Volendam-speler Mbuyamba openhartig over zijn hartritmestoornis: ‘Als ze er niet achter waren gekomen…’

Foto: Volendam-speler Mbuyamba openhartig over zijn hartritmestoornis: ‘Als ze er niet achter waren gekomen…’

FC Volendam-verdediger Xavier Mbuyamba stond een groot deel van het seizoen aan de kant bij De Heen En Weer. Waarom was lang onduidelijk. Het bleek om een hartritmestoornis te gaan. De verdediger kan weer spelen door een onderhuidse defibrillator. In gesprek met De Telegraaf vertelt hij openhartig over zijn hartproblemen.

Xavier Mbuyamba over zijn hartritmestoornis

Het was best lastig voor Mbuyamba. Alleen trainen, geen wedstrijden spelen. Achteraf is hij de clubartsen dankbaar dat ze hem aan de kant hielden voor verder onderzoek. “Achteraf ben ik blij dat ze de kleine afwijking hebben gevonden en dat – ter primaire preventie – een S-ICD is geïmplanteerd. Als ze er niet achter waren gekomen, dan had ik een verhoogde kans op een hartstilstand op het veld gehad, zoals Christian Eriksen kreeg. Of ik me nu veiliger voel dan voorheen? Niet per se, want ik denk er tijdens trainingen en wedstrijden eigenlijk helemaal niet aan en voel dat apparaatje ook helemaal niet zitten”, vertelt hij.

“Ik heb niet het gevoel dat hier een andere Xavier Mbuyamba zit”, gaat hij verder. “Ik ben gewoon dezelfde. Als de hartritmestoornis wordt geconstateerd gaat er van alles door je hoofd. Maar uiteindelijk werd er bevestigd wat ik van binnen al die tijd al dacht en voelde: dat ik hoe dan ook zou terugkeren. Ik was blij dat ik weer kon gaan spelen.”

De schok, hoe was die? Mbuyamba antwoordt koeltjes: “Eigenlijk deed het me niet heel veel. Ook al betrof het mijn hart. Ik ben helemaal geen emotionele jongen, laat dingen gewoon gaan zoals ze gaan en als ik er niks aan kan doen, dan stress ik er ook niet echt om. Het was vooral irritant dat het allemaal zo lang duurde. Ik was geïrriteerd op trainingen, omdat ik niks geks voelde maar toch van augustus tot de operatie in februari wel kon trainen, maar niet mocht spelen. Hoe zich dat uitte? In die periode schopte ik medespelers over de reclameborden. Maar iedereen snapte dat wel”, besluit hij lachend.

Wist jij dit over Mbuyamba?

  • Ik wel.
  • Ik niet.
45+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie