte hij op 10 oktober van datzelfde jaar in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Bulgarije (3-0 overwinning).

Tussen zijn debuut en eerste doelpunt voor Zweden maakte Lindelöf zijn eerste eindronde mee. In de zomer van 2016 speelde de rechtspoot mee in alle groepswedstrijden op het EK, maar met één punt werd het team roemloos uitgeschakeld. Hij was eveneens actief op het WK van 2018 (exit in de kwartfinale) en het EK van 2021 (achtste finale).

Laatste update: 6 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie