Is het effect van ‘koning Henkie’ uitgewerkt?

Foto: Is het effect van ‘koning Henkie’ uitgewerkt?

Hij mag met recht de ongekroonde koning van Cambuur genoemd worden: Henk de Jong. Een status die hij voornamelijk in het verleden heeft verworven door grote successen. Na zijn door velen in voetbalgek Leeuwarden o zo gewilde terugkeer als hoofdtrainer, wil het qua prestaties dit seizoen in de Keuken Kampioen Divisie niet zo vlotten. Is zijn effect uitgewerkt of is het daar nog te vroeg voor?

Inside: twijfels over het effect van Henk de Jong bij SC Cambuur

Immer aanraakbaar. Een soort van teddybeer in trainingspak. Fans lopen met hem weg als baas van de technische staf van slapende reus Cambuur. Een echte volksclub waar met Henk de Jong geen betere volksmenner aan het bewind kan staan. Omdat de vijftiger, die een ernstige ziekte heel knap heeft overwonnen, zo ‘gewoon’ is in zijn doen en laten.

Naar zijn spelers toe. Voor de camera vaak ook. En natuurlijk ook omdat het in Drachten woonachtige voetbaldier in het verleden bewezen heeft dat zijn aanpak werkt door prijzen te pakken in de KKD. In Friesland, ja ook wel bij aartsrivaal Heerenveen waar hij enige tijd actief was, heeft hij hierdoor nog net geen standbeeld. Al is het eigenlijk meer de vraag hoelang het het nog gaat duren voordat dit er daadwerkelijk ook gaat komen.

Superboer De Jong

Ook in Doetinchem bij De Graafschap, niet geheel toevallig ook een echte club van het volk, dweept men met de persoon Henk de Jong. De Superboeren dragen hun voormalige trainer eveneens al jarenlang op handen. Maar alle schouderklopjes in Gelderland ten spijt, Henkie is toch meer een man van Cambuur. Beide partijen hebben in de voorbije jarenlang simpelweg hun harten aan elkaar verpand.

De Jong is een man die mensen hoop kan geven. Door zijn aanstekelijke enthousiasme, zijn kennis van zaken én zijn gave om een spelersgroep naar elkaar toe te laten groeien waardoor grote prestatie méér tot de mogelijkheden kunnen behoren. Met die hoop in hun achterhoofden begon De Jong een klein half jaar geleden aan zijn zoveelste klus bij de voetbaltrots van Ljouwert.

Omdat die club snakt naar een heel snelle – na de degradatie afgelopen seizoen – terugkeer op het hoogste niveau: de Eredivisie. Waar sc Heerenveen ook al jarenlang actief is. Cambuur wil weer de grote (vijandige) broer zijn. Niet alleen op papier maar ook in de praktijk. De eerste maanden van Henk de Jong na zijn herstart waren best veelbelovend.

Halve finale KNVB Beker

Cambuur haakte enigszins aan bij de top in de KKD en schopte het in de KNVB Beker zelfs tot de halve finale. Henk de Jong kondigde vooraf al aan dat zijn moeder naar de finale in De Kuip zou gaan komen als de ploeg van zoonlief in eigen huis NEC zou verslaan. De pot werd spannend, maar aan het einde van de rit bleven de Friezen met lege handen achter.

Het bereiken van de laatste vier door de formatie van De Jong was knap, zeker als club van het tweede profniveau. En waarschijnlijk had dat ook wel de maken met het feit wie er hoofdtrainer is. Maar daar bleef het voor Cambuur dan ook bij. Je hoorde de aanhang vrijwel meteen na deze verliespartij denken: en nu álles in de competitie op promotie gaan zetten.

Cambuur is middenmoter in KKD

Tot op heden verloopt die missie echter zeker niet naar behoren. De club met Herten als bijnaam bivakkeert op dit moment namelijk op de tiende plek. Een plaats die aan het einde van de reguliere competitie zelfs niet goed genoeg zou zijn voor een plekje in de play-offs, laat staan dat de Friezen nog kans maken op directe promotie naar de Eredivisie.

Dat laatste is sowieso een utopie dit seizoen. Waar de Friese club aan het begin van dit seizoen nog gerekend werden tot één van de titelkandidaten, konden die ambities al vrij snel in de welbekende koelkast worden gezet. Anders gezegd: daar is helemaal niks van terechtgekomen.

Terwijl clubs als Willem II, Roda JC, FC Groningen op dit moment strijden voor de titel óf één van de twee plekken voor directe promotie uit de KKD, kan Cambuur bij lange niet tot de directe concurrenten gerekend worden. Hoewel De Jong binnen de club en ook daarbuiten heel veel krediet heeft, zullen ook de geleverde prestaties beoordeeld worden.

Nieuw stadium Cambuur?

Is zijn effect misschien uitgewerkt? wordt er hier en daar gefluisterd. Veel zal in ieder geval afhangen of Cambuur aan het einde van dit seizoen is gepromoveerd of niet. Een start in het nieuw gebouwde stadion in de Eredivisie zou voor alles en iedereen in Leeuwarden een droomstart zijn. En dan mag ‘koning Henkie’ voorlopig zeker nog op zijn zetel mogen blijven zitten.

Henk de Jong moet gewoon trainer van Cambuur blijven

  • Ja
  • Nee
739+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie