Wedden met behulp van de Fibonacci-reeks

Wedstrategie: Fibonacci reeks

Als doorgewinterde sprotwedder ben je altijd altijd op zoek naar strategiën en slimmigheidjes om de bookmakers te verslaan. Iedereen heeft zijn eigen tactieken en wedtypes waar hij of zij goed in is, maar wellicht kan je ook voordeel halen uit bekende wedstrategiën.

Er zijn verschillende strategiën voor wedden op voetbal maar niet elke wedder maakt hier gebruik van. Een relatief onbekende wedstrategie is wedden aan de hand van de Fibonacci-reeks. Het inzetten volgens de Fibonacci-reeks lijkt erg interessant, al zitten er wel wat addertjes onder het gras. Benieuwd hoe deze strategie werkt? Lees dan snel verder!

Wat is de Fibonacci-reeks?

De Fibonacci-reeks is vernoemd naar de wiskundige Leonardo de Pisa , beter bekend als Fibonacci. Hij leefde in het Italië van de twaalfde en dertiende eeuw. In het jaar 1202 schreef hij het boek Liber abaci (vrij vertaald: Boek over rekenen), waarin hij een reeks getallen beschreef die later bekend zou worden als de Fibonacci-reeks.

De Fibonacci-reeks begint met de getallen 0 en 1, waarna elk volgende nummer gelijk is aan de som van de twee voorgaande getallen:

0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987, 1597, 2584, 4181

Op het eerste oog lijkt de Fibonacci-reeks misschien niet zo speciaal. Deze rij getallen duikt echter verrassend vaak op in de natuur. Denk bijvoorbeeld aan de manier waarop takken zich vertakken op bomen, hoe schubben van een dennenappel gerangschikt zijn en de verdeling van de zaden in een zonnebloem. Een ander voorbeeld van de Fibonacci-reeks als natuurverschijnsel is de groei van konijnenpopulaties, wat het de bijnaam konijnenrij heeft opgeleverd.

Wedden met de Fibonacci-reeks

Ook in de gokwereld wordt de Fibonacci-reeks op verschillende manieren toegepast. Wanneer je inzet aan de hand van deze strategie zorg je er namelijk voor dat je jouw potentiële verliezen opvangt met een volgende inzet door steeds meer in te zetten.

Hieronder beschrijven we de meest populaire manieren waarop gokkers deze wedstrategie hanteren.

Fibonacci spiraal
Fibonaccispiraal

Fibonacci met odds van 2.00

Je zoekt naar weddenschappen met een odd van 2.00. Bij iedere verloren weddenschap verhoog je je inzet volgens de Fibonacci-reeks. Heb je je weddenschap gewonnen? Dan ga je twee stappen terug, totdat je weer aan het begin van de reeks bent.

Hieronder zie je een voorbeeld van wedden met de Fibonacci-reeks met odds van 2.00:

StapInzetResultaatTussenstand
1€1Verloren€-1
2€1Verloren€-2
3€2Verloren€-4
4€3Verloren€-7
5€5Verloren€-12
6€8Gewonnen€-4
4€3Verloren€-7
5€5Gewonnen€-2
3€2Gewonnen€0
1€1Gewonnen€1

Zodra je weer terug aan het begin van de reeks bent, heb je je voorgaande verliezen goedgemaakt en win je het bedrag van je eerste weddenschap. In dit voorbeeld zijn we begonnen met een weddenschap van € 1, maar dat kan natuurlijk ook  € 0,10 of  € 2 of elk willekeurig bedrag zijn.

Deze wedmethode is vergelijkbaar met de Martingale-strategie. Bij die tactiek verdubbel je na elke verloren weddenschap telkens je inzet. Zodra je wint, heb je je voorgaande verliezen teruggewonnen en de inzet van je eerste weddenschap te pakken.

Het grote verschil tussen beide strategieën is echter dat bij de Fibonacci-reeks de hoogte van je inzet minder snel oploopt. Zoals je in het voorbeeld kunt zien zit je bij de Fibonacci-reeks na zes verloren weddenschappen op rij op een inzet van € 8, terwijl je bij de Martingale-strategie op dat moment al een weddenschap van €32 zou moeten afsluiten. Daar staat tegenover dat je bij de Fibonacci-reeks vaak meerdere weddenschappen goed moet hebben voordat je weer terug bij het begin van de reeks bent.

Omgekeerde Fibonacci

Speel je graag op odds van rond 2.00 maar wil je toch liever wat meer winst maken? Dan zou je de omgekeerde Fibonacci-reeks kunnen overwegen. Bij deze methode ga je na iedere gewonnen weddenschap juist je inzet verhogen door een stap vooruit te zetten in de Fibonacci-reeks. Bij een verloren weddenschap verlaag je juist je inzet door twee stappen terug te zetten.

Hieronder vind je een voorbeeld van wedden aan de hand van een omgekeerde Fibonacci-reeks:

StapInzetResultaatTussenstand
1€1Gewonnen€1
2€1Gewonnen€2
3€2Gewonnen€4
4€3Verloren€1
2€1Gewonnen€2
3€2Gewonnen€4
4€3Verloren€1
2€1Verloren€0

Het idee achter deze strategie is dat je na een mooie reeks winnende weddenschappen stopt en je winst pakt. Je zou bijvoorbeeld met jezelf kunnen afspreken dat je stopt zodra je bij stap 4 bent en daarna weer met een nieuwe reeks van start gaat. Als je namelijk gokt op een langere winreeks is de kans groot dat je je mogelijke winst weer verspeelt, zoals ook gebeurde in ons voorbeeld. Daarnaast kun je jezelf aardig in de nesten werken als je bij je eerste weddenschappen meteen verliest. Het voordeel van spelen volgens de omgekeerde Fibonacci-reeks is dat je niet in een keer grote bedragen in de waagschaal hoeft te leggen, als je tenminste op tijd je winst pakt.

Fibonacci met gelijke spelen

Verreweg de meeste gokkers passen de Fibonacci-reeks toe in combinatie met weddenschappen op gelijke spelen in voetbalwedstrijden. De odds voor een gelijkspel liggen meestal tussen de 3.00 en 4.00. Hierdoor ben je meteen klaar zodra je een weddenschap juist hebt. Bij iedere verloren weddenschap zet je telkens één stap vooruit. 

Hieronder volgt een voorbeeld van wedden op gelijke spelen met de Fibonacci-reeks, waarbij we voor het gemak uitgaan van odds van 3.00:

StapInzetPotentieel verliesPotentiele winst
1€1€-1€2
2€1€-2€1
3€2€-4€1
4€3€-7€2
5€5€-12€3
6€8€-20€4
7€13€-33€6
8€21€-54€9
9€34€-88€14
10€55€-143€22

Zoals je ziet neemt de potentiële winst fors toe naarmate je verder in de Fibonacci-reeks komt. Dat geldt echter ook voor je mogelijke verliezen en de inzetten van je volgende weddenschappen. Bij stap 13 zit je namelijk al aan een inzet van € 144 en bij stap 20 zit je zelfs al aan een weddenschap van een forse € 4181! 

Bij deze manier van gokken zul je dus moeten beschikken over stalen zenuwen. Bij weddenschappen op odds van 3.00 of hoger is de kans op verlies natuurlijk een stuk groter dan op winst. De koude rillingen lopen over onze rug bij de gedachte dat we duizenden euro’s zouden moeten inzetten op een gelijkspel, wetende dat we op dat moment al fors in de min staan. Bij stap 20 in de Fibonacci-reeks sta je immers al op een verlies van maar liefst €6764! Als je je aan deze strategie gaat wagen, dien je dus ook te beschikken over een gigantische bankroll om dergelijke klappen op te kunnen vangen.

Ons advies: begin er niet aan!

In theorie lijkt gokken met de Fibonacci-reeks een winnende strategie. Vroeg of laat zal zelfs de grootste pechvogel een paar weddenschappen winnen, waardoor je je eerdere verliezen weer terug kunt winnen. Helaas is de praktijk een stuk minder rooskleurig.

Het grootste struikelblok is de noodzaak van een onuitputtelijke bankroll om een reeks opeenvolgende verliezen te kunnen overleven. Aan het begin van de Fibonacci-reeks lijken de inzetten nog redelijk beheersbaar, maar naarmate je blijft verliezen, stijgen de inzetten snel.

Het vergt een flinke dosis moed om grote bedragen zoals €1597 of €2584 in te zetten, wetende dat je al duizenden euro’s hebt verloren in de voorgaande stappen. Misschien denk je nu: ‘Ik heb nog nooit meer dan tien keer achter elkaar een weddenschap verloren, dat overkomt mij niet!’ Vergeet echter niet dat zelfs de beste gokkers soms een losing streak hebben, ook al doen ze het op de lange termijn prima.

Bovendien zullen bookmakers terughoudend zijn om zulke aanzienlijke weddenschappen te aanvaarden. Het risico dat bookmakers je weddenschap annuleren vanwege inzetlimieten ligt altijd op de loer. Hoewel je zou kunnen overwegen om je inzet over verschillende legale bookmakers te verspreiden, loop je het gevaar steeds dieper in de problemen te raken als je opnieuw verliest.

Al met al is wedden aan de hand van de Fibonacci-reeks levensgevaarlijk en kan je speelsaldo als sneeuw voor de zon doen verdampen. Op papier lijkt het een perfecte strategie, maar in de echte wereld kan een dosis pech (lees: een reeks foute weddenschappen op rij) behoorlijk wat roet in het eten gooien. Succesvol wedden draait om de lange termijn, maar de weg naar eeuwige roem zit vol met hoge toppen en diepe dalen. Bij wedden met de Fibonacci-reeks kan een diep dal echter zomaar het einde van je bankroll betekenen.

Wij raden je daarom aan om wedden met behulp van de Fibonacci-reeks links te laten liggen. Je kunt veel beter kiezen voor het taartsysteem, zoals beschreven in het artikel Kun je geld verdienen met wedden op voetbal?

Alles over wedden op voetbal

Wil je alles weten over de verschillende wedstrategiën, wedtypes of ander wedgerelateerde informatie? Bekijk dan ook eens de wed-artikelen hieronder en til jouw kennis naar een hoger niveau!

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie