Bram van Polen

Age: 37

Het laatste nieuws over Bram van Polen

Bram van Polen is een Nederlandse verdediger. Als profvoetballer debuteerde hij voor PEC Zwolle en daar bleef hij zijn gehele profcarrière actief.

Van Polen werd op 11 oktober 1985 geboren in Nijkerk. Tussen 1991 en 2005 speelde hij voor amateurclub VVOG, waar Vitesse hem ontdekte. Bij de Arnhemse club wist de voetballer niet door te breken. Om die reden koos Van Polen in 2007 voor de overstap naar PEC Zwolle.

Doorbraak bij PEC Zwolle

In het beginstadium van zijn carrière speelde Van Polen als rechtsbuiten. Zijn debuut maakte hij op 12 oktober 2007 in de Jupiler League-wedstrijd tussen PEC Zwolle en AGOVV Apeldoorn (5-0 overwinning). Eén van de doelpunten kwam op naam van Albert van der Haar, die met 488 officiële wedstrijden vaker het tenue van de Blauwvingers droeg dan welke speler dan ook.

Van Polen speelde 27 officiële wedstrijden in zijn debuutseizoen voor PEC Zwolle. Scoren deed hij vijf keer, waaronder een hattrick in de thuiswedstrijd tegen MVV Maastricht (7-0 zege). Ook in de play-offs om promotie/degradatie wist hij toe te slaan, maar het thuisduel met De Graafschap ging met 1-3 verloren. Het 0-0 gelijkspel in Doetinchem bleek vervolgens fataal voor de promotiekansen van de Zwollenaren.

Gloriejaren

In zijn eerste seizoenen als profvoetballer speelde Van Polen zijn competitiewedstrijden louter in de Jupiler League, de toenmalige naam van de Eerste Divisie. In het seizoen 2010-2011 leek promotie naar de Eredivisie een formaliteit te worden, maar PEC Zwolle verspeelde een gigantische voorsprong gedurende de tweede seizoenshelft. In het daaropvolgende seizoen slaagde de ploeg er alsnog in om als kampioen door te stoten naar het hoogste niveau van Nederland.

Van Polen verwierf gedurende het seizoen 2012-2013 de aanvoerdersband van PEC Zwolle. In die hoedanigheid beleefde de verdediger in het seizoen 2013-2014 zijn grootste hoogtepunt als speler van de Zwollenaren. Op 20 april 2014 won hij de KNVB Beker door Ajax in de finale met afgetekende cijfers te verslaan: 5-1. Van Polen was in De Kuip belangrijk met een assist op Guyon Fernandez (4-1) en schoot zelf de eindstand op het scorebord.

In 2014 won Van Polen ook de Johan Cruijff Schaal dankzij een 0-1 overwinning op landskampioen Ajax. Als beloning voor de bekerwinst mocht de club deelnemen aan de voorrondes van de Europa League. Na een 1-1 gelijkspel tegen Sparta Praag verloor PEC Zwolle een week later de return in Tsjechië (3-1), waardoor het hoofdtoernooi niet werd bereikt.

Sportieve terugval

PEC Zwolle slaagde er niet in om het succes door te trekken. De club zakte geleidelijk weer af naar het rechterrijtje van de Eredivisie. Uiteindelijk degradeerden de Zwollenaren in het seizoen 2021-2022 naar de Keuken Kampioen Divisie. Een harde klap voor de club, maar Van Polen bleef zijn grote liefde desondanks trouw. Als aanvoerder had hij een belangrijk aandeel in de promotie van PEC Zwolle in 2023. Zo stond Van Polen op het veld tijdens de historische thuiswedstrijd tegen FC Den Bosch (13-0 zege).

Van Polen krijgt Van der Haar langzamerhand in het vizier als speler met de meeste officiële wedstrijden voor PEC Zwolle. Het record van meeste Eredivisie-wedstrijden voor de club staat al achter zijn naam.

Uitgesproken in de media

Van Polen staat bekend om zijn openhartige interviews. Na de 2-0 nederlaag bij VVV-Venlo in december 2018 liep de verdediger helemaal leeg in gesprek met FOX Sports: “Ik ben blij dat het winterstop is. Ik ben wel even klaar met dat tyfusvoetbal op het moment. Ik ben er helemaal klaar mee. Kutweek gehad, kutseizoen, kut 2018.”

In april 2023 liet Van Polen weten dat hij zijn ‘kop eraf’ gaat zuipen bij promotie van PEC Zwolle. “Dat is Bram, hé”, sprak de lachende trainer Dick Schreuder toen hij hiermee werd geconfronteerd door ESPN. “Dat kennen we allemaal, daarom wordt hij wel eens uitgenodigd bij jullie. Dat hoort bij hem en hij is zichzelf. Ik vind het prima. Als we vanavond promoveren dan moeten ze daar ook van genieten en als Bram zijn kop eraf wil zuipen moet hij dat doen. Dan breng ik hem wel naar huis.”

Laatste update: 25 april 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie