Spotify-playlists Feyenoord: Andrea Bocelli en rap uit 020

Foto: Spotify-playlists Feyenoord: Andrea Bocelli en rap uit 020

Rotterdam: een rauwe havenstad waar muziek, voetbal en hard werken hand in hand samengaan. In de Maasstad werden artiesten zoals Ronnie Flex, Broederliefde en Davina Michelle groot. Gabber mag niet vergeten worden: in club Parkzicht werd het hardcoregenre een wereldfenomeen. Natuurlijk horen Feyenoord-helden Cock van der Palm en Lee Towers ook bij de rijke muziekgeschiedenis van Roffa. Maar is de rijke Rotterdamse muzikale historie ook terug te vinden in de Spotify-lijsten van de selectie van Feyenoord? SoccerNews zocht het uit.

SN onderzoekt de muzieksmaak van Feyenoord

Wie een beetje kennis van hardcore en gabber heeft, weet dat gabber een puur Rotterdams genre is. Daarom is het niet gek dat je bij Feyenoord-wedstrijden een flinke dosis beuk door De Kuip hoort galmen. Voor de bekerfinale van het seizoen 2023-2024 draaide techno-dj Cynthia Spiering een gabber-set en op Europese avonden is DJ Panic een graag geziene gast op Zuid.

Een andere knaller van weleer: Pull Over van Rotterdammer Speedy J. De techno-klassieker uit 1991 is er eentje die ondanks het gebrek aan songtekst luidkeels wordt meegezongen in de Kuip. Tu-du-du-du-du, en dan die droge kick en de ratelende percussie — zelfs Arne Slot is fan van deze beukplaat. Het tekent het rauwe karakter van de havenstad, waar het credo niet lullen, maar poetsen nog altijd hoog in het vaandel staat.

Waar luisteren de selectiespelers van Feyenoord naar?

Is er in de Feyenoord-selectie iemand die zich kan vereenzelvigen met de Rotterdamse gabbercultuur? Verrassend genoeg: ja! Thomas van den Belt is eenzaam in zijn liefde voor de hardere stijlen, maar de liefde is er zeker. Lose My Mind van Wildstylez en Brennan Heart, Engeltje van Paul Elstak en Jebroer — het kan niet hard genoeg voor de middenvelder.

Toch hoeft Van den Belt niet te vrezen dat hij een einzelgänger binnen de selectie wordt. Behalve naar hardstyle luistert de voormalig speler van PEC Zwolle graag naar Top 40-muziek en daarin is hij zeker niet de enige. Bart Nieuwkoop, Ondrej Lingr en Santiago Giménez luisteren gezellig mee naar de popmuziek van de bankzitter.

Van den Belts Top 40-keuzes zijn al bijna ouderwets te noemen: veel van zijn favoriete nummers (Bumpy Ride van Mohombi en The Lazy Song van Bruno Mars) zijn zowat 15 jaar oud. Toch houdt de middenvelder ook de laatste trends bij: The Kid LAROI en Olivia Rodrigo staan ook in zijn playlists. Bart Nieuwkoop houdt zijn lijsten zelf niet bij; hij volgt alleen de Top Hits NL-playlist van Spotify. Sugardaddy van Roxy Dekker staat daar op 1. “Dans een beetje sexy en draai eens met die bil”, lekker hoor Bart!

Rotterdamse hiphop

De hiphoppers uit de Feyenoord-selectie vormen een sterk blok. Hoe kan dat ook anders in de stad waar Rotterdamse rapgrootheden Hef, Ronnie Flex en Winne hun eerste successen boekten? Justin Bijlow, Quinten Timber en Calvin Stengs zijn de grootste liefhebbers van Nederlandse hiphop, terwijl Santiago Giménez en Ondrej Lingr het liefst naar Amerikaanse rappers luisteren.

Quinten Timber zorgt goed voor zijn playlist. De lijst die hij in samenwerking met broers Jurriën Timber en Dylan Timber beheert, heeft meer dan 3000 volgers en staat boordevol hiphop uit alle windstreken. Ik Heb Pijn Mama van Kempi uit Eindhoven, First Class van Jack Harlow uit Kentucky en Downfall van Sevn Alias. Die laatste is openlijk fan van de eeuwige rivaal Ajax! Kleine kanttekening: het was niet Quinten die dat nummer in de lijst zette, maar broer Dylan. Geen reden tot paniek dus, Feyenoorders!

Natuurlijk kan in een lijst van een Feyenoorder rap van Rotterdamse bodem niet ontbreken. Zo zien we in de playlist van de gebroeders Timber de formatie Broederliefde meermaals terug. De rapgroep trad op tijdens het vieren van de bekerwinst, dus de liefde is wederzijds. Bij Calvin Stengs vinden we Ronnie Flex terug in zijn lijsten, bij Justin Bijlow zien we Kevin terug — die Rotterdamse rapper speelde in de jeugd bij Excelsior!

Opvallende liedjes

Vivo per lei anch’io lo sai, E tu non esserne geloso“, de lyrics van Andrea Bocelli’s hit Vivo Per Lei. Het is een nummer dat Justin Bijlow wel kan bekoren. De doelman heeft het nummer van de blinde zanger in zijn afspeellijst staan. Waarom? Misschien wil Bijlow zijn Italiaans oefenen in het geval van een transfer naar de Serie A? Duolingo of een taalcursus zijn wellicht betere opties, maar ieder zijn ding natuurlijk!

Dat Santiago Giménez een toegewijd christen is, steekt hij niet onder stoelen of banken. Dat zijn liefde voor God en het christendom ook in zijn muzieksmaak terug te vinden is, is wél nieuws. De Mexicaan heeft tussen de Amerikaanse rap en Top 40-hits een speciale afspeellijst genaamd Dios (God in het Spaans) met daarin christelijke liederen zoals Solo Jesús en Te Puedo Sentir.

Hebben jullie Igor Paixão wel eens zien dansen op TikTok? De Braziliaanse vleugelflitser gooit de heupen los op Favela Funk, een muziekgenre uit Brazilië. Gjivai Zechiël kan het daarom ongetwijfeld goed vinden met zijn Zuid-Amerikaanse collega: de 19-jarige middenvelder luistert veel naar dezelfde muziek als Paixão. Misschien kunnen ze samen een dansduo starten!

SN onderzoekt

In SN onderzoekt gaat SoccerNews dieper in op actuele thema’s in de voetballerij. De (onderzoeks)journalisten van SoccerNews.nl bijten zich vast in een complex dossier en zetten dit in heldere taal op jouw scherm. In de serie SN onderzoekt de muzieksmaak in de Eredivisie duikt SoccerNews de Spotify-lijsten in van Eredivisie-spelers.

Disclaimer:

Dit verhaal is gebaseerd op een analyse van openbare Spotify-profielen van selectiespelers van vijf verschillende Eredivisieclubs. Bij het zoeken naar spelers zijn verschillende zoektermen gebruikt. Wanneer niet met zekerheid gezegd kon worden of het gevonden profiel écht van de beoogde speler was, is de speler buiten beschouwing gelaten in deze analyse. Ter verificatie hebben we de betreffende club gevraagd de profielen te controleren.

Ik kan wel genieten van Rotterdamse gabber.

  • Ja, stampen!!!
  • Alleen in het voetbalstadion.
  • Nee, ik heb niks met die herrie.
25+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie