Junker genoot niet van voetbalcarrière: “Niets voor mij”

Foto: Junker genoot niet van voetbalcarrière: “Niets voor mij”

Mads Junker voetbalde vijftien jaar op profniveau, maar zijn werk écht leuk vinden deed hij nooit. De voetballer, die een hoge opleiding genoot, werkt hedendaags als analist op de Deense televisie en heeft daarin zijn weg helemaal gevonden. In gesprek met SoccerNews bespreekt hij onder meer zijn ambities, zijn mening over Kenneth Perez, de prestaties van zijn oude clubs Vitesse en Roda JC én de kansen van Denemarken op het Europees kampioenschap in Duitsland.

Interview: Weinig plezier bij Junker tijdens loopbaan

Het duurde even voordat de Deense aanvaller zijn draai had gevonden. In zijn jeugdjaren speelde hij voor Humlebæk BK, Helsingør IF, Oure en FC Svendborg, waarna hij zijn debuut maakte voor Helsingør IF. Via Fremad Amager, Brøndby IF, Ølstykke FC en FC Nordsjælland kwam hij in Nederland terecht. Hoewel zijn prestaties omhoog gingen, had hij er weinig plezier in: “Toen ik jong was, heb ik weinig tijd besteed aan voetbal. Ik zat op handbal en tennis. Pas op mijn vijftiende begon ik te voetballen. Lang was het bij mij een bijzaak en in een keer niet meer. Uiteindelijk heb ik gekozen voor mijn loopbaan.”

Als topaankoop van Vitesse moest Junker het voor elkaar zien te krijgen om Matthew Amoah op te volgen. Een groot succes werd het niet, maar gelukkig voor de Deen bood Roda JC uitkomst. In Kerkrade speelde hij een stuk beter, al bleef het mentaal moeizaam gaan. “Ik heb het in Arnhem heel slecht gedaan en dat doet ook iets aan je zelfvertrouwen en hoe je voetbal beleeft. Bij Roda heb ik dan wel weer een hele goede tijd gehad. Toen was alles leuk en aardig, maar ik ben nooit vergeten hoe het was. Het heeft uiteindelijk wel bewezen dat voetbal eigenlijk niets voor mij was.”

Na zes jaar in Nederland te hebben gespeeld, vertrok hij in 2012 naar België en ondertekende hij een contract bij KV Mechelen. Hij zou zijn carrière uiteindelijk afsluiten in India bij Delhi Dynamos. Missen deed hij zijn oude werk nooit, maar dat betekent niet dat Junker niet met trots op zijn loopbaan terugkijkt. De aanvaller denkt namelijk dat hij alles uit zijn kwaliteiten heeft kunnen halen wat erin zat. “Ik ben ook heel blij en trots op wat ik heb bereikt, ook al denk ik dat ik als voetballer redelijk beperkt was. Ik heb veel moois mogen meemaken.”

Televisiewerk op Deense zender

Junker deed er na zijn loopbaan even over om zijn draai te vinden, maar als analist op de Deense televisie geniet hij volop van zijn werk. In de toekomst ziet hij het ook wel zitten om presentator te worden, al weet hij dat hij zich dan een andere stijl moet aanmeten. “Dan heb je natuurlijk geen mening en dat is juist mijn sterke punt. Ik heb gewoon een duidelijke mening en weet behoorlijk veel van de voetbalwereld en hoe het werkt. Als je presentator bent, dan moet je dat natuurlijk verbergen. Dat is een andere rol, maar uiteindelijk biedt het je ook veel kansen.”

Waar hij als voetballer meermaals tegenover zijn landgenoot Kenneth Perez stond, die in Nederland voor MVV, AZ, Ajax, PSV en FC Twente speelde, kwam hij hem ook al meermaals tegen aan tafel. Junker ziet dat Perez in Nederland een grote analist is, maar dat zijn stijl in Denemarken minder past. “Kenneth is ontzettend scherp, op zijn manier. Hij geeft zijn meningen en dat past niet helemaal bij Denemarken. Maar ik heb zeker een betere band met hem gekregen. Op het voetbalveld mochten we elkaar niet zo. Het is nu wel een vriend, we hebben zelfs gepaddeld en getennist.”

Het contact met Perez biedt hem de mogelijkheid om zijn Nederlands op een hoog niveau te houden. Nog altijd lukt het hem om in de taal een interview te geven, maar het kost hem wel enigszins moeite. “Ik ben heel goed bevriend met Paul Verhaegh, waarmee ik bij Vitesse zat. Die spreek ik af en toe en we zien elkaar nog een of twee keer per jaar. Dat zijn de momenten dat ik Nederlands spreek.” Daarnaast probeert hij met het lezen van sportboeken het op peil te houden. “Ik lees best wel veel Nederlands. Op die manier neem ik andere dingen tot me dan alleen het Deens.”

Vanuit Denemarken volgt hij zijn oude clubs goed. “Meestal Roda, want daar heb ik nog een aantal mensen in de buurt wonen en die zijn seizoenkaarthouders. Dus ik ben al een aantal keer langsgekomen. Het einde van het seizoen was natuurlijk dramatisch”, stelt Junker vast. “Bij Vitesse hoop ik dat ze alles weer een beetje op de rails krijgen. Het is gewoon een hele mooie club, evenals Roda. Het zijn twee grote verenigingen en het betekent veel voor de mensen in de buurt. Wat dat betreft is het jammer dat ze niet op de plekken staan waar ze horen te staan.”

Kenneth Perez is als analist veel op de Nederlandse televisie te zien.

Kansen Denemarken op het EK in Duitsland

Tijdens het EK werkt Junker als analist voor het EK. Met een groep met Slovenië, Servië en Engeland verwacht hij weinig van Denemarken. “We zijn al blij als we doorkomen in de poule. De verwachtingen zijn veel minder groot. De kwalificatie naar het WK in Qatar was perfect, maar sinds dat toernooi is het minder geworden. Onze poule tijdens de EK-kwalificatie was matig en we zijn eerste geworden, maar we hebben al tien tot vijftien wedstrijden niet goed gevoetbald. De Deense verwachtingen zijn daardoor een stuk minder geworden, maar op zich is dat wel goed voor ons.”

Ondertussen houdt hij het Nederlands elftal scherp in de gaten. Junker is onder de indruk van de kwaliteiten achterin, maar vreest dat op andere posities te weinig goede spelers rondlopen. Het zorgt er volgens hem voor dat Oranje niet de finale gaat halen. “Nederland staat geweldig achterin, daar heeft het echt supersterren. Het heeft alleen wel teveel sterke centrale verdedigers en mist voorin kwaliteit. Memphis Dapey en Cody Gakpo zijn goede spelers, maar ze moeten het eerst eens laten zien. Ik denk dat ze de kwartfinale gaan halen.”

Zijn verwachtingen rondom Denemarken zijn helder. “Ik denk dat we winnen van Slovenië, verliezen van Engeland en gelijkspelen tegen Servië. Dan gaan we als tweede door en vliegen we eruit tegen Duitsland.” Hoewel Denemarken geen topteam heeft, denkt Junker dat geen land graag de tegenstander is. “We hebben een team waartegen het echt niet fijn is om tegen te spelen, want de discipline is top en de verdediging staat heel goed. Alleen voorin hebben we problemen, waardoor we best weinig creëren. Dat gaat voor Denemarken een probleem worden.”

Het duel met Engeland wordt speciaal. Tijdens het vorige EK was het de tegenstander in de halve finale en ging Denemarken er na verlenging uit. De penalty die door Danny Makkelie werd gegeven, zorgt ervoor dat de scheidsrechter niet geliefd is. “Hij was de enige die er een strafschop in zag, dus hij is niet bepaald populair in Denemarken. Maar goed, Engeland was een stuk beter in die wedstrijd en het ging daarom terecht door. Alleen we hadden natuurlijk wel gehoopt op strafschoppen, zoals we het in 1992 deden tegen Nederland. Voor ons land komt het een keer in de twintig jaar voor dat we zover komen.”

Behaalt Denemarken minimaal de kwartfinale?

  • Ja, ik verwacht het wel
  • Nee, ik denk het niet
61+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie