6 tips om verantwoord te wedden

Verantwoord gokken is van essentieel belang om een gezonde balans te behouden tussen spanning en vermaak, zonder nadelige gevolgen voor je financiën, gezondheid, of relaties. Het bewust omgaan met gokactiviteiten vermindert het risico op verslaving en andere problemen die kunnen ontstaan door overmatig gokken.

In dit artikel vind je zes praktische tips die je kunnen helpen bij het genieten van gokken op een manier die veilig en verantwoord is.

Hoe kan je verantwoord wedden?

Het inzetten op een voetbalwedstrijd of op een andere sport kan erg leuk zijn. Het kan namelijk spanning toevoegen aan de wedstrijd die je kijkt. Ook kan je soms geld winnen als je winnende weddenschappen plaatst. Toch is het altijd belangrijk om veilig te wedden en verantwoordelijk om te gaan met je eigen geld. Doe je dit niet? Dan bestaat er een kans dat je problematisch gokgedrag gaat vertonen. Bij een gokverslaving kan je zwaar in de problemen komen. Zo kan je financieel alles kwijtraken doordat je telkens je geld vergokt. Hierdoor zou je zelfs je baan, huis en familie kunnen verliezen. Het is daarom erg belangrijk dat je weet waar je mee bezig bent tijdens het wedden.

Tip 1: Stel een limiet in

Op het moment dat je een account maakt bij een bookmaker kan je er eigenlijk niet omheen. Je moet tegenwoordig altijd een aantal verschillende limieten instellen. Op het moment dat je begint denk je wellicht dat dit bedrag niet zo belangrijk is, omdat je misschien denkt dat jij het niet nodig hebt. We adviseren je om écht deze limieten serieus te nemen en goed na te denken wat je hiet gaat invullen. De volgende limieten kan je instellen:

  • Maximale bedrag dat je per dag, week of maand kan storten
  • Maximale bedrag dat je op je account mag hebben staan
  • Maximale tijd dat je per dag, week of maand ingelogd kan zijn

Wees eerlijk naar jezelf toe tijdens het opzetten van je account en neem deze limieten serieus. Dit zorgt ervoor dat, zelfs als je zou willen, je niet direct nog meer kan bijstorten op je account. Wanneer je toch je limiet omhoog wil gooien, dan gaan hier vaak 7 dagen over heen. Dat weerhoudt je ervan om impulsieve stortingen te doen.

Tip 2: Speel met kleine bedragen

In het begin komt er veel op je af tijdens het wedden. Er zijn ontelbaar veel zaken waar je op kan wedden waardoor de kans groot is dat je als speler nog niet alles begrijpt. Het is daarom verstandig om niet te wedden met hoge bedragen. Zet niet €100,- in op een enkele weddenschap. Op het moment dat je verliest, ben je zo namelijk snel door je maandelijkse limiet heen. Begin daarom met kleine bedragen van bijvoorbeeld €1,- en raak eerst bekend met wedwereldje.

Wanneer je een groter bedrag verliest heb je eerder de neiging om nog meer te wedden om het terug te winnen. Bij kleine bedragen is de urgentie om het direct terug te winnen er minder. Dit weerhoudt de gebruiker ervan om impulsieve weddenschappen aan te nemen. Ga dus niet op zoek naar die grote klapper!

Tip 3: Vertel je omgeving wat je doet

Er hangt vaak nog een stigma rondom het woord ‘wedden’. Op het moment dat je met niet al te hoge bedragen speelt is echter weinig aan de hand. Wees open tegenover je familie en vrienden dat je wel eens inzet op een voetbalweddenschap. Op het moment dat je dan doorhebt dat je doorschiet is het makkelijker om het hierover te hebben met je familie en vrienden. Daarnaast weten de mensen om je heen ook wat de reden kan zijn als je opeens in de geldproblemen komt.

Door te allen tijden eerlijk te zijn over dat je inzet op voetbalweddenschappen kan je later problemen voorkomen. Het is altijd erg belangrijk dat je het bespreekbaar maakt.

Tip 4: “Geld verdienen” mag nooit de motivatie zijn

Met gokken op voetbalweddenschappen ga je zeer waarschijnlijk geen fortuin verdienen. De kans dat je geld verliest op lange termijn is groter dan dat je structureel geld mee wint. Als je een account maakt met het idee om “rijk” te worden, dan is dit absoluut de verkeerde insteek.

Zet je een aantal keer in de maand in om de wedstrijd waar je live naar kijkt op tv extra spanning mee te geven, dan is er weinig aan de hand. Het kan namelijk zo zijn dat een weddenschap hier en daar een wedstrijd wat leuker maakt om naar te kijken.
Ga niet wedden met als doel om er echt significant rijker uit te komen. Dit gaat hoogstwaarschijnlijk fout. Wed dus nooit met deze intentie.

Tip 5: Speel alleen met geld dat je kunt missen

Na het lezen van de eerste tip heb je al een realistisch limiet ingesteld op je account. Kom je door jouw verlies in geldnood? Dan heb je jouw limieten te hoog gezet. Pas deze dan direct aan. Ga in ieder geval nooit geld lenen van familie of vrienden om je verliezen terug te winnen. Met geleend geld ga je jouw verloren geld zeer waarschijnlijk niet terugwinnen. Zoals in tip 3 is aanbevolen, moet je eerlijk zijn richting je omgeving. Deze mensen zullen je vast willen helpen mocht je financiële situatie er door gokken slecht uitzien. Het lenen van geld om geld mee terug te winnen via voetbalwedden is nooit de juiste optie.

Tip 6: Gok alleen in de juiste hoedanigheid

Gok alleen als je emotioneel gezond bent. Ga dus niet veel geld inzetten op een wedstrijd als je een flinke slok op hebt of andere stimulerende middelen hebt gebruikt. 

Zorg ervoor dat je tijdens het inzetten altijd over een nuchter hoofd beschikt en ook niet vol andere emoties zit. Inzetten tijdens een depressieve bui gaat je wallet op je account nooit goed doen. Als je verdrietig, eenzaam of verveeld bent, maak je waarschijnlijk niet de beste beslissingen. Dat zijn dan ook niet de juiste momenten om in te zetten op een wedstrijd.

Alle informatie over voetbal weddenschappen

Ben je opzoek naar meer informatie over online wedden op voetbal? Op Soccernews.nl vind je veel informatie over alles wat met voetbalwedden te maken heeft. Zo kan je informatie vinden over verschillende type weddenschappen, waar je op moet letten bij het uitkiezen van een bookmaker, en meer.

Weet waar je terecht kunt voor hulp

Er zijn verschillende instanties waar je terecht kunt voor informatie en hulp. Het is belangrijk om te weten waar je terrecht kunt, als je denkt dat jij of iemand in jouw omgeving wellicht problematisch aan het gokken is. Gokken kan uiterst verslavend zijn en als je weet waarom gokken verslavend is, kan je op tijd de symptomen signaleren.

Neem altijd het zekere voor het onzekere. Neem contact op met verslavingszorg instanties.

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie