Erling Braut Haaland

Leeftijd: 23

Het laatste nieuws over Erling Braut Haaland

Erling Braut Haaland is een Noorse spits van beroep. In de zomer van 2022 maakte hij de overstap van Borussia Dortmund naar Manchester City.

  • Haaland speelt momenteel voor Manchester City
  • In 2023 won de spits de treble met ‘The Citizens’
  • Hij maakte 52 goals in zijn eerste seizoen in Engelse dienst
  • Haaland was eerder actief bij Molde FK, RB Salzburg en Borussia Dortmund
  • In 2019 debuteerde hij als international van Noorwegen

Clubcarrière

Haaland werd geboren in het jaar van de millenniumwisseling in de Engelse plaats Leeds, waar zijn vader Alf-Inge op dat moment actief was voor Leeds United. De jonge Erling doorliep echter de jeugdopleiding van Bryne FK, dat dan op het tweede niveau speelt. Bij deze club bleek al snel hoe goed Haaland kon voetballen en toen hij op zestienjarige leeftijd mocht debuteren was het duidelijk dat een definitieve doorbraak niet lang zou duren.

Na zestien competitiewedstrijden in het eerste elftal van Bryne verhuisde de aanvaller in februari 2017 naar Molde FK. Hij tekende een contract voor drie jaar waar hij onder coach Ole Gunnar Solskjaer mocht debuteren op het hoogste niveau van Noorwegen.

Juichen voor RB Salzburg (Pro Shots)

RB Salzburg

In Oostenrijk raakte RB Salzburg onder de indruk van het Noorse supertalent. Bij deze club tekende hij een contract voor vierenhalf jaar, waar hij vanaf januari 2019 zou gaan spelen. Hoewel de Oostenrijkse topclub dat seizoen meteen de titel wonnen, zou de rol van Haaland beperkt blijven tot één doelpunt in twee competitiewedstrijden. In de eerste helft van het seizoen 2019/20 kwam Haaland tot achtentwintig doelpunten in tweeëntwintig wedstrijden. Vooral in de Champions League ging het lekker: in zes wedstrijden wist hij acht keer te scoren, waaronder een hattrick tegen KRC Genk. Salzburg eindigde achter Liverpool en Napoli op de derde plaats met zeven punten, waardoor Haaland en consorten het mochten laten zien in de Europa League.

Borussia Dortmund

In de winterstop van het seizoen 2019-2020 nam Borussia Dortmund Haaland over van Salzburg. De geel-zwarten zouden zo’n twintig miljoen euro hebben betaald voor diens handtekening. Tegen FC Augsburg maakte hij als invaller zijn debuut waarna hij eigenlijk niet meer stopte met scoren. Ook In de achtste finale van de Champions League tegen Paris Saint-Germain speelde was het raak. In de eerste pot was Haaland nog beslissend met twee doelpunten (2–1 winst), maar in de terugwedstrijd won PSG met 2–0 en daardoor was het CL-avontuur voorbij.

2020 was een moeilijk jaar vanwege het coronavirus. Toen de Bundesliga zonder publiek werd hervat, trof Dortmund meteen aartsrivaal Schalke 04 en won het afgetekend met 4–0. Haaland opende de score. Niet veel later trof Dortmund Bayern München, de eeuwige rivaal op de ranglijst. Bayern won de clash met 0–1 en Haaland raakte tot overmaat van ramp licht geblesseerd. Toen hij drie wedstrijden later tegen Fortuna Düsseldorf terug kwam scoorde hij in de laatste minuut meteen het winnende doelpunt, waardoor Bayern nog geen kampioen zou worden. Uiteindelijk werd Bayern München toch ‘gewoon’ landskampioen, want Dortmund verloor op de slotspeeldag met 0–4 van Hoffenheim.

Wéér een goal in Dortmund-shirt (Pro Shots)

Golden Boy

De belangrijkste prijs voor de beste jonge speler onder 21 jaar is al jaren de Golden Boy Award. Op 21 november 2020 werd Haaland verkozen voor die prestigieuze prijs en nog op diezelfde dag liet hij zien waarom: hij scoorde vier keer in de competitiewedstrijd tegen Hertha BSC, welke door Dortmund met 5-2 werd gewonnen. Op 20 december 2020 kreeg hij voor het eerst ook in Noorwegen de prijs voor beste speler, hij volgde op de lijst Martin Ødegaard op.

Op 17 februari 2021 scoorde Haaland twee keer in een met 2-3 gewonnen wedstrijd op Sevilla in de Champions League. Zo kwam hij tot tien doelpunten in slechts zeven Champions League-wedstrijden voor Dortmund, waarmee hij het record brak van Roy Makaay. De Nederlander had bij Bayern München tien wedstrijden nodig gehad om tot de tien Champions League-doelpunten te komen. In de terugwedstrijd tegen Sevilla scoorde Haaland opnieuw twee keer, waarmee hij zijn status als groeibriljant wederom waarmaakte. Kwalificatie voor de volgende ronde was veiliggesteld en Haaland werd de speler die het snelst twintig Champions League-doelpunten op zijn naam wist te zetten.

In mei 2021 won Dortmund de DFB-Pokal. In de finale werd met ruime cijfers (1-4) gewonnen van RB Leipzig. Haaland en Sancho scoorden allebei twee keer. Het was de eerste en tevens laatste prijs die Haaland won sinds zijn komst naar Dortmund. De Noorse spits bleef weliswaar productief, maar dat bleek niet voldoende om meer prijzen te winnen.

Ook bij City een garantie voor goals (Pro Shots)

Manchester City

Haaland stond inmiddels op de radar van alle grote Europese clubs. Een overstap naar Spanje lonkte, maar uiteindelijk ging Manchester City er met zijn handtekening vandoor door zestig miljoen euro neer te tellen. Haaland beleefde een teleurstellend debuut namens The Citizens, Liverpool won de Engelse Supercup na een reeks missers van de City-aanwinst, maar in zijn eerste competitieduel was hij meteen beslissend tegen West Ham United (0-2) door tweemaal doel te treffen.

Haaland beleefde een droomseizoen bij Manchester City. In 53 officiële wedstrijden maakte de Noorse goalgetter maar liefst 52 doelpunten, waarvan 36 in de Premier League. Hij brak daarmee het competitierecord. Haaland had daarmee een cruciaal aandeel in het winnen van de landstitel, maar voegde daar in 2023 ook de FA Cup, Champions League, Europese Supercup én wereldbeker voor clubteams aan toe. Door toedoen van Lionel Messi greep hij echter naast de Ballon d’Or.


Interlandcarrière

Haaland maakte deel uit van alle Noorse nationale jeugdelftallen vanaf Noorwegen onder vijftien jaar. Hij behoorde tot de Noorse selecties op het EK onder 17 van 2017, het EK onder 19 van 2018 en het WK onder de 20 van 2019. Haaland scoorde op 30 mei 2019 maar liefst negen (!) keer in een met 12–0 gewonnen wedstrijd op het WK onder de 20, tegen Honduras. Haaland werd topscorer van het toernooi met uitgerekend die negen goals.

Als Noors international (Pro Shots)

Op 5 september 2019 maakte Haaland zijn debuut in het A-elftal van Noorwegen, tijdens een wedstrijd die met 2–0 gewonnen werd van Malta. Haaland mocht van bondscoach Lars Lagerbäck in de basis starten en twintig minuten na rust werd hij gewisseld ten faveure van Tarik Elyounoussi. Scoren deed hij dus niet bij zijn debuut. Ruim een maand later maakte Haaland zijn eerste internationale hattrick, tegen Roemenië in de Nations League. Helaas was de overwinning niet genoeg voor promotie van Noorwegen, maar het toernooi betekende wel een persoonlijk succes voor Haaland: met zes goals was hij topscorer geworden van de groepsfase in de Nations League.

Laatste update: 14 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie