Zo gebruik je over/under (meer/minder) weddenschappen

Ben je een nieuwe speler in het wedden op voetbal? Dan ben je vast overdonderd door de vele verschillende soorten wedopties die er zijn. Één van de wedopties zijn het wedden op under/over (meer/minder) weddenschappen. Hiermee wed je dus eigenlijk op een aantal doelpunten in de wedstrijd. Dit is anders dan bijvoorbeeld het wedden op eindresultaat (1X2) of draw no bet, waarbij je dus (meestal) op winst van een team wedt. In dit artikel leggen wij uit hoe over/under weddenschappen werken.

Het wedden op eindresultaat (1X2) is één van de populairste markten in het wedden op sport. Op doelpunten wedden wordt steeds bekender en populairder en daarom behandelen wij in dit artikel alles wat er betrekking op heeft. Het mooie aan wedden op doelpunten is dat je niet afhankelijk bent wie de wedstrijd uiteindelijk wint, als er maar gescoord wordt. Benieuwd naar strategieën en hoe over/under weddenschappen werkt? Lees dan snel verder!

Wat is een over/under weddenschap?

Als je inzet op ‘meer dan’ (over) doelpunten, win je de weddenschappen als er meer doelpunten worden gemaakt dan de lijn die jij hebt gekozen als speler. Dus stel je wedt op meer dan 2,5 doelpunten, is de weddenschap goed als er minimaal drie doelpunten worden gescoord.

Wanneer je inzet op ‘minder dan’ (under) doelpunten, win je de weddenschap als het aantal doelpunten die je hebt gekozen als lijn, niet behaald wordt. Stel je wedt dan op minder dan 2,5 doelpunten, is de weddenschap goed als er maximaal twee doelpunten zijn gevallen.

Waarom wordt er gebruik gemaakt van halve getallen?

Bookmakers gebruiken eigenlijk altijd halve getallen, zoals over 2,5 doelpunten. De halve getallen worden gebruikt om duidelijkheid aan te tonen. Er kan namelijk nooit een ‘halve’ doelpunt gemaakt worden. Als er bijvoorbeeld drie doelpunten worden gescoord in een wedstrijd, wint ‘meer’ dan 2,5 doelpunten (over 2,5) en verliest ‘minder’ dan 2,5 doelpunten (under 2,5). Hierdoor kan je dus alleen winnen of verliezen met deze weddenschappen.

Dit is ook voor de bookmakers handig. Hiermee kan het duidelijkheid bereiken naar de spelers. Het dwingt je dan ook om de keuze te maken tussen ‘meer’ of ‘minder’ doelpunten zonder dat een eventuele gelijkspel zou kunnen vallen. Let wel, bij Asian Handicap kan je hier wél op zetten. Lees dat artikel goed als je daar benieuwd naar bent.

Dit is hoe de wedopties eruit zien:

Over/under doelpunten

Waarom is wedden op over/under zo populair?

De over/under weddenschappen zijn een goed alternatief voor als je iets anders wil dan het wedden op eindresultaat (1X2). Bij sommige wedstrijden is het erg moeilijk om te voorspellen wie er gaat winnen, of zijn de quoteringen van de favorieten zo laag dat het niet de moeite waard is om het risico te nemen. Hierdoor kan het wedden op doelpunten dus een goed alternatief zijn, maar hoezo?

 • Met het wedden op doelpunten, maakt het niet uit wat het eindresultaat wordt.
 • Als de underdog scoort en de favoriet wordt geacht te winnen, kan je dus verwachten dat de favoriet nog vaak gaat scoren en dus meer kans op een goede weddenschap.
 • De odd is vaak hoger dan het wedden op de favoriet.
 1. Unibet

  €50 aan freebets bij €10 inzet!
  24+. Om deel te nemen is registreren vereist. Plaats een sportweddenschap van minimaal €10 om de 5x €10 free bets te krijgen. Weddenschappen moeten geplaatst zijn met cash. Er zijn geen minimale odds vereist voor het verkrijgen van de free bets. Elke storting dient minimaal 1x volledig te worden ingezet voordat er een uitbetaling aangevraagd kan worden. Wanneer de free bets op je account staan, zijn deze zeven dagen geldig. De algemene voorwaarden van Unibet zijn te allen tijde van toepassing op deze campagne. Volledige voorwaarden

Mogelijkheden bij over/under weddenschappen

Naast het meer/minder wedden op doelpunten over de gehele wedstrijden, zijn er nog meer opties. Ook met betrekking tot andere statistieken kan er gewed worden op meer/minder. Deze weddenschappen kun je vinden bij:

 • Totaal aantal doelpunten
 • Totaal aantal doelpunten eerste of tweede helft
 • Totaal aantal doelpunten live
 • Totaal aantal doelpunten per team
 • Totaal aantal doelpunten per speler
 • Totaal aantal schoten
 • Totaal aantal schoten op doel
 • Totaal aantal schoten (op doel) per team
 • Totaal aantal schoten (op doel) per speler

We zullen alles kort even behandelen zodat het duidelijk is waar je daadwerkelijk op wedt.

Totaal aantal doelpunten

Bij het wedden op totaal aantal doelpunten maak je voornamelijk gebruik van meer/minder dan 0,5/1,5/2,5/3,5 doelpunten. Natuurlijk kan je voor nog meer gaan, maar dat is vaak een redelijk risico wat dan genomen wordt, tenzij het eventueel live is. Hier een aantal voorbeelden van weddenschappen met uitslagen en of het goed/fout is.

WeddenschapUitslagGoed/fout
Meer dan 0,5 doelpunten0-1Goed
Meer dan 1,5 doelpunten2-0Goed
Meer dan 2,5 doelpunten1-2Goed
Meer dan 3,5 doelpunten4-1Goed
Minder dan 0,5 doelpunten1-0Fout
Minder dan 1,5 doelpunten0-2Fout
Minder dan 2,5 doelpunten1-2Fout
Minder dan 3,5 doelpunten3-1Fout

Totaal aantal doelpunten eerste of tweede helft

Over/under aantal doelpunten 1e helft

In het voorbeeld hierboven zie je dat je ook kan inzetten per helft op het aantal doelpunten. Dit werkt hetzelfde als op doelpunten wedden over de gehele wedstrijd, maar dan alleen binnen de eerste helft. Hierbij telt blessuretijd wel. In de tweede helft kan dit natuurlijk ook. Belangrijk is om te weten dat de ruststand niets uitmaakt en het puur en alleen gaat over de doelpunten die in de tweede helft – inclusief blessuretijd – zijn gemaakt.

Totaal aantal doelpunten live

Over/under aantal doelpunten live wedden

Uiteraard kan je ook nog altijd kiezen voor het spelen op doelpunten tijdens een wedstrijd. Stel je bent een wedstrijd aan het kijken en je ziet dat er een team erg aan het drukken is of dat het flink over en weer gaat in de aanval en ziet scoringsmogelijkheden, is dit een interessante optie. In het voorbeeld hierboven zie je dat het de 31e minuut is in de wedstrijd. Desalniettemin staat het nog 0-0. Als je vertrouwen hebt in een doelpunt kun je dus kiezen voor de ‘meer dan 0,5 doelpunten – 1e helft’ kiezen. Zo kun je tijdens het kijken van een wedstrijd altijd nog handelen!

Totaal aantal doelpunten per team

Over/under totaal aantal doelpunten per team

Zoals hierboven te zien is het ook nog een optie om te kiezen op alleen doelpunten van een bepaald team. Het kan zijn dat je in een situatie komt dat je denkt dat een team gaat winnen, maar de tegenpartij maakt ook een goede kans. Je zou dan op een andere manier vertrouwen kunnen uiten. Dit kun je doen door bijvoorbeeld op doelpunten te spelen van een bepaald team. Vaak beginnen de quoteringen wel pas interessant te worden bij meer dan 1,5 doelpunten. Hierboven is te zien dat Atalanta Bergamo voor maar één doelpunt toch al een mooie 1.48 quotering krijgt. Bij Bayer Leverkusen wordt de odd pas bij meer dan 1,5 doelpunten interessant.

Totaal aantal doelpunten per speler

Aantal doelpunten speler

Bij spelers heb je meer opties. Zo zie je hierboven dat je kan kiezen voor een doelpunt van Victor Boniface en je kan zelfs wedden of de spits als eerste scoort. Daarnaast is er soms ook de optie om te kiezen dat de speler niet scoort, dit komt dan rechts van de optie ‘scoort’ te staan. Onder een ander kopje wat vaak ‘doelpunten speler’ wordt genoemd kan je kiezen dat de speler 2 of 3 doelpunten maakt!

Totaal aantal schoten

Over/under totaal aantal schoten in een wedstrijd

Natuurlijk kan je ook kiezen voor schoten. Dit is iets anders dan doelpunten, maar zeker een populaire wedoptie. Mocht je interessante statistieken zien dan is dat een leuke optie om te spelen. Uiteraard kan je hier ook weer voor meer of minder kiezen. Let goed op, er zijn verschillende opties. Dit gaat over alle schoten van beide teams. Er is ook specifiek voor alleen op doel. De gegevens uit Opta worden hier vastgehouden, dus het kan zijn dat dat soms afwijkt met wat bepaalde apps zeggen.

Totaal aantal schoten op doel

Over/under totaal aantal schoten op doel per wedstrijd

Hierboven zie je dat je ook voor specifiek schoten op doel kan kiezen. Dit gaat uiteraard ook over beide teams. De schoten moeten wel op doel zijn en er hangen bepaalde voorwaarden aan. Let hier goed op.

Totaal aantal schoten (op doel) per club

Over/under totaal aantal schoten op doel per team

Je kan beide weddenschappen ook per club spelen. Zo kan je dus – bijvoorbeeld bij Bayer Leverkusen – kiezen of je voor schoten op doel wil spelen, of algemeen schoten. Hierboven zie je het voorbeeld voor als je kiest voor schoten op doel. Dit kan erg interessant zijn als je vertrouwen hebt dat een bepaalde team gaat domineren in de wedstrijd.

Totaal aantal schoten (op doel) per speler

Over/under totaal aantal schoten per speler

Ook per speler kan je kiezen voor schoten weddenschappen. Zowel op doel als algemeen schoten. Bijvoorbeeld bij Jeremie Frimpong. Hierboven zie je als voorbeeld dat je op meer/minder dan 1,5 schoten kan spelen. Mocht je denken dat een bepaalde speler misschien tot een doelpunt gaat komen, maar vind je dat te veel risico? Dan is een schoten weddenschap een enorm mooie optie.

Hoe wordt de odd vastgesteld?

De bookmaker heeft bepaalde factoren waar het naar kijkt om te bepalen voor hoeveel doelpunten het kan vaststellen als lijn. Hier wordt altijd een grondige analyse gedaan door bookmakers. De exacte methode kan natuurlijk verschillen per bookmaker. Als je meer erover wil weten ga dan naar ons artikel over hoe odds werken.

 1. LeoVegas

  Claim €50 Free Bet
  Minimale storting: €10. Inzetvereiste: Gelijk aan storting [100%1. Alleen inzetten op sport. Max Kwalificerende Inzet Bijdrage: 100%. Tijd om in te zetten: 14 dagen. Opt-in vereist. Tijd om te claimen: 14 dagen [Alle sporten, min odds 1.8]. Max waarde van Gratis Inzet: €50. Gratis inzet beschikbaar op alle sporten [min. kans 1.8]. Gratis inzet beschikbaar op zowel Prematch & Live markten. Gratis inzet 7 dagen geldig. Bonusvoorwaarden voor de sportwedden welkomstbonus voor nieuwe spelers van toepassing. • Algemene voorwaarden van toepassing. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Bonussen en promoties alleen 24+. Volledige voorwaarden

Strategieën en tips

Met al deze opties heb je dus enorm veel keuze om te kiezen waarop je wil wedden, maar hoe maak je er dan slim gebruik van? Dat is uiteraard het moeilijkste om daar de goede keuze in te maken. Wij helpen je graag een klein beetje op weg met een paar kleine tips:

 • Analyse van spelers/teams: Zodra je kennis hebt over teams of spelers kan je aan de hand van bijvoorbeeld blessures/schorsingen beslissingen maken. Bijvoorbeeld: stel de spits is geblesseerd en jij hebt een voorgevoel dat je weet wie er in de spits gaat starten als vervanger is het soms best rendabel om dan ‘meer dan X aantal schoten’ te spelen.
 • Weersomstandigheden: Één van de factoren die belangrijk kan zijn is het weer. Stel het regent vrij hard, waardoor het veld er slecht aan toe is, zie je vaak dat er niet enorm veel doelpunten vallen. Hier kan je soms goed rekening mee houden!
 • Historische statistieken: Ook hier kunnen historische statistieken van belang zijn. Bijvoorbeeld bij doelpuntrijke onderlinge ontmoetingen, terwijl van beide teams de huidige vorm minder is. Vaak zie je toch een kleine value op ‘meer dan X aantal doelpunten totaal’.

Voor- en nadelen van over/under weddenschappen

Er zijn een aantal voor- en nadelen waarmee je rekening moet houden. We zullen de belangrijkste op een rijtje zetten.

Voordelen:

 • Minder risico dan bij wedden op eindresultaat (1X2): Er is sprake van minder risico bij het wedden op doelpunten. Wie er de doelpunten maken is niet van belang, zolang het maar gebeurt. Bij wedden op eindresultaat hoop je dat een team wint of dat er een gelijkspel valt.
 • Live wedden: Je kan rekening houden met de dynamiek van de wedstrijd. Stel er valt een rode kaart/blessure of je ziet dat beide teams veel aan het aanvallen zijn of juist veel aan het verdedigen kan je daar gebruik van maken.

Nadelen:

 • Onverwachte gebeurtenissen: In principe is dat altijd van toepassing. Stel er raakt iemand geblesseerd of er valt zelfs een rode kaart kan de wedstrijd zomaar veranderen. Dit kan natuurlijk verkeerd voor je uitpakken.
 • Weersomstandigheden: Waar we net de weersomstandigheden al ter sprake brachten, kan dit zich ook uiten als een nadeel. Stel je hebt van tevoren gewed op ‘meer dan X aantal doelpunten’ en het is enorm slecht weer waardoor het veld haast onspeelbaar is, kan dit slechte gevolgen hebben voor de weddenschap.

Bij welke sport kan er nog meer gebruik gemaakt worden van over/under weddenschappen?

Er zijn verschillende sporten waar er gebruik gemaakt worden van over/under weddenschappen. Dit is dan ook op veel verschillende manieren toe te passen. We zullen een paar sporten op een rijtje zetten met voorbeelden:

 • Tennis: Over/under in games van een set of algemeen sets in een wedstrijd.
 • Darts: Over/under in legs, maar ook in 180’s die worden gegooid.
 • Basketbal: Over/under een bepaald aantal punten. Je kan ook spelen op hoeveel punten een bepaalde speler pakt. Zelfde geldt voor assists en rebounds.

Zo zullen er nog veel meer voorbeelden zijn, maar dit zijn wel de meest gebruikte wedopties.

Aanbevolen bookmakers voor over/under weddenschappen

Inmiddels is de over/under (meer/minder) wedoptie een populaire optie aan het worden. Zowel in bekende voetbalcompetities in Europa, als onbekendere wedstrijden in Afrika en Azië komt dit voor. Daarnaast ook in andere sporten dus! Kijk hieronder welke bookmakers aanbevolen zijn voor deze wedoptie.

Conclusie

Het wedden op meer/minder doelpunten of zelfs schoten is een interessante wedoptie. Dit kan voor zowel beginners als experts in wedden een leuke optie zijn. Het is uiteraard wel handig om zoveel mogelijk factoren te overwegen voordat je een beslissing neemt. Blijf daarom zoveel mogelijk op de hoogte van teams/spelers waar je op wil wedden.

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie