Jordan Teze

Leeftijd: 24

Het laatste nieuws over Jordan Teze

Jordan Teze is een Nederlandse verdediger, die zowel centraal als op de rechtsbackpositie uit de voeten kan. Hij is een jeugdexponent van PSV.

  • Teze speelt momenteel voor PSV
  • In 2018 debuteerde de verdediger in de hoofdmacht
  • Hij doorliep de jeugdopleiding in Eindhoven
  • Teze werd opgeroepen voor Oranje, maar debuteerde nog niet

Clubcarrière

Teze werd op 30 september 1999 geboren in het asielzoekerscentrum in Groningen als zoon van Congolese ouders. Opgroeien deed hij niet in Noord-Nederland, maar in het Brabantse Roosendaal. Hij begon daar zijn loopbaan bij amateurclub RSC Alliance en maakte al op achtjarige leeftijd de overstap naar de jeugdopleiding van PSV. “Het talent van Jordan was meteen duidelijk, maar de afstand was een groot probleem”, vertelde hoofd jeugdscouting Rini de Groot jaren later aan De Telegraaf. “De ouders waren gescheiden en hij kon niet worden gebracht, terwijl hij ook te jong was om zelf met de trein te komen. Toen heeft scout Gerrit Adam besloten om hem voor iedere training en wedstrijd van Roosendaal naar Eindhoven te rijden. Dat heeft hij vier jaar lang gedaan.”

Met de steun van Adam kreeg Teze de kans om de jeugdopleiding van PSV volledig te doorlopen. De getalenteerde verdediger verdiende negen jaar na binnenkomst zijn eerste contract in Eindhoven, waar hij in 2016 voor drie seizoenen tekende. Debuteren in het betaald voetbal deed hij een jaar later, op 27 oktober 2017, namens Jong PSV in de met 3-2 gewonnen wedstrijd tegen RKC Waalwijk in de Eerste Divisie. Dat seizoen speelde Teze zestien wedstrijden voor de Eindhovense beloften (één doelpunt).

(Pro Shots)

Doorbraak bij PSV

Het talent van Teze werd ook ontdekt door Mark van Bommel. Als trainer van Jong PSV werkte hij samen met de verdediger, die hij op 25 augustus 2018 liet debuteren in PSV 1 tijdens de met 1-2 gewonnen competitiewedstrijd tegen PEC Zwolle. Het bleef dat seizoen bij die invalbeurt van een kwartier, ook al zat Teze de tweede seizoenshelft telkens op de reservebank. Die rol combineerde hij met het spelen voor Jong PSV. Dat bleef het geval in het seizoen 2019-2020, waarin hij drie keer mocht opdraven voor de hoofdmacht (inclusief een Europese voorrondewedstrijd).

Teze beleefde zijn definitieve doorbraak in het seizoen 2020-2021. Hij speelde maar liefst 45 officiële wedstrijden voor de hoofdmacht, waarvan 33 in de Eredivisie. Teze speelde afwisselend als centrale verdediger en rechtsback. Het vertrek van Denzel Dumfries gaf hem de kans om in het seizoen 2021-2022 vaker op zijn geliefde rechtsbackpositie te spelen, maar ook werd hij nog vaak gebruikt in het centrum. Als basisspeler won hij de Johan Cruijff Schaal en de TOTO KNVB Beker.

In het seizoen 2022-2023 won Teze opnieuw de Johan Cruijff Schaal en TOTO KNVB Beker met PSV. Er werd dit seizoen in 43 officiële duels een beroep gedaan op de verdediger, die het seizoen 2023-2024 andermaal begon met een Nederlandse Supercup op zak.


Interlandcarrière

Teze doorliep een aantal vertegenwoordigende jeugdelftallen van Nederland. In 2022 werd hij door bondscoach Louis van Gaal voor de eerste keer geselecteerd voor het Nederlands elftal, maar tot een debuut kwam het niet. Teze kampte met een blessure en kreeg toestemming om voortijdig terug te keren naar PSV.

Laatste update: 6 augustus 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie