Voorbeschouwing Slowakije – Oekraïne: kunnen de Oekraïners revanche nemen?

Foto: Voorbeschouwing Slowakije – Oekraïne: kunnen de Oekraïners revanche nemen?

Veel groter kon het contrast niet zijn in het gevoel waarmee deze landen richting hun tweede groepswedstrijd gaan. Slowakije zorgde voor de grootste verrassing in de gehele eerste speelronde van dit Europees kampioenschap, terwijl Oekraïne een enorme domper te verwerken heeft na een ruime nederlaag. Lukt het de Oekraïners om hiervan terug te komen en weer mee te gaan doen in deze poule, of zet Slowakije wellicht een enorme stap richting de volgende ronde?

Stand in de groep

De tussenstand in deze groep is een behoorlijk verrassende. Qua FIFA-wereldranglijst zou je de volgorde België (3), Oekraïne (22), Roemenië (46) en Slowakije (48) verwachten. Maar niets is minder waar Door een overwinning gaan die laatste twee landen aan de leiding. Zij weten allebei dat een tweede zege direct een ticket voor de achtste finales oplevert. In het meest spannende geval winnen nu de Belgen en de Oekraïners, waardoor alle ploegen op drie punten staan. In dat geval kan het nog alle kanten op in speelronde drie.

🇸🇰 Slowakije: teaminfo en vorm

Slowakije doet voor de derde keer mee aan een EK. Op de twee voorgaande eindtoernooien was het land ook actief. Eerst werd de openingswedstrijd verloren, waarna drie jaar geleden het toernooi begonnen werd met een 1-2-zege op Polen (dat ook rood pakte). Tegen België leek men weinig illusies te hebben om opnieuw te beginnen met een overwinning. Maar niets bleek minder waar. Na een grote kans van Romelu Lukaku, waarop doelman Martin Dúbravka goed redding bracht, was het wonderwel Slowakije dat op voorsprong kwam. Ivan Schranz stond net geen buitenspel en kon de bal in de rebound achter Koen Casteels werken.

Daarna stond de wedstrijd vooral in het teken van een offensief van de Belgen. Zij wilden zich terugknokken in de wedstrijd en speelden op de aanval. Maar Dúbravka hield stand en de keer dat hij niet kon redden was Dávid Hancko de reddende engel op de doellijn. Een combinatie van wat geluk en veel lef zorgde ervoor dat Slowakije de nul hield. Maar volgens bondscoach Francesco Calzona is zijn team er nog niet; zijn spelers moeten ook in de komende twee wedstrijden presteren om zich ook echt te mogen melden in de achtste finales. In 2016 was Duitsland in dat stadium te sterk.

De zege op de Belgen was de grootste EK-stunt ooit als we kijken naar de FIFA-wereldranglijst, aangezien Slowakije als nummer 48 van de nummer 3 wist te winnen. Na eerdere zeges op San Marino en Wales (in beide gevallen 4-0) heeft Slowakije nu drie keer op rij de nul gehouden. Maar belangrijker nog: van de laatste acht wedstrijden werden er zes gewonnen. Op beide EK’s waar Slowakije eerder aan meedeed werd telkens exact één wedstrijd gewonnen. Een goed resultaat tegen Oekraïne of Roemenië kan dus betekenen dat het land het beste EK in de geschiedenis beleeft.

Blessures en schorsingen

Hancko kreeg na zijn redding op de doellijn nog een knie tegen zijn hoofd, maar kon de wedstrijd uitspelen en lijkt ook nu te kunnen rekenen op een plekje aan de linkerkant. Spits Róbert Boženík maakte niet veel indruk en werd gewisseld voor David Strelec. Mogelijk kiest Calzona nu vanaf het begin voor die optie. Doelpuntenmaker Schranz kreeg een gele kaart en staat op scherp.

🇺🇦 Oekraïne: teaminfo en vorm

Het was voorafgaand aan de wedstrijd al indrukwekkend om mee te leven met de nationale ploeg van Oekraïne. Op een plein kon men kijken naar een deel van de verwoeste tribunes van het stadion van Metalist Charkiv. De spelers kwamen in de eerste speelronde het veld op met Oekraïense vlaggen over hun schouders en waren zichtbaar geëmotioneerd voor de wedstrijd. Misschien wel iets te geëmotioneerd, want het spel was abominabel. Na een makke openingsfase van beide kanten was het eerste echte wapenfeit voor Roemenië, toen Nicolae Stanciu de bal schitterend in de verre hoek legde.

Waar de Oekraïense fans zullen hebben gehoopt op een eye-opener, bleef deze echter uit. Voor rust kwam de ploeg van bondscoach Serhij Rebrov nog goed weg, maar in de tweede helft zorgden Răzvan Marin en Denis Drăguș ervoor dat de Roemenen uitliepen en uiteindelijk met liefst 3-0 wisten te winnen. Rebrov was blij met het vele balbezit, maar moest na de wedstrijd ook beamen dat zijn ploeg vrijwel niets gecreëerd had. Om de landgenoten in Oekraïne trots te maken, moeten de spelers hun rug rechten. Zeker omdat België de laatste tegenstander is, lijkt het duel met Slowakije van een enorm belang.

De Oekraïners hebben een jonge ploeg en stelden met Taras Stepanenko maar één speler op van boven de 30 jaar oud. Alle andere deelnemers aan dit EK hadden in hun eerste wedstrijd meer dertigers in de basisopstelling. Oekraïne heeft het lastig op EK’s. Dit is de vierde keer op rij dat het land mag deelnemen, maar de twaalf wedstrijden die tot nu toe gespeeld zijn leverden maar twee overwinningen op. De jonge ploeg van Rebrov moet dus aan de bak om er nog wat van te maken. Zeker omdat de play-offs in maart tegen Bosnië en Herzegovina (1-2) en IJsland (2-1) ook slechts twee magere zeges opleverden, dus er is weinig vertrouwen om uit te putten.

Blessures en schorsingen

Rebrov zal kritisch kijken naar zijn opstelling en kijken waar hij verbeteringen kan aanbrengen. Zo zou hij ervoor kunnen kiezen om met Oleksandr Zintsjenko op het middenveld te gaan spelen. In dat geval komt Vitalij Mykolenko op linksback te spelen en zou Mykola Sjaparenko zijn plek kunnen verliezen. Ook Roeslan Malynovskyj en aanvallers Andrij Jarmolenko en Roman Jaremtsjoek zullen hopen op een plekje in de basis.

Onderlinge ontmoetingen

Elf keer eerder stonden Slowakije en Roemenië tegenover elkaar. Dat eerste land heeft nog weinig succes, want dit leverde maar één zege op, naast vijf gelijke spelen en vijf Oekraïense overwinningen. Tijdens de laatste twee onderlinge ontmoetingen werd het gelijk: 2-2 en 1-1. Voor deze wedstrijden moeten we echter wel een flinke stap terug in de tijd zetten, want deze uitslagen werden behaald in respectievelijk 2005 en 2013, telkens in vriendschappelijke wedstrijden. De enige Slowaakse zege was in 1942 (!).

Conclusie

Kwalitatief is het moeilijk vast te stellen welke van deze twee ploegen nu echt sterkere spelers heeft. Slowakije lijkt defensief over de beste linie te beschikken, waar Oekraïne voorin bijvoorbeeld de topscorer van Spanje in de ploeg heeft (Artem Dovbyk). Maar het eerdere resultaat kan hier ook zeker doorwerken. Slowakije zit op een roze wolk na de zege op België, terwijl Oekraïne een hele ruime nederlaag leed. Het goede gevoel kan de Slowaken wel eens de overhand geven.

Voorspel de uitslag van deze wedstrijd in de poll hieronder. Ben je 24 jaar of ouder, dan kun je een kijkje nemen bij onze voorspelling voor Slowakije – Oekraïne.

Vecht Oekraïne zich terug na de eerdere nederlaag?

  • Nee, Slowakije gaat opnieuw winnen.
  • Gedeeltelijk, het wordt namelijk gelijk.
  • Jazeker, Oekraïne gaat dit duel winnen.
100+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie