Zo werkt een Asian Handicap weddenschap

Er zijn enorm veel verschillende mogelijkheden als het gaat om wedden op voetbal. Naast de populaire 1X2 weddenschap, waar je enkel voorspelt wat het eindresultaat van de wedstrijd zal zijn er nog meer talloze wedtypes in de wereld van voetbalwedden.

Elke type weddenschap werkt anders, waardoor je misschien als gebruiker de bomen door het bos niet meer ziet. De Asian Handicap is een veel voorkomende weddenschap, maar voor beginnende wedders kan het in het begin lastig zijn om te snappen. Op deze pagina vind je een uitleg over de Asian Handicap en hoe je dit kan gebruiken tijdens het wedden. 

Wat is een Asian Handicap? 

De Asian Handicap (AH) is een type weddenschap waarbij je als speler een van de twee teams een virtuele voorsprong of achterstand geeft. Over het algemeen gaat het dan over een verschil van 1, 2 of 3 doelpunten, al kan je ook kiezen voor 0.25 doelpunt, 0.50 doelpunt of 0.75 doelpunt. Uiteindelijk zijn bijna alle combinaties mogelijk. 

Dit type weddenschap is bijvoorbeeld interessant bij wedstrijden van topclubs die tegen (op papier) een veel minder goede tegenstander moet spelen. Inzetten op winst van Real Madrid, thuis tegen Cádiz is namelijk niet erg winstgevend. Door Cádiz een virtuele voorsprong te geven stijgen de odds, waardoor het te winnende bedrag hoger wordt. Hieronder een voorbeeld hoe je dit kunt gebruiken.

WeddenschapOdd
Real Madrid wint1.29
Real Madrid wint met 2 doelpunten verschil (Real Madrid -1.5)1.63
Real Madrid wint met 3 doelpunten verschil (Real Madrid -2.5)2.70

Wanneer jij denkt dat Real Madrid makkelijk met drie doelpunten van Cádiz zal winnen, zou je dus een Asian Handicap weddenschap kunnen plaatsen op Real Madrid -2.5. Hierbij geef je Real Madrid een virtuele achterstand van 2.5 doelpunten. Ze moeten dus 3 keer scoren om alsnog te winnen.

Wat is het verschil tussen een Asian Handicap en een ‘normale’ Handicap? 

De termen liggen dicht bij elkaar, maar er is wel degelijk iets anders aan de Asian Handicap. Het verschil zit hem in de mogelijkheden binnen de weddenschap. Zo werkt een traditionele Handicap alleen met een virtuele voorsprong/achterstand van gehele getallen. Het gaat dus alleen om 1, 2, 3 of 4 doelpunten. 

Ondertussen kan je bij een Asian Handicap dus ook gebruik maken van een kwart, half of driekwart doelpunt in combinatie met de gehele getallen. Waardoor je uiteindelijk een Handicap in kan zetten op 0.75 doelpunt of 1.5 doelpunten. De Asian Handicap is dan ook een stuk complexer, waardoor het verwarrend over kan komen. 

Hoe win of verlies je een Asian Handicap? 

De basis van een Handicap weddenschap is simpel. Zet je in op Handicap -1, dan zet je een van de twee teams op een virtuele achterstand. Die club moet de wedstrijd dan dus met twee doelpunten verschil winnen. 

Bij de Asian Handicap wordt het daarentegen een stukje ingewikkelder aangezien je dus met een kwart, half of driekwart doelpunt in kan zetten. In de voetbalwereld bestaat er natuurlijk niet zoiets zoals een half doelpunt. Binnen dit artikel vind je een uitleg voor elke variant van de Asian Handicap. Daarnaast kan je ook het Asian Handicap tabel bekijken voor een visuele toelichting. 

Asian Handicap tabel

Asian handicap tabel soccernews
Asian Handicap tabel

Uitleg Asian Handicap 0.0 

In dit geval geef je geen van de twee deelnemende clubs een virtueel voor- of nadeel. Het is dan ook vergelijkbaar met de ‘Draw No Bet’ weddenschap. Bij een gelijkspel krijg je in het geval van een Asian Handicap 0.0 je inzet terug en bij een overwinning van de gekozen club heb je de weddenschap gewonnen. Bij een nederlaag ben je dan ook logischerwijs je inzet kwijt. 

Uitleg Asian Handicap 0.25

Bij een Asian Handicap van +0.25 of -0.25 wordt het iets ingewikkelder. Je inzet wordt namelijk verdeeld over twee Asian Handicap weddenschappen. Eén deel gaat naar de AH 0 en de andere naar AH -/+0.5. 

Op het moment dat het gekozen team wint, is de weddenschap altijd succesvol. Dit telt bij -0.25 én bij +0.25. Hetzelfde geldt voor een nederlaag, dan is de weddenschap altijd verloren en ben je je eigen inzet kwijt. Het verschil van deze twee Asian Handicaps komt naar boven bij een gelijkspel. 

Het deel dat is geplaatst op AH 0, bij een AH -0.25 weddenschap, krijg je terug bij een gelijkspel. Ondertussen wordt het deel van de weddenschap dat is geplaatst op AH -0.5 gezien als verlies. Als je 10 euro in zou zetten en het wordt gelijkspel, krijg je dus 5 euro terug. 

Een AH +0.25 werkt weer iets anders. Als je 10 euro inzet tegenover een quotering van 2.00, krijg je voor de AH 0 weddenschap je inzet terug, wat neerkomt op 5 euro. Het AH +0.5 deel van de weddenschap win je wel. Hierop wordt winst berekend met de odds van 2.00. Dus, 5 euro x 2.00 = 10 euro winst. In totaal zou je dus 15 euro krijgen aan het einde van deze weddenschap. 

Uitleg Asian Handicap 0.5

Deze versie van de Asian Handicap heeft overeenkomsten met de vorige twee opties, maar het werkt nét iets anders. Als het team waar je op inzet verliest, ben je in beide gevallen logischerwijs je inzet kwijt. 

Bij een Asian Handicap van -0.5 wed je op een overwinning van je team met een volle doelpuntenvoorsprong. Dit resulteert in het feit dat je alleen krijgt uitbetaald als de club waar je op in hebt gezet heeft gewonnen. Bij een gelijkspel ben je ook de inzet kwijt. 

Ondertussen werkt een AH +0.5 net wat anders. Hierbij wed je op een overwinning van je team of een gelijkspel. Dit komt omdat ze een halve doelpuntvoorsprong hebben. Als de wedstrijd in een gelijkspel eindigt, wint je team nog altijd door dat halve doelpunt. Dit is dan ook vooral iets voor het wedden op een underdog. Je wint namelijk als de club waar je op in hebt gezet niet heeft verloren. 

Een +0.5 klinkt minder risicovol als een -0.5, maar de quotering van een Asian Handicap van +0.5 zal voor de favoriet in een voetbalwedstrijd nooit een enorm winstgevende zijn.

Uitleg Asian Handicap 0.75

Net als bij de AH van 0.25 wordt je weddenschap verdeeld over de twee Handicappen in de buurt. Dus een deel van je inzet gaat naar +/-0.5 en het andere deel naar +/-1. Wederom krijg je bij een nederlaag niks. 

In de AH -0.75 wordt de weddenschap dus opgedeeld in -0.5 en -1. Deze weddenschap win je volledig als de club waar je op in hebt gezet met twee doelpunten verschil of meer heeft gewonnen. Dan heb je beide delen van de weddenschap goed. Op het moment dat je club met slechts één doelpunt verschil wint in plaats van twee krijg je minder geld uitgekeerd. Alleen de -0.5 is dan namelijk goed. Van de -1 krijg je de inzet terug. Waardoor je met een inzet van 10 euro met een odd van 2.00 dus 15 euro terug zou krijgen. Bij elk ander resultaat verlies je de inzet. 

De +0.75 werkt natuurlijk weer wat anders. Als je team niet verliest krijg je de volledige inzet terug. Het is namelijk zo dat bij een gelijkspel je altijd nog de virtuele +0.5 en +1 doelpunten erbij opgeteld krijgt. Het is daarentegen zo dat als je club met een doelpunt verschil verliest, zoals bij 2-1, je de helft van je inzet terugkrijgt. De +0.5 weddenschap is dan namelijk verloren en deze inzet krijg je niet terug. De inzet van +1 wordt dan teruggegeven. 

Uitleg Asian Handicap 1

Dit werkt zoals een ‘normale’ Handicap. De club krijgt een virtuele voorsprong of virtuele achterstand. Na de wedstrijd tel je dit doelpunt erbij of trek je het eraf en zo heb je je resultaat. Bij een Handicap van -1 moet je dus met twee doelpunten verschil winnen, anders gaat de bet niet door. Ondertussen kan je met een Handicap van +1 ook gelijkspelen, aangezien je nog een virtueel doelpunt erbij krijgt. 

Uitleg overige Asian Handicaps

De Asian Handicaps gaan nog wel eventjes door. Je hebt nog +/-1.25, +/-1.50 en +/-1.75. In principe kan dit tot het oneindige doorgaan. Vanaf dit moment worden de regels die hierboven zijn uitgelegd simpelweg herhaald. 

Het is daarnaast ook nog mogelijk om per wedstrijdhelft in te zetten op een Asian Handicap. In de rust wordt er dan naar het resultaat gekeken. 

Asian Handicaps in combinatie met Over/Under

Er kan ook worden ingezet via het Asian Handicap-principe rondom het aantal doelpunten in een wedstrijd. De Asian Handicap wordt dus gecombineerd met de Over/Under weddenschap. De basisprincipes de Asian Handicap werken hetzelfde in combinatie met de Over/Under weddenschap. 

Uitleg Asian Handicap Over/Under 1.25 doelpunten

De weddenschap wordt bij Asian Handicap Over/Under 1.25 wederom verdeeld over twee zaken. Bij AH Over 1.25 doelpunten zet je één deel in op Over 1 en het andere deel op Over 1.5 doelpunten. Als er twee doelpunten vallen win je de weddenschap. Valt er slechts één treffer, dan verlies je de Over 1.5 doelpunten en ben je dus deze inzet kwijt. Over 1 doelpunt is het ook niet geworden en hierbij krijg je de helft van je inzet terug. Bij een weddenschap van 10 euro met een odd van 2.00 had je in dit geval 5 euro teruggekregen. 

Had je in hetzelfde geval ingezet op de Asian Handicap Under 1.25 doelpunten. Dan win je logischerwijs als er geen enkel doelpunt valt. Vallen er twee doelpunten, dan verlies je. Op het moment dat er één treffer valt krijg je de inzet van de Under 1 terug. Ondertussen is de Under 1.5 doelpunt wel correct. Bij dezelfde odds als hierboven had je dus 15 euro teruggekregen uit een inzet van 10 euro. 

Conclusie

Ben je opzoek naar meer informatie over het wedden op voetbal? Er is op SoccerNews nog veel meer informatie te vinden over de wereld rondom het voetbalwedden. Zo kan je informatie vinden over verschillende type weddenschappen, maar ook over de verschillende aanbieders die er rondlopen in Nederland. 

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie