Willy van der Kuijlen

Willy van der Kuijlen met de Johan Cruijff Schaal

Willy van der Kuijlen was een Nederlandse voetballer. De 22-voudig international van het Nederlands elftal is met 311 doelpunten de topscorer aller tijden van de Eredivisie. Het gros van zijn doelpunten maakte hij in het shirt van PSV.

  • Van der Kuijlen overleed in april 2021 op 74-jarige leeftijd
  • De Helmonder stond bekend als ‘Mister PSV’ of ‘Skiete Willy’
  • Met 311 doelpunten is hij topscorer aller tijden van de Eredivisie
  • Van der Kuijlen maakte 308 Eredivisie-goals namens PSV
  • Voor het Nederlands elftal speelde hij 22 keer

Voetbalcarrière

Wilhelmus Martinus Leonardus Johannes (Willy) van der Kuijlen zag op 6 december 1946 het levenslicht in Helmond. In zijn geboorteplaats zette de Brabander zijn eerste stappen op het voetbalveld bij amateurclub HVV Helmond, waar hij al op jonge leeftijd in het eerste team speelde. In 1964 maakte Van der Kuijlen op zeventienjarige leeftijd de overstap naar PSV.

Doelpuntenmachine bij PSV

Zijn vader herkende de potentie van Van der Kuijlen al eerder. Hij adviseerde om zijn opleiding tot tegelzetter te laten schieten en te kiezen voor een carrière als profvoetballer. PSV had de Helmonder al langer op de korrel, maar zijn scoringsdrift bij HVV Helmond overtuigde de Eindhovenaren definitief. Van der Kuijlen ging in 1964 overstag, hoewel clubs uit heel Nederland naar zijn handtekening op jacht waren.

Van der Kuijlen maakte op 23 augustus 1964 zijn eerste doelpunt tegen Fortuna ’54. In zijn eerste seizoen schoot de aanvaller meteen 22 keer raak voor PSV. In de daaropvolgende seizoenen bleef hij een garantie voor doelpunten, maar toch ontstond een worsteling. Van der Kuijlen ondervond problemen met de hoge verwachtingen van de buitenwacht en botste regelmatig met zijn trainers.

In het seizoen 1969-1970 maakte Van der Kuijlen voor het eerst in zijn profcarrière meer dan dertig doelpunten in één seizoen. Twee jaar later leek het helemaal fout te gaan. Met zes doelpunten in ruim dertig wedstrijden beleefde de Helmonder het zwakste seizoen uit zijn loopbaan, maar de komst van trainer Kees Rijvers luidde een zeer succesvolle periode in. Van der Kuijlen kwam weliswaar terecht op de linksbuitenpositie, maar samen met de Zweed Ralf Edström vormde hij een levensgevaarlijk duo.

Johan Cruijff met Willy van der Kuijlen
Met Johan Cruijff voorafgaand aan FC Barcelona – PSV (Pro Shots)

Grote successen met PSV

Van der Kuijlen beleefde de beste fase uit zijn carrière tussen de seizoenen 1973-1974 en 1976-1977. De spits maakte achtereenvolgens 34, 37, 41 en 27 doelpunten in het tenue van PSV. In 1974 eindigde Van der Kuijlen voor de derde keer (na 1966 en 1970) aan kop van de topscorersranglijst van de Nederlandse Eredivisie. Geen makkelijke opgave wetende dat ook spelers als Johan Cruijff, Ruud Geels en Ove Kindvall tijdens zijn PSV-periode in de Eredivisie actief waren.

Real Madrid toonde belangstelling voor Van der Kuijlen, die echter besloot om PSV trouw te blijven. Tot en met het seizoen 1981-1982 produceerde de aanvaller in totaal 394 doelpunten in 648 officiële wedstrijden, waarvan 308 treffers in de Eredivisie. PSV had te kampen met zware concurrentie van Ajax en Feyenoord, maar met drie landstitels, twee KNVB Bekers en één UEFA Cup werd zijn periode in het Philips Stadion wel degelijk een succes.

Laatste jaren van zijn carrière

Tijdens het seizoen 1981-1982 maakte Van der Kuijlen de overstap naar MVV Maastricht. Voor de Limburgers maakte de Helmonder vijf doelpunten, waarvan drie in de Eredivisie. Van der Kuijlen bracht zijn totaal daarmee op 311 doelpunten in de Nederlandse competitie en dat is tot op de dag van vandaag een record. Goalgetters als Ruud Geels (265 doelpunten) en Johan Cruijff (215) bleven op grote afstand van de tweebenige aanvaller, die de bijnaam Skiete Willy verdiende.

Van der Kuijlen speelde ook nog kortstondig buiten Nederland. In het seizoen 1982-1983 sloot de aanvaller zijn carrière af bij KVV Overpelt Fabriek, een club uit de Tweede Klasse van België.

PeriodeClub
1962-1964HVV Helmond
1964-1981PSV
1981-1982MVV Maastricht
1982-1983KVV Overpelt Fabriek

Interlandcarrière

Van der Kuijlen debuteerde op 23 maart 1966 in het Nederlands elftal. Bondscoach Georg Kessler liet de PSV-aanvaller in de oefeninterland tegen West-Duitsland (2-4 nederlaag) voor het eerst aantreden. Van der Kuijlen maakte zijn eerste interlanddoelpunt op 17 april 1966 in de met 3-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen België. In zijn derde interland, op 11 mei 1966 tegen Schotland (0-3 zege), prikte hij er zelfs twee in.

De jaren zeventig verliepen succesvol voor het Nederlands elftal. In 1974 bereikten de oranjehemden voor het eerst de finale van het WK, maar Cruijff en consorten wisten gastheer West-Duitsland ondanks een snelle voorsprong niet te verslaan (1-2). Van der Kuijlen was niet actief op dit wereldkampioenschap. Cruijff en zijn teamgenoten van Ajax zaten niet te wachten op de spelers van PSV, waardoor de Helmonder samen met doelman Jan van Beveren het Nederlandse kamp voortijdig verliet.

Geen eindtoernooien

Nederland was ook actief op het EK van 1976 (derde) en het WK van 1978 (verliezend finalist). Van der Kuijlen kwam na de eindronde van 1974 weliswaar regelmatig in actie voor Oranje, maar spelen op een eindronde deed hij niet. Op 12 oktober 1977 speelde Van der Kuijlen zijn 22ste en laatste interland voor het Nederlands elftal. Scoren deed hij zeven keer als international, waaronder een hattrick tegen Finland in de kwalificatiefase voor het EK van 1976.

Aad de Mos noemde Van der Kuijlen in 2021 ‘een geweldig mens’ en ‘een geweldige voetballer’. “Na Johan Cruijff denk ik de beste aanvaller die Nederland ooit gekend heeft. Met Van der Kuijlen en Van Beveren had Oranje in de jaren zeventig wereldkampioen kunnen worden”, vertelde hij aan De Telegraaf. Huub Stevens constateerde op zijn beurt: “Als voetballer is Wil voor mij net zo goed als Johan Cruijff, maar die heeft er met zijn Amsterdamse brutaliteit veel meer gebruik van gemaakt. Wil was daarvoor te bescheiden.”


Na zijn carrière

Van der Kuijlen bleef na zijn actieve carrière actief in de voetbalwereld. Tussen 1988 en 1991 fungeerde hij als assistent-trainer bij Roda JC. In 1993 keerde de Helmonder terug naar PSV, waar hij als jeugd-, assistent- en spitsentrainer zijn brood verdiende. Daarnaast mocht de topscorer aller tijden van de Eredivisie als scout de hort op namens de Eindhovenaren.

In 2016 mocht Van der Kuijlen voorafgaand aan NEC – PSV de aftrap verrichten in het kader van zestig jaar Eredivisie. De Helmonder, benoemd tot ‘lid van verdienste’, verkreeg de bijnaam Mister PSV. Namens de Eindhovense club mocht hij ook meermaals aankopen verwelkomen door het PSV-shirt uit te reiken.

Overlijden

Voetbal International-journalist Frans van den Nieuwenhof schreef in 2011 een biografie over Van der Kuijlen (‘Onze Willy – voor altijd Mister PSV’). Rond de presentatie bleef de Helmonder als vanouds bescheiden. “Ik ben altijd bezig geweest met dat we goed voetbal moesten laten zien. Wie dan de goals maakte, dat maakte me eigenlijk helemaal niks uit. Je hebt altijd bij een club dat er een is die wat beter is in afwerken. En dat ben ik dan schijnbaar geweest”, zo citeerde de NOS.

Van der Kuijlen beleefde een vervelend einde van zijn leven. Hij raakte eenzaam door de coronapandemie, zag veel generatiegenoten overlijden en tot overmaat van ramp werd de ziekte van Alzheimer vastgesteld. Van der Kuijlen overleed op 19 april 2021 op 74-jarige leeftijd in zijn geboorte- en woonplaats Helmond. Na zijn overlijden besloot de Eredivisie CV om topscorers van de Eredivisie voortaan de Willy van der Kuijlen-trofee uit te reiken.

De topscorerstrofee van de Eredivisie is een replica van het standbeeld van Van der Kuijlen bij het Philips Stadion. In 2004 werd het standbeeld onthuld. Coen Dillen werd op dezelfde manier geëerd.

Laatste update: 15 december 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie