Facundo Pellistri

Leeftijd: 22

Het laatste nieuws over Facundo Pellistri

Facundo Pellistri is een Uruguayaanse vleugelaanvaller. De international van Uruguay speelt sinds oktober 2020 voor Manchester United, dat hem in februari 2024 verhuurde aan Granada.

  • Pellistri speelt momenteel voor Granada
  • De aanvaller is uitgeleend door Manchester United
  • Hij kwam eerder uit voor CA Peñarol en Deportivo Alavés
  • Met Manchester United won Pellistri de League Cup
  • In 2022 debuteerde hij als A-international van Uruguay

Clubcarrière

Facundo Pellistri Rebollo werd op 20 december 2001 geboren in de Uruguayaanse hoofdstad Montevideo. Door zijn familie stroomt zowel Spaans als Italiaans bloed. Dankzij de grootmoeder van zijn vader Marcelo bezit Pellistri ook een Spaans paspoort. Zijn peetoom Sebastián Teysera is bekend geworden als frontman van de Uruguayaanse rockband La Vela Puerca.

Pellistri bleek een serieuze student te zijn. Tot en met 2019 combineerde hij het leven van student met zijn voetbalcarrière. De rechtsbenige aanvaller trapte zijn loopbaan af in het tenue van La Picada, dat hij inruilde voor River Plate Montevideo. In 2014 maakte Pellistri de overstap naar een van de grootste voetbalclubs van Uruguay: CA Peñarol.

Debuut in Uruguay

Op 11 augustus 2019 maakte Pellistri zijn officiële debuut voor Peñarol, dat in de Primera Divisíon Clausura-wedstrijd tegen Defensor Sporting (1-0 overwinning). De aanvaller maakte meteen de negentig minuten vol. Zijn eerste doelpunt als profvoetballer maakte hij op 6 november van datzelfde jaar in de uitwedstrijd tegen Club Atlético Cerro (1-3 overwinning).

In de Uruguayaanse competitie bleef de teller van Pellistri steken op één doelpunt. Op 16 september 2020 maakte hij zijn tweede doelpunt voor Peñarol, dat in de Copa Libertadores met 2-1 verloor van het Chileense Colo Colo. In totaal speelde de aanvaller 37 officiële wedstrijden voor de club. Met zijn prestaties trok Pellistri de aandacht van Manchester United.

Verhuur aan Aláves

In oktober 2020 kondigde Manchester United de komst van Pellistri aan. De Engelse topclub betaalde zo’n 8,5 miljoen euro voor de Uruguayaanse aanvaller, die rustig de tijd kreeg om te wennen aan het Europese voetbal. Om die reden werd hij in januari 2021 uitgeleend aan het Spaanse Deportivo Alavés. Pellistri maakte zijn debuut op 21 februari 2021 in de uitwedstrijd tegen Real Sociedad (4-0 nederlaag).

Pellistri speelde twaalf competitiewedstrijden voor Deportivo Alavés in het seizoen 2020-2021. In het daaropvolgende seizoen kwam hij opnieuw uit voor de club uit LaLiga, met 23 extra optredens als gevolg. Het bleek geen succesverhaal. Niet alleen scoorde de Uruguayaan geen enkele keer voor de Spaanse club, maar in zijn laatste half jaar zat hij ook nog eens vooral op de reservebank.

In actie voor Manchester United (Pro Shots)

Debuut voor Manchester United

Manchester United haalde Pellistri na anderhalf jaar terug naar Engeland. Manager Erik ten Hag gunde hem in de tweede helft van 2022 geen speeltijd, maar op 10 januari 2023 mocht hij dan toch debuteren voor The Red Devils. Hij werd ingezet tijdens de Carabao Cup-wedstrijd tegen Charlton Athletic (3-0 zege). Manchester United won dit bekertoernooi, ook wel bekend als de League Cup, een aantal maanden later. Tijdens de finale tegen Newcastle United zat Pellistri niet bij de selectie.

Pellistri debuteerde op 8 februari 2023 in de Premier League. Met Manchester United speelde hij met 2-2 gelijk tegen Leeds United. De Zuid-Amerikaan sloot het seizoen 2022-2023 af met tien officiële wedstrijden, waarvan vier in de Premier League en drie in de Europa League. In de zomer van 2023 viel zijn naam in relatie tot clubs als FC Twente, maar tot een overstap leidde dat niet. Pellistri pikte in de daaropvolgende maanden zijn wedstrijden mee, waaronder een korte invalbeurt tegen aartsrivaal Liverpool.

Verhuurd aan Granada

PSV toonde begin 2024 interesse voor Pellistri, maar opnieuw leidde dat niet tot een huurtransfer naar de Eredivisie. Manchester United sloot uiteindelijk wel een deal met het Spaanse Granada. Acht dagen na zijn debuut tegen UD Las Palmas (1-1) scoorde de Uruguayaan in de doelpuntrijke uitwedstrijd tegen FC Barcelona (3-3).


Interlandcarrière

Bondscoach Diego Alonso liet Pellistri op 28 januari 2022 debuteren voor het nationale team van Uruguay. Hij maakte zijn opwachting in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Paraguay (0-1 overwinning). In Qatar behoorde hij datzelfde jaar ook tot de definitieve selectie. Op het wereldkampioenschap kwam hij in de groepswedstrijden tegen Zuid-Korea (0-0), Portugal (0-2) en Ghana (2-0) telkens in actie, maar met vier punten werd Uruguay meteen uitgeschakeld.

Laatste update: 13 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie