Nederlanders en Ronaldo ontbreken op lijst voor de Ballon d’Or

Foto: Nederlanders en Ronaldo ontbreken op lijst voor de Ballon d’Or

De dertig nominaties voor de Gouden Bal van 2023 zijn bekend gemaakt. Dit deed het tijdschrift France Football woensdagavond. Cristiano Ronaldo ontbreekt voor het eerst in twintig jaar op de lijst, terwijl er ook geen Nederlanders op staan. Lionel Messi is niet voor het eerst de grote favoriet.

Messi de grote favoriet voor achtste Gouden Bal

We kunnen al met zekerheid zeggen dat er geen Nederlander in de top-30 van de prestigieuze lijst eindigt, dat gebeurde in 2021 voor het laatst. Vorig jaar was Virgil van Dijk nog een van de gegadigden. Drie landgenoten wonnen de award eerder, in totaal zeven keer. Het gaat om de legendarische Johan Cruijff (1971, 1973 en 1974), Ruud Gullit (1987) en Marco van Basten (1988, 1989 en 1992).

Zevenvoudig winnaar, en daarmee recordhouder, Lionel Messi is ook dit jaar de favoriet om met de prijs aan de haal te gaan. Dat heeft vooral met zijn voorname rol te maken tijdens de WK-winst van Argentinië in Qatar. Afgelopen zomer verruilde La Pulga Paris Saint-Germain voor Inter Miami, waar hij ook al razendsnel zijn stempel drukte. De bookies schatten de kansen van Messi om te winnen met afstand het hoogst in, Erling Haaland volgde op gepaste afstand. De Noorse topschutter won de Treble met Manchester City in zijn eerste jaar bij de club, en reeg de doelpuntenrecords aaneen. Het ontbreken op het WK spreekt echter niet in zijn voordeel.

Voor het eerst in twintig jaar geen CR7

Cristiano Ronaldo, die thuis vijf Ballon d’Ors heeft liggen, ontbreekt voor het eerst sinds 2003 op de lijst. Vlak voor het WK vertrok de Portugese vedette na veel tumult bij Manchester United, om vervolgens bij Al-Nassr in Saudi-Arabië aan de slag te gaan. De prestaties over het gehele seizoen bleken niet voldoende voor een plek in de top-30. De huidige Gouden Bal-houder Karim Benzema (2022) – momenteel ook actief in het Midden-Oosten – en Luka Modric zijn oud-winnaars die wel op de shortlist staan.

Er stemmen honderd journalisten uit honderd verschillende landen op hun favorieten, aan de hand daarvan wordt de uitslag bepaald. Op 30 oktober weten we wie er tot de winnaar wordt gekroond. Het spektakel zal weer plaatsvinden in Parijs. 

Alle genomineerden voor de Gouden Bal 2023:

SpelerClub(s)Land
Josko GvardiolRB LeipzigKroatië
Jamal MusialaBayern MünchenDuitsland
André OnanaInternazionale/Manchester UnitedKameroen
Karim BenzemaReal Madrid/Al-IttihadFrankrijk
Mohamed SalahLiverpoolEgypte
Bukayo SakaArsenalEngeland
Kevin De BruyneManchester CityBelgië
Jude BellinghamBorussia Dortmund/Real MadridEngeland
Randal Kolo MuaniEintracht FrankfurtFrankrijk
Bernardo SilvaManchester CityPortugal
Khvicha KvaratskheliaNapoliGeorgië
Nicolo BarellàInternazionaleItalië
Emiliano MartínezAston VillaArgentinië
Ruben DíasManchester CityPortugal
Erling HaalandManchester CityNoorwegen
Martin ØdegaardArsenalNoorwegen
Ilkay GündoganManchester City/BarcelonaDuitsland
Yassine BounouSevilla/Al-HilalMarokko
Julian ÁlvarezManchester CityArgentinië
Vinícius JúniorReal MadridBrazilië
Antoine GriezmannAtlético MadridFrankrijk
Lionel MessiParis Saint-Germain/Inter MiamiArgentinië
RodriManchester CitySpanje
Lautaro MartínezInternazionaleArgentinië
Robert LewandowskiBarcelonaPolen
Kim Jin-maeNapoli/Bayern MünchenZuid-Korea
Luka ModricReal MadridKroatië
Kyliam MbappéParis Saint-GermainFrankrijk
Victor OsimhenNapoliNigeria
Harry KaneTottenham HotspurEngeland

De clubs zijn de clubs waar de spelers actief waren in de periode die voor deze award wordt meegewogen: 1 augustus 2022 tot en met 31 juli 2023. De transfer van Randal Kolo Muani is derhalve bijvoorbeeld niet meegenomen.

Gaat Messi winnen?

  • Zonder twijfel
  • Denk toch van niet
185+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie