Bram van Polen

Leeftijd: 38

Het laatste nieuws over Bram van Polen

Bram van Polen is een voormalig profvoetballer. De verdediger debuteerde voor PEC Zwolle en daar bleef hij zijn gehele profcarrière actief.

  • Van Polen zwaaide in 2024 af als profvoetballer
  • De verdediger speelde zijn gehele profcarrière voor PEC Zwolle
  • Wel speelde hij in de jeugdopleiding van Vitesse
  • Van Polen staat bekend om zijn uitgesproken mening

Clubcarrière Bram van Polen

Van Polen werd op 11 oktober 1985 geboren in Nijkerk. Tussen 1991 en 2005 speelde hij voor amateurclub VVOG, waar Vitesse hem ontdekte. Bij de Arnhemse club wist de voetballer niet door te breken. Om die reden koos Van Polen in 2007 voor de overstap naar PEC Zwolle.

Debuut voor PEC Zwolle

In het beginstadium van zijn carrière speelde Van Polen als rechtsbuiten. Zijn debuut maakte hij op 12 oktober 2007 in de Jupiler League-wedstrijd tussen PEC Zwolle en AGOVV Apeldoorn (5-0 overwinning). Eén van de doelpunten kwam op naam van clubicoon Albert van der Haar.

Van Polen speelde 27 officiële wedstrijden in zijn debuutseizoen voor PEC Zwolle. Scoren deed hij vijf keer, waaronder een hattrick in de thuiswedstrijd tegen MVV Maastricht (7-0 zege). Ook in de play-offs om promotie/degradatie wist hij toe te slaan, maar het thuisduel met De Graafschap ging met 1-3 verloren. Het 0-0 gelijkspel in Doetinchem bleek vervolgens fataal voor de promotiekansen van de Zwollenaren.

Bram van Polen (PEC Zwolle)
(Pro Shots)

Gloriejaren

In zijn eerste seizoenen als profvoetballer speelde Van Polen zijn competitiewedstrijden louter in de Jupiler League, de toenmalige naam van de Eerste Divisie. Tijdens het seizoen 2010-2011 leek promotie naar de Eredivisie een formaliteit te worden, maar PEC Zwolle verspeelde een gigantische voorsprong gedurende de tweede seizoenshelft. In het daaropvolgende seizoen slaagde de ploeg er alsnog in om als kampioen door te stoten naar het hoogste niveau van Nederland.

Van Polen verwierf gedurende het seizoen 2012-2013 de aanvoerdersband van PEC Zwolle. In die hoedanigheid beleefde de verdediger in het seizoen 2013-2014 zijn grootste hoogtepunt als speler van de Zwollenaren. Op 20 april 2014 won hij de KNVB Beker door Ajax in de finale met afgetekende cijfers te verslaan: 5-1. Van Polen was in De Kuip belangrijk met een assist op Guyon Fernandez (4-1) en schoot zelf de eindstand op het scorebord.

In 2014 won Van Polen ook de Johan Cruijff Schaal dankzij een 0-1 overwinning op landskampioen Ajax. Als beloning voor de bekerwinst mocht de club deelnemen aan de voorrondes van de Europa League. Na een 1-1 gelijkspel tegen Sparta Praag verloor PEC Zwolle een week later de return in Tsjechië (3-1), waardoor het hoofdtoernooi niet werd bereikt.

Promotie na sportieve terugval

PEC Zwolle slaagde er niet in om het succes door te trekken. De club zakte geleidelijk weer af naar het rechterrijtje van de Eredivisie. Uiteindelijk degradeerden de Zwollenaren in het seizoen 2021-2022 naar de Keuken Kampioen Divisie. Een harde klap voor de club, maar Van Polen bleef zijn grote liefde desondanks trouw. Als aanvoerder had hij een belangrijk aandeel in de promotie van PEC Zwolle in 2023. Zo stond Van Polen op het veld tijdens de historische thuiswedstrijd tegen FC Den Bosch (13-0 zege).

Bram van Polen (PEC Zwolle)
(Pro Shots)

Van Polen speelde op 11 februari 2024 tegen aartsrivaal Go Ahead Eagles zijn vijfhonderdste wedstrijd voor PEC Zwolle. Alleen Albert van der Haar speelde meer wedstrijden voor de club (551). Een nieuw clubrecord vestigde hij echter niet, aangezien de verdediger op 24 april zijn afscheid als profvoetballer aankondigde. Op 38-jarige leeftijd speelde de rechtspoot zijn allerlaatste wedstrijd tegen FC Twente (1-2 nederlaag). Deze wedstrijd stond vooral in het teken van een fraai eerbetoon aan een prachtige carrière.

Uitgesproken in de media

Van Polen staat bekend om zijn openhartige interviews. Na de 2-0 nederlaag bij VVV-Venlo in december 2018 liep de verdediger helemaal leeg in gesprek met FOX Sports: “Ik ben blij dat het winterstop is. Ik ben wel even klaar met dat tyfusvoetbal op het moment. Ik ben er helemaal klaar mee. Kutweek gehad, kutseizoen, kut 2018.”

In april 2023 liet Van Polen weten dat hij zijn ‘kop eraf’ gaat zuipen bij promotie van PEC Zwolle. “Dat is Bram, hé”, sprak de lachende trainer Dick Schreuder toen hij hiermee werd geconfronteerd door ESPN. “Dat kennen we allemaal, daarom wordt hij wel eens uitgenodigd bij jullie. Dat hoort bij hem en hij is zichzelf. Ik vind het prima. Als we vanavond promoveren dan moeten ze daar ook van genieten en als Bram zijn kop eraf wil zuipen moet hij dat doen. Dan breng ik hem wel naar huis.”

Laatste update: 11 juni 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie