Oud-Feyenoorder keert verrassend terug op Nederlandse velden

Foto: Oud-Feyenoorder keert verrassend terug op Nederlandse velden

Oud-Feyenoord-verdediger Henk Duut (60) is per direct aan de slag gegaan als trainer bij het hoogste jeugdelftal, Onder 21, van Roda JC. Een verrassende terugkeer van deze Rotterdammer na jarenlang in het buitenland te hebben gewerkt.

Inside: hoe ex-Feyenoord-verdediger Henk Duut plots opdook bij Roda JC

Hij zat in de kleedkamer met de grootste Nederlandse voetballer aller tijden Johan Cruijff en speelde ook daadwerkelijk met hem in het Feyenoord-shirt. Na jarenlange omzwervingen als trainer in het buitenland, is de zestiger nu weer terug op de vaderlandse velden.

Duut speelde tien jaar lang als prof bij Feyenoord en Fortuna Sittard. In de verdediging was hij een betrouwbare pion. Hij stond bekend als een goede voorstopper en won met het Feyenoord van 1984 de ‘dubbel’, werd dus kampioen van Nederland en won de KNVB Beker.

Ruud Gullit en Henk Duut

Op dat moment speelde naast Cruijff ook voormalig international en wereldster Ruud Gullit in de Rotterdamse Kuip. Op dat moment wist hij echter nog niet dat hem een waar drama te wachten stond dat zijn leven zou gaan veranderen.

In 1990 kreeg namelijk Duut een hersenbloeding tijdens een training van zijn club Fortuna Sittard. Compleet uit het niks leek zijn succesvolle loopbaan als profvoetballer in een fractie van een seconde van de een op de andere dag voorbij.

Terugkeer Henk Duut na hersenbloeding

De voormalig Feyenoord-verdediger bleek echter een grote knokker. Besloot om zich niet bij een voortijdig en plotsklaps einde van zijn carrière neer te gaan leggen. En met succes, want na een lange periode van herstel slaagde Henk Duut erin om terug te keren in het eerste elftal van Fortuna in de Eredivisie.

Dat was weliswaar niet voor lang, maar Duut had hiermee wel laten zien absoluut geen opgever te zijn. De geboren Rotterdammer ging na zijn voetbalcarrière aan de slag als hij jeugdtrainer, hoofd opleidingen en trainer bij Fortuna Sittard.

Assistent in De Kuip

De ex-prof keerde zelfs terug naar ‘huis’, want van 2004 tot en met 2007 was hij assistent-trainer van het door hem zo geliefde Feyenoord. Drie jaar lang liep hij hierdoor weer rond op Varkenoord tijdens trainingen en tijdens wedstrijden in De Kuip.

Om de spelers de kneepjes van het vak bij te kunnen brengen. Duut besloot om hierna de wijde wereld in te gaan trekken. Van 2007 tot 2010 was hij assistent-trainer bij het Australisch voetbalelftal onder wijlen hoofdtrainer Pim Verbeek.

Vervolgens werd hij coach van de Marokkaanse Olympische ploeg (2010-2014). Met deze ploeg plaatste hij zich voor de Olympische Spelen in Londen. Een mooie stap en tevens uitdaging. Na een goed jaar bij het zogeheten Topsport Limburg ging hij vervolgens tot medio 2019 werken als coach van de jeugd in China.

Duut wordt belangrijke pion binnen Roda JC

Om precies te zijn van Guangzhou Evergrande FC aan de andere kant van de aardbol. Duut was ver van Nederland verwijderd. Maar dat is nu verrassend genoeg allemaal veranderd. De oud-voetballer geraakte onlangs namelijk in gesprek met de technische leiding van Roda JC.

De Keuken Kampioen Divisie-club was namelijk dringend op zoek naar een nieuwe trainer voor het hoogste jeugdteam. Beide partijen kwamen uiteindelijk tot elkaar, wat betekent dat Duut sinds korte tijd op het veld staat als jeugdtrainer in Kerkrade.

Hemelsbreed een twintigtal kilometers verwijderd van Sittard, waar hij in het verre verleden furore maakte. “Henk heeft heel veel ervaring, wij zijn blij dat hij nu bij ons aan het werk is”, aldus Robbie Servais, manager voetbalzaken van Roda JC.

Gaat Roda JC profiteren van de ervaring van Duut?

  • Ja, dat denk ik wel
  • Nee, dat denk ik niet
227+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie