EK finale:

Spanje

-

Engeland
14 juli 21:00

Wed €5 en scoor €50 aan free bets tijdens het EK 2024!

Voorbeschouwing eindfase Groep E: razendspannende ontknoping voor Belgen

Foto: Voorbeschouwing eindfase Groep E: razendspannende ontknoping voor Belgen

Veel spannender kan de ontknoping van een poule niet zijn. Alle vier de ploegen in Groep E hebben evenveel punten en maken dus bijna evenveel kans om de achtste finales te bereiken. Woensdagavond om 18.00 uur vechten de vier in twee onderlinge wedstrijden uit welke twee of wellicht drie ploegen zich in de knock-outfase mogen melden. Wij blikken hier vooruit op de allesbeslissende groepswedstrijden Oekraïne – België en Slowakije – Roemenië.

Stand in Groep E

Allereerst werpen we nog even een nadere blik op de tussenstand. Dit is zoals al gezegd een vrij opmerkelijke, want de nummers één, twee, drie en vier hebben allemaal exact drie punten. Een overwinning en een nederlaag, of in omgekeerde volgorde, dat geldt voor alle ploegen. Maar dat betekent niet dat ze ook allemaal dezelfde papieren hebben. Roemenië en België hebben namelijk een doelsaldo van +1, Slowakije van 0 en Oekraïne van -2.

Bij een gelijke stand na drie wedstrijden is het onderlinge resultaat allesbepalend. Maar doordat bij gelijke spelen het onderlinge resultaat dus ook gelijk is, komen we toch uit bij het doelsaldo, gevolgd door doelpunten voor. Als dit ook nog eens gelijk is bij twee of meer ploegen na drie duels, wordt er gekeken naar de discipline. België kreeg tot nu toe vier gele kaarten, Roemenië drie, Oekraïne twee en Slowakije staat op één kaart.

🇺🇦 Oekraïne: teaminfo en vorm

Dat Oekraïne laatste staat in de tussenstand is volledig te wijten aan het eerste groepsduel. Tegen Roemenië werden de mannen van coach Serhij Rebrov van het kastje naar de muur gestuurd en de score eindigde op 3-0. Dit was een enorme domper voor de ploeg die het thuisland enorm trots wil maken. Niet alleen de nederlaag was teleurstellend, maar toch ook zeker de drie tegendoelpunten, waar Oekraïne zelf niets tegenover wist te stellen.

Het moest dan ook veel beter in de tweede wedstrijd, tegen Slowakije. Maar daar leek het lang niet op, want doordat Ivan Schranz dat land op voorsprong zette, leek een vroege uitschakeling ophanden. Maar Mykola Sjaparenko en Roman Jaremtsjoek zorgden voor twee doelpunten in de tweede helft en daarmee alsnog een zege. Het doelsaldo van de Oekraïners is nog steeds het slechtste van de vier ploegen in deze poule, maar ze weten ook dat drie punten tegen België sowieso genoeg zal zijn voor een plekje in de volgende ronde.

🇧🇪 België: teaminfo en vorm

Oekraïne was niet het enige land dat met een teleurstellend resultaat aan dit EK begon. Voor België was het misschien nog wel erger, want normaliter zou Slowakije toch geen tegenstander moeten zijn om echt bang van te worden. Wellicht leidde dit tot onderschatting van deze tegenstander, want de bal wilde er echt niet in voor de Belgen en aan de andere kant was het wel raak. Schranz scoorde ook al tegen de Belgen en zorgde voor een nipte nederlaag voor de Rode Duivels. België ging aan de slag om het spel te verbeteren.

En tegen Roemenië lukte dit ook aardig. Youri Tielemans had iets meer dan een minuut nodig om de score te openen en daarna was het lang wachten op een tweede goal van België, al werden de Roemenen soms ook nog gevaarlijk. Doelman Koen Casteels was niet alleen belangrijk met zijn reddingen, maar zag ook nog een lange uittrap door Kevin De Bruyne gepromoveerd werden tot assist, aangezien de middenvelder rustig bleef voor het doel en de beslissende 2-0 maakte. Als België wint en Slowakije niet, dan gaan onze zuiderburen toch nog als groepswinnaar door.

Blessures en schorsingen bij Oekraïne en België

Anatolij Troebin staat waarschijnlijk opnieuw op doel bij Oekraïne, waar Roman Jaremtsjoek in de spits kan verschijnen. Hij staat ook op scherp, net als Joechym Konoplja. Het is voor België onduidelijk of Thomas Meunier en Axel Witsel fit genoeg zijn, waar Dodi Lukébakio een schorsing uitzit. Léandro Trossard en Johan Bakayoko zouden hem kunnen vervangen. Orel Mangala en Youri Tielemans staan op scherp.

Verwachte opstellingen Oekraïne – België

🇸🇰 Slowakije: teaminfo en vorm

Slowakije is een relatief nieuwe naam op het Europese podium. Het land profiteert enorm van de uitbreiding van het EK. Sinds er 24 landen mogen deelnemen in plaats van 16 is Slowakije er nu voor de derde maal op rij bij. Na een einde in de achtste finales en een groepsfase-uitschakeling was de 1-0-overwinning op België een enorm mooie start aan dit toernooi. Want misschien was er wel wat meer mogelijk dan op de twee EK’s waarin telkens exact één keer gewonnen werd. Ivan Schranz zorgde met zijn goal voor mooie Slowaakse dromen.

Een dat bleef zeker zo nadat hij ook tegen Oekraïne de score wist te openen. Schranz zorgde voor een voorsprong bij rust en leek zo met zijn teamgenoten onderweg naar een tweede zege op één EK, een unicum voor het land. Maar het lukte niet stand te houden en de droom op zes punten uit twee duels viel in duigen. Slowakije weet nu waar het aan toe is: als het wint en Oekraïne weet datzelfde niet te doen tegen de Belgen, dan is de ploeg van bondscoach Francesco Calzona als groepswinnaar door naar de achtste finales.

🇷🇴 Roemenië: teaminfo en vorm

Net zoals Slowakije hadden ook de manschappen van Roemenië een brede glimlach op het gelaat na de eerste wedstrijd. Nicolae Stanciu, Răzvan Marin en Denis Drăguș wisten allemaal de Oekraïense doelman te passeren en zorgden samen voor een schitterende 3-0-overwinning. Deze uitslag zagen niet veel mensen aankomen. Maar het is wel gebleken dat zo’n mooie zege ook niet genoeg is om je meteen rijk te kunnen rekenen voor een ticket voor de knock-outfase.

Zeker niet omdat Roemenië het in de tweede wedstrijd moest opnemen tegen de grote favoriet van deze poule: België. De spelers van bondscoach Edward Iordănescu probeerden ook hier aanvallend wat te presteren, maar de Roemenen waren niet effectief genoeg. Er lagen zeker kansen om te scoren, maar dit lukte niet en de Belgen deden dit wel twee keer. Roemenië kan de groepswinst pakken door zelf te winnen en ondertussen te hopen dat België niet tot een overwinning komt.

Blessures en schorsingen bij Slowakije – Roemenië

Voor zowel Slowakije als Roemenië geldt dat de kans groot is dat men bij dezelfde vaste namen blijft voor dit laatste duel. De Slowaak Ivan Schranz en de Roemenen Nicușor Bancu, Marius Marin en Răzvan Marin moeten op hun tellen passen; zij pakten al een keer geel en staan nu op scherp.

Verwachte opstellingen Slowakije – Roemenië

Conclusie

Dit is de meest unieke uitgangspositie van alle zes groepen op dit EK. Het gebeurde nog nooit eerder dat vier ploegen in dezelfde poule op evenveel punten staan na twee wedstrijden. Dit betekent wel dat geen enkele ploeg volledig het zelf in de hand heeft om de groepswinst te pakken. En zo kan een gelijkspel een ticket voor de volgende ronde, maar ook uitschakeling betekenen.

Voorspel mee in de poll hieronder. Ben je 24 jaar of ouder? Check dan ook onze voorspelling voor de eindfase van Groep E.

Welk land gaat de groepswinst pakken?

  • België
  • Oekraïne
  • Roemenië
  • Slowakije
11+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie