Cristiano Ronaldo

Leeftijd: 39

Laatste nieuws over Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo geldt als een van de beste voetballers van de 21ste eeuw. De Portugees groeide bij Manchester United, Real Madrid en Juventus uit tot een absolute wereldster. Sinds eind 2022 is hij speler van Al-Nassr.

  • Ronaldo speelt momenteel voor Al-Nassr
  • De aanvaller kwam eerder uit voor Sporting Portugal, Manchester United, Real Madrid en Juventus
  • Hij won vijf keer de Champions League en zeven keer landskampioen
  • Ronaldo werd vijf keer verkozen tot Ballon d’Or-winnaar
  • In 2016 werd hij Europees kampioen met Portugal

Clubcarrière

De naam van Ronaldo zal voor altijd verbonden blijven aan het voetbal, maar het had zomaar heel anders kunnen lopen. Eigenlijk zaten Dinis Aveiro en zijn vrouw Dolores dos Santos Aveiro helemaal niet op een kind te wachten. Zij probeerde tevergeefs om een miskraam te realiseren zonder de abortus-route te volgen en dus zag Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro op 5 februari 1985 het levenslicht in Funchal (Madeira, Portugal). Zijn vader overleed overigens in 2005 aan de gevolgen van een alcoholverslaving.

Doorbraak als voetballer

Ronaldo begon zijn voetbalcarrière op het Portugese eiland Madeira. Hij begon zijn loopbaan bij de amateurs van CF Andorinha, waar hij zich in de kijker speelde bij CD Nacional. Ronaldo groeide uit tot stervoetballer op het eiland en daarmee trok hij de aandacht van het grote Sporting Portugal. Op zijn twaalfde werd hij opgenomen in de jeugdopleiding van de club uit Lissabon, waar hij in razend tempo verschillende teams doorliep met de A-selectie als eindpunt.

Op 29 september 2002 maakte Ronaldo zijn debuut in de Portugese competitie. Op 7 oktober maakte de aanvaller zijn  eerste doelpunt tegen Moreirense, dat diezelfde wedstrijd nogmaals werd verrast door zijn klasse. Dat seizoen eindigde de dribbelaar op 31 officiële optredens en vijf doelpunten. Verschillende clubs stonden op dat moment al in de rij voor Ronaldo, maar een vriendschappelijke wedstrijd in augustus 2003 had uiteindelijk een enorme impact op zijn verdere loopbaan.

Op 6 augustus van dat jaar opende Sporting het nieuwe Estádio José Alvalade met een wedstrijd tegen Manchester United. Ronaldo groeide uit tot de absolute smaakmaker door de Engelse defensie voortdurend in de luren te leggen met hoogstandjes. Manager Sir Alex Ferguson raakte meteen onder de indruk van zijn kwaliteiten en gaf de opdracht om de jonge buitenspeler meteen naar Old Trafford te halen. Op 12 augustus werd de overstap van Ronaldo naar The Red Devils een feit voor zo’n twaalf miljoen pond.

Met Edwin van der Sar bij Man Utd (Pro Shots)

Manchester United

De Engelse topclub raakte in de zomer van 2003 sterspeler David Beckham kwijt aan Real Madrid. Manchester United had zoveel vertrouwen in Ronaldo dat hij meteen het iconische rugnummer 7 kreeg toegewezen. Zijn nieuwe medespelers waren onder de indruk geraakt van zijn kwaliteiten in de oefenwedstrijd tegen Sporting, maar toch lukte het de nieuwe linksbuiten niet meteen om zich te laten gelden. Ronaldo liet zeker glimpen van zijn klasse zien, ware het niet dat er ergernissen ontstonden doordat hij zich snel liet vallen en veelal voor eigen glorie speelde.

Ronaldo noteerde in zijn eerste twee seizoenen zes en negen goals in respectievelijk veertig en vijftig wedstrijden. In zijn derde seizoen deed hij daar een schepje bovenop door twaalf goals te produceren, maar in de zomer van 2006 leek de samenwerking ten einde te komen. Tijdens het WK naaide hij clubgenoot Wayne Rooney een rode kaart aan, waarna hij de kwartfinale tussen Engeland en Portugal hoogstpersoonlijk besliste door in de strafschoppenserie de winnende binnen te schieten. Bij terugkomst werd Ronaldo uitgefloten in de stadions en overwoog hij zijn loopbaan elders te vervolgen.

Ronaldo werd misschien wel de meest gehate voetballer van de Premier League, maar tot een transfer kwam het niet. De aanvaller van Manchester United vestigde zelfs definitief zijn naam door in het seizoen 2006-2007 uit te groeien tot een van de beste spelers ter wereld. Ronaldo werd twee keer op rij verkozen tot Player of the Month, iets wat voorheen alleen Dennis Bergkamp en Robbie Fowler was gelukt. Op dat moment stond Real Madrid al klaar om hem naar het Bernabéu te halen, ware het niet dat de Portugees een nieuw topcontract tekende in Manchester. Ook werd hij verkozen Player of the Year, mede dankzij diens zeventien Premier League-treffers.

Ronaldo werd steeds belangrijker voor Manchester United. In het seizoen 2007-2008 beleefde de Portugees zijn absolute hoogtepunt op Old Trafford. De steraanvaller kroonde zich met 31 doelpunten tot topscorer van de Premier League, dat voor het tweede opeenvolgende seizoen een prooi werd voor The Red Devils. Dat seizoen reikte de Engelse topclub ook tot de finale van de Champions League. Ronaldo maakte in het Russische Moskou de 1-0 tegen competitiegenoot Chelsea, maar leek in de strafschoppenserie de schlemiel te worden door als enige United-speler te falen vanaf elf meter. Missers van John Terry en Nicolás Anelka bezorgden United alsnog de zege.

In het seizoen 2008-2009 werd Ronaldo voor de derde keer (op rij) landskampioen met Manchester United. Ook werd de wereldbeker voor clubs een feit. De Engelse topclub wist zich opnieuw te plaatsen voor de finale van de Champions League, maar het FC Barcelona van Lionel Messi bleek met 2-0 te sterk. Na zijn zesde seizoen op Old Trafford besloot Ronaldo alsnog in te gaan op een aanbieding van Real Madrid. De Spaanse topclub telde 94 miljoen euro neer voor CR7, die zijn benen zelfs voor honderd miljoen euro liet verzekeren.

Real Madrid

Ronaldo had weinig tijd nodig om zijn draai te vinden in de Spaanse hoofdstad. In zijn eerste seizoen voor Real Madrid trof hij meteen 33 keer doel, waarvan 26 keer in de Champions League. Statistisch gezien was dat ook meteen zijn zwakste seizoen in dienst van De Koninklijke. Real Madrid won in zijn eerste seizoen overigens geen enkele prijs, maar de nieuwe steraanvaller gaf wel meteen zijn visitekaartje af richting Messi. Met de Argentijnse sterspeler van FC Barcelona ontwikkelde Ronaldo een jarenlange strijd om records en individuele prijzen, met de Ballon d’Or als meest prestigieuze trofee. In dienst van Manchester United had Ronaldo zijn eerste Gouden Bal al in 2008 gewonnen, waar Messi een jaar later zijn eerste eindzege behaalde.

Ronaldo trok zijn topvorm in het shirt van Real Madrid door. In het seizoen 2010-2011 schoot hij het doelpuntenrecord van Hugo Sánchez en Telmo Zarra uit de boeken door in één seizoen veertig keer te scoren in de Spaanse Primera División. In totaal maakte Ronaldo dat seizoen zelfs 53 officiële treffers voor diens werkgever uit Madrid. De steraanvaller scoorde ook op 20 april 2011, waardoor hij de FC Barcelona ten val bracht in de finale van de Copa del Rey (0-1 na verlenging).

Met de Champions League-bokaal in 2016 (Pro Shots)

FC Barcelona wist Real Madrid in 2010 en 2011 van de landstitel af te houden, maar in het derde seizoen van Ronaldo was het dan toch raak. De Portugees moest de topscorerstitel ondanks 46 treffers aan Messi laten, de landstitel ging daarentegen naar de Spaanse hoofdstad. Real Madrid eindigde op exact honderd punten en maakte in totaal 121 competitietreffers. Dat seizoen troffen Ronaldo, Gonzalo Higuaín en Karim Benzema samen 118 keer raak in alle competities. Zij vormden daarmee de productieve voorhoede ooit, al lukte het de MSN-voorhoede van FC Barcelona (Messi, Luis Suárez en Neymar) om dat record te verbreken in 2015.

Ronaldo bleef na zijn eerste drie seizoenen aan de lopende band scoren voor Real Madrid. Het seizoen 2014-2015 was de meest productieve. CR7 scoorde maar liefst 48 keer in de Spaanse competitie en 61 keer in alle competities opgeteld, waardoor hij zijn record uit 2012 verbeterde. De Portugees maakte logischerwijs grote sprongen op de eeuwige topscorersranglijst en dus kreeg hij ook Raúl in het vizier. Met zijn vijfklapper tegen Espanyol (0-6) haalde Ronaldo in september 2015 het Real-icoon in als topscorer aller tijden in La Liga, waar in oktober ook het record in alle competities afhandig werd gemaakt.

Real Madrid werd in de periode met Ronaldo drie keer landskampioen en tweemaal werd de Copa del Rey een prooi voor de Madrilenen. De grootste successen behaalde De Koninklijke echter in de Champions League. Al geruime tijd stond de Spaanse topclub op negen eindzeges in het grootste toernooi van Europa, maar nummer tien wilde maar niet lukken. Tot 24 mei 2014. Stadsgenoot Atlético Madrid leek de aartsrivaal te verslaan in de finale, ware het niet dat Sergio Ramos in extremis een verlenging realiseerde. Gareth Bale, Marcelo en Ronaldo (penalty) zorgden uiteindelijk voor een 4-1 eindstand.

Ronaldo had daarmee het zo gewilde succes te pakken als speler van Real Madrid. Het daaropvolgende seizoen werd de Madrileense club nog onttroond door uitgerekend FC Barcelona, maar de drie seizoenen daarna werd Madrid definitief de voetbalhoofdstad van Europa. In 2016 werd Atlético Madrid andermaal verslagen in de finale, waar Ronaldo de beslissende penalty tegen de touwen schoot. In 2017 werd Juventus in de eindstrijd met 4-1 verslagen dankzij twee goals van de Portugees, waar in 2018 Liverpool met 3-1 opzij werd gezet.

Balend in Juventus-shirt (Pro Shots)

Juventus

Na de gewonnen Champions League-finale tegen Liverpool zinspeelde Ronaldo openlijk op een nieuw avontuur. De Portugees werd het niet eens met Real Madrid over een nieuw contract en besloot in te gaan op de aanbieding van Juventus, dat 105 miljoen euro neertelde voor zijn handtekening. “Ik had niet verwacht dat ik voor deze club zou spelen, maar sommige dingen in het leven gebeuren met een reden”, verklaarde de Juventus-aanwinst in gesprek met DAZN. “Het is op een natuurlijke manier verlopen. Zoals iedereen weet is Juventus een van de beste clubs ter wereld, dus dat heeft mijn beslissing makkelijker gemaakt.”

Ronaldo debuteerde op 18 augustus 2018 in het shirt van Juventus, dat Chievo Verona met 3-2 klopte. Scoren deed de Portugees niet in zijn eerste wedstrijd voor De Oude Dame. In tegenstelling tot zijn periode in Spanje beleefde de steraanvaller sowieso een stroeve start, maar vier weken na zijn debuut was het dan toch raak. Tweemaal zelfs, waardoor de teller op vierhonderd competitiedoelpunten kwam te staan. Uiteindelijk maakte Ronaldo in zijn eerste seizoen namens Juventus 28 doelpunten, waarvan 21 in de Italiaanse Serie A.

Ronaldo speelde drie volledige seizoenen voor Juventus. De Portugees scoorde 101 officiële doelpunten voor de Italiaanse grootmacht, dat in zijn eerste seizoen landskampioen werd en in het tweede seizoen de Italiaanse titel prolongeerde. Het ultieme succesverhaal bleef echter uit. Juventus haalde Ronaldo immers voor succes in de Champions League, maar Ajax (2019, kwartfinales), Olympique Lyon (2020, achtste finales) en FC Porto (2021, achtste finales) stonden Europees succes in de weg.

Terug op Old Trafford (Pro Shots)

Terug naar Manchester

Het derde seizoen van Juventus liep uit op een deceptie. De Italiaanse topclub veroverde de Coppa Italia, maar haakte vroegtijdig af in de titelstrijd en werd door Porto ruw uit de Champions League gegooid. Ronaldo maakte een zichtbaar geïrriteerde indruk en er gingen stemmen op dat teamgenoten zich aan hem stoorden. De Portugees verklaarde in de zomer van 2021 dat hij desondanks zou beginnen aan een vierde seizoen in Turijn, maar richting de competitiestart diende hij dan toch een transferverzoek in. Vlak voor de transferdeadline tekende Ronaldo opnieuw bij Manchester United.

In Manchester kreeg Ronaldo opnieuw rugnummer 7. Dat nummer was op dat moment eigendom van de Uruguayaanse spits Edinson Cavani, maar laatstgenoemde begreep het sentiment en besloot zijn nieuwe teamgenoot tegemoet te komen door deze te schenken. Op 11 september 2021 maakte Ronaldo zijn definitieve rentree voor The Red Devils, waar hij met twee doelpunten meteen weer van grote waarde was. In het seizoen 2021-2022 was Ronaldo uiteindelijk goed voor 24 doelpunten, waarvan achttien in de Premier League.

Ronaldo diende in de zomer van 2022 een transferverzoek in na het mislopen van de Champions League. United weigerde dit verzoek, waarna een onrustige periode ontstond. Ronaldo verloor zelfs zijn basisplaats op Old Trafford, maar slaagde er niet in om daadwerkelijk weg te komen. In de daaropvolgende maanden ontstond grote onrust. De bom ontplofte definitief na een interview met Piers Morgan. Ronaldo haalde fel uit naar United en manager Erik ten Hag, waarna hij persona non grata werd in Manchester. Op 22 november 2022 werd zijn contract ontbonden.

Al-Nassr

Op 30 december 2022 maakte Ronaldo zijn nieuwe club bekend. De Portugees tekende tot 2025 bij Al-Nassr in Saudi-Arabië. Naar verluidt gaat hij, inclusief commerciële deals, richting de tweehonderd miljoen euro per seizoen verdienen. Met veertien doelpunten in zijn eerste negentien wedstrijden bleek Ronaldo behoorlijk op schot in zijn nieuwe omgeving, maar hij slaagde er niet in om het kampioenschap binnen te slepen. Ook werd hij regelmatig getreiterd door fans op de tribunes, onder meer door treiterend de naam van Lionel Messi te scanderen.

In augustus 2023 won Ronaldo zijn eerste prijs met Al-Nassr. De Arab Club Champions Cup werd voor het eerst in de clubgeschiedenis een prooi dankzij twee doelpunten van de Portugees tegen Al-Hilal (2-1 overwinning).

Een garantie voor goals namens Portugal (Pro Shots)

Interlandcarrière

Ronaldo maakte op 20 augustus 2003, kort na zijn overstap naar Manchester United, in de nationale ploeg van Portugal. Een jaar later mocht de steraanvaller meteen zijn eerste eindtoernooi spelen. In eigen land wist de Seleção das Quinas door te stoten naar de finale van het Europees Kampioenschap, maar als favoriet werd het verrast door het betonvoetbal van Griekenland: 0-1. Ronaldo scoorde twee keer op het EK, waaronder in de halve finale tegen het Nederlands elftal (2-1).

In 2006 speelde Ronaldo zijn eerste WK namens Portugal. De aanvaller zorgde voor veel rumoer door Engeland-ster Wayne Rooney, nota bene teamgenoot bij Manchester United, een rode kaart aan te naaien om uiteindelijk de strafschoppenserie te beslissen. De Portugezen werden uiteindelijk in de halve finale uitgeschakeld door Frankrijk, waar gastheer Duitsland de strijd om het brons in eigen voordeel besliste.

Portugal bleef zich kwalificeren voor grote toernooien. Grote successen bleven aanvankelijk uit. De Portugezen sneuvelden achtereenvolgens in de kwartfinale (EK 2008), tweede ronde (WK 2010), halve finale (EK 2012) en de groepsfase (WK 2014). Pas een kleine dertien jaar na zijn debuut lukte het Ronaldo om ook als international een hoofdprijs te winnen.

Portugal kwalificeerde zich moeizaam voor de knock-outfase van het EK 2016 door driemaal gelijk te spelen en als nummer drie door te mogen. Daarna begon het te lopen. Achtereenvolgens Kroatië, Polen en Wales werden verslagen alvorens gastheer Frankrijk in de finale de opponent werd. Ronaldo viel tot zijn eigen frustratie al na 25 minuten geblesseerd uit, maar vanaf de zijlijn zag hij Portugal met 1-0 winnen.

Het WK 2018 en het EK 2020 werden door de vroege uitschakeling geen succes. Wel werd tussendoor een tweede prijs veroverd. Portugal won de groepsfase van de UEFA Nations League, waarna het de finaleronde in eigen land wist te winnen. Ronaldo besliste de halve finale tegen Zwitserland middels een hattrick alvorens het Nederlands elftal in de finale met 1-0 werd geklopt.

Ronaldo zag zijn WK-droom in 2022 uiteen spatten door toedoen van Marokko, dat in de kwartfinale met 1-0 te sterk bleek. De aanvaller verloor tijdens het toernooi zijn basisplaats. Het Portugese Record schreef zelfs dat hij overwoog om voortijdig naar huis te keren, maar dat ontkende de hoofdrolspeler met klem. Ronaldo bleef ook na het eindtoernooi in Qatar beschikbaar en speelde op 20 juni 2023 zelfs zijn tweehonderdste A-interland. Op bezoek bij IJsland (EK-kwalificatie) werkte hij in de slotfase het winnende doelpunt binnen: 0-1.

Ronaldo juicht op zijn manier (Pro Shots)

Privé

Ronaldo was een ongewenst kind, maar desalniettemin bouwde hij een goede relatie op met zijn moeder Delores. Zijn vader overleed al voor de doorbraak van de voetballer aan de gevolgen van een alcoholverslaving. Ook zijn enige broer Hugo werd meegetrokken in overmatig drinken, ware het niet dat het de sterspeler lukte om hem af te helpen van dit probleem.

Ronaldo heeft zelf meerdere relaties gehad. In 2010 werd hij vader van een zoon, maar de Portugees wilde nooit vertellen wie de moeder van het kind is. Hij heeft het ouderlijk gezag over Cristiano junior. Later kreeg hij nog vier kinderen, waarbij een vijfde (een tweeling) de bevalling niet overleefde.

Laatste update: 13 augustus 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie