Wat is een gokverslaving?

Gokken op sport lijkt onschuldig, maar is niet zonder risico’s. Naast financiële verliezen kun je een problematisch gokgedrag ontwikkelen. Bij een gokverslaving ben je niet in staat om te stoppen met gokken, zelfs als het negatieve gevolgen heeft voor je leven. Vaak kan je de gevolgen van een verslaving zelf niet inzien, of je komt er pas laat achter wat voor impact het heeft.

Gokken is een spannende vorm van entertainment. In het casino vind je veel leuke geluidjes, spannende lichtjes en vaak overal euro-tekens. Ook bij online bookmakers wordt er veel gedaan om jou als speler het gevoel te geven dat je alles in de hand hebt en dat je wel eens geld zou kunnen winnen. Echter ligt hierbij een gokverslaving op de loer als je je laat meespelen. Daarom is het belangrijk om te weten wat een gokverslaving is en hoe je dit kunt voorkomen.

Wat is een gokverslaving?

Een gokverslaving, ook wel ludomanie genoemd, is een psychische aandoening waarbij je de drang voelt om voortdurend te gokken, ongeacht de negatieve gevolgen voor jezelf of anderen. Het wordt gekenmerkt door een gebrek aan controle over het gokgedrag en het voortdurende streven naar gokactiviteiten, zelfs als dit leidt tot financiële problemen, relationele conflicten of andere schadelijke consequenties.

Als je een gokverslaving hebt kan je niet stoppen met gokken, zelfs als je weet dat het schadelijk is. Je gaat steeds grotere risico’s nemen om de opwinding te behouden en proberen verliezen goed te maken door meer te gokken. Dit gedrag kan leiden tot ernstige negatieve effecten op verschillende aspecten van je leven.

Het is inmiddels ook een erkende medische aandoening en behandeling is net als bij andere verslavingen vereist. Therapie en ondersteuningsgroepen zijn voorbeelden van hulp die kunnen helpen bij het beheersen van gokverslaving.

Symptomen van gokverslaving

Er zijn verschillende symptomen die kunnen wijzen op problematisch gokgedrag:

 • Niet in staat zijn om te stoppen met gokken.
 • Het steeds meer inzetten om dezelfde kick te krijgen.
 • Constant denken aan gokken en het volgende moment dat je kunt gaan gokken.
 • Lichamelijke klachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn, trillen, zweten of slaapproblemen.
 • Het verbergen van de omvang van de gokactiviteiten voor anderen.
 • Het lenen van geld om te kunnen blijven gokken.
 • Het negeren van verantwoordelijkheden op werk of in de thuissituatie vanwege het gokken.
 • Het ervaren van symptomen van angst, depressie of andere mentale gezondheidsproblemen als gevolg van gokken.

Herken jij jezelf of anderen in een van bovenstaande verslavingssymptomen? Trek dan direct aan de bel. Ga het gesprek aan met vrienden en familie en schakel professionele hulp.

Potentiële gevolgen van gokverslaving

De mogelijke gevolgen van gokverslaving staan in vorige alinea’s al kort beschreven maar we vinden het belangrijk dat voor mensen inzichtelijk wordt, wat dit nou uiteindelijk voor je kan betekenen. Een gokverslaving kan je hele leven op zijn kop zetten met desastreuze gevolgen voor jou en jouw omgeving. De belangrijkste gevolgen sommen we hieronder kort voor je op.

 1. Financiële problemen
  Gokverslaving gaat vaak gepaard met continue financiële verliezen, waarbij je geneigd bent meer geld in te zetten dan je je kan veroorloven. Het lenen van geld, maximaal gebruik van creditcards en verspelen van spaargeld zijn veelvoorkomende praktijken die leiden tot diepgaande financiële problemen. In sommige gevallen kan een gokverslaafdde zich gaan bezighouden met illegale activiteiten om de gokschulden af te lossen om om juist verder te gaan met gokken.
 2. Relationele conflicten
  Gokverslaving kan spanningen veroorzaken binnen gezinnen en relaties, aangezien het de aandacht en financiële middelen weghaalt van essentiële familieverplichtingen. Het gevoel van bedrog en verwaarlozing kan leiden tot conflicten en uiteindelijk tot breuken in persoonlijke relaties. Het herstellen van beschadigde relaties vereist vaak niet alleen stoppen met gokken, maar ook het herstel van het vertrouwen, wat een langdurig proces kan zijn.
 3. Werkproblemen
  Gokverslaving kan leiden tot verminderde productiviteit op het werk, frequente afwezigheid en zelfs tot ontslag. Het verwaarlozen van professionele verantwoordelijkheden om te gokken kan je carrière ernstig schaden, wat langdurige economische gevolgen met zich meebrengt.
 4. Gezondheidsproblemen
  De constante stress en angst gerelateerd aan gokverslaving kunnen leiden tot slaapstoornissen, depressie en angststoornissen. Fysieke gezondheid kan ook lijden door gebrek aan zelfzorg en een ongezonde levensstijl als gevolg van obsessief gokgedrag.
 5. Sociale isolatie
  Gokverslaving kan leiden tot sociale terugtrekking, waarbij individuen sociale activiteiten en interacties vermijden die geen verband houden met gokken. Het verlies van sociale ondersteuning kan de verslaving verder verergeren en kan het moeilijker maken om hulp te zoeken.

Financiële problemen zijn een veelvoorkomend gevolg van gokverslaving, zoals schulden en financiële instabiliteit. De mentale en emotionele gevolgen van gokverslaving kunnen ook ernstig zijn en leiden tot depressie, angst en zelfs suïcidale gedachten. Ook kun je door problematisch gokken problemen krijgen in je relaties en op je werk.

Waarom is gokken verslavend?

Gokken kan verslavend zijn vanwege de effecten die het heeft op de hersenen. Tijdens het gokken komen er chemische stoffen vrij in de hersenen, zoals dopamine, die gevoelens van plezier en opwinding kunnen veroorzaken. Als je wint, wil je dit gevoel snel opnieuw ervaren. Maar bij gokken kun je niet altijd winnen, de kans is ook aanwezig dat je verliest. Als dat te vaak gebeurt en je kunt niet meer stoppen, kom je in de problemen.

Gokken kan ontsnapping bieden voor mensen die stress of problemen ervaren in hun leven. Het kan een gevoel van controle geven aan mensen die zich machteloos voelen in andere aspecten van hun leven. Gokken is een tijdelijke afleiding van problemen, maar levert op lange termijn alleen maar meer problemen op. Dit kan leiden tot een vicieuze cirkel waarbij mensen steeds meer willen gokken om te ontsnappen aan nieuwe problemen. Meer weten waarom gokken zo verslavend is? Lees het uitgebreide artikel.

Waarom gokken mensen?

 • Het winnen van geld
 • De spanning van winnen of verliezen
 • Negatieve gevoelens ontwijken
 • Tijdbesteding
 • Afleiding zoeken van eenzaamheid

Wat kun je doen als je iemand kent die lijdt aan gokverslaving?

Als je iemand kent die lijdt aan gokverslaving, is het belangrijk om hulp te zoeken. Het is belangrijk om te erkennen dat gokverslaving een echte ziekte is en dat er hulp beschikbaar is voor degenen die eraan lijden. Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar, waaronder therapie, medicatie en ondersteuningsgroepen. Ook een ​ondersteunend netwerk van vrienden en familie die de persoon in kwestie kunnen helpt enorm bij het herstellen van de verslaving.

Herken je deze symptomen bij jezelf of bij een dierbare en denk je dat jij of jouw dierbare een gok probleem heeft? Neem dan contact op met de GGZs. Bel 020 – 231 00 00 of e-mail: [email protected]

Hoe ga je om met gokverslaafden?

Als je iemand in je omgeving kent met een gokverslaving, wil je die persoon natuurlijk helpen. Dit kan moeilijk zijn, maar probeer de persoon ondersteuning en begrip te bieden. Probeer niet te oordelen, maar zoek naar mogelijkheden om de juiste weg te wijzen. Wijs de persoon op de schadelijke gevolgen voor hemzelf en zijn geliefden. Zo help je de persoon te begrijpen dat het beter is om te stoppen met gokken. Als hij zich realiseert dat hij een probleem heeft, kun je samen hulp gaan zoeken. Gokverslaving is een medische aandoening en kan worden behandeld met therapie en medicatie. Help de persoon bijvoorbeeld met informatie of het maken van een afspraak. Een helpende hand bieden is het beste wat je kunt doen, maar voorkom dat dit ten koste gaat van jezelf. Trek op tijd aan de rem als je merkt dat je zelf ten onder gaat aan de problemen van de ander.

Is gokverslaving erfelijk?

Wetenschappers hebben ontdekt dat sommige mensen een genetische aanleg hebben voor verslavingen, waaronder gokverslaving. Dit betekent dat als gokken in jouw familie voorkomt, je mogelijk een hoger risico heeft op het ontwikkelen van een gokverslaving dan iemand zonder een familiegeschiedenis van gokken. Er zijn ook andere factoren die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van een gokverslaving, zoals genetische aanleg, psychologische factoren en sociale omgeving. Als iemand bijvoorbeeld opgroeit in een omgeving waar gokken als normaal wordt beschouwd, kan dit de kans vergroten dat ze zelf gokverslaafd raken.

Ontwenningsverschijnselen gokken

Net als bij andere verslavingen, kunnen mensen die lijden aan gokverslaving ontwenningsverschijnselen ervaren wanneer ze stoppen met gokken of hun gokactiviteiten verminderen. Voorbeelden zijn slaapproblemen, ongelukkig voelen, onrustig, verveling, moe zijn, hoofdpijn, trillen, zweten, depressie, angst, agressie. ​​​​​​​Dit fysieke klachten gaan vanzelf over als je niet meer gokt. Na een paar dagen voel je je al beter. De psychische of mentale klachten, zoals depressie, angst en vermoeidheid, kunnen wat langer duren. Maar hoe eerder je begint met herstellen, hoe sneller je de boel weer op de rit krijgt.

Hulp bij gokverslaving

Herken je deze symptomen bij jezelf of bij een dierbare en denk je dat jij of jouw dierbare een gokprobleem heeft? Neem dan contact op met de GGZs. Bel 020 – 231 00 00 of e-mail: [email protected]. Bekijk ook welke andere hulpinstanties voor probleemgokkers hulp kunnen bieden.

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie