Tjaronn Chery

Leeftijd: 35

Het laatste nieuws over Tjaronn Chery

Tjaronn Chery is een Surinaamse middenvelder van Nederlandse komaf. De international van Suriname staat sinds augustus 2019 onder contract bij het Israëlische Maccabi Haifa, dat hem in januari 2024 verhuurde aan NEC.

  • Chery speelt momenteel voor NEC
  • De middenvelder werd met Maccabi Haifa driemaal kampioen in Israël
  • Hij won in 2015 de KNVB Beker met FC Groningen
  • In Nederland speelde Chery ook voor FC Twente, SC Cambuur, RBC Roosendaal en ADO Den Haag
  • Hij is international van Suriname

Clubcarrière

Chery werd op 4 juni 1988 geboren in Den Haag. Opgroeien deed hij echter in Enschede, waar hij namens UDI Enschede en Victoria ’28 zijn eerste stappen op het voetbalveld zette. In 2002 maakte de linksbenige middenvelder de overstap naar de jeugdopleiding van FC Twente. Met de A-junioren en het beloftenteam werd Chery kampioen van Nederland.

Debuut voor FC Twente

In 2008 werd Chery toegevoegd aan de A-selectie van FC Twente. Aanvankelijk zat de middenvelder alleen op de bank, maar op 26 oktober mocht hij dan ook echt debuteren op Eredivisie-niveau. In de uitwedstrijd tegen Vitesse (0-2 overwinning) mocht de getalenteerde middenvelder in blessuretijd invallen voor de Oostenrijker Marko Arnautovic. Het zou ook bij dat ene optreden blijven.

Huurling bij Cambuur en RBC

Chery maakte begin 2009 op huurbasis de overstap naar eerstedivisionist SC Cambuur. De middenvelder debuteerde op 16 januari in de uitwedstrijd tegen HFC Haarlem voor de club uit Leeuwarden, dat een 0-1 overwinning behaalde. Elf dagen later noteerde hij zijn eerste assist als profvoetballer in de met 2-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard. Chery produceerde vijf assists in vijftien competitieduels namens Cambuur. In de play-offs om promotie/degradatie speelde hij mee in drie van de zes wedstrijden.

SC Cambuur greep door toedoen van Roda JC Kerkrade naast promotie naar de Eredivisie. Chery bleef in de zomer van 2009 ook actief in de Eerste Divisie, maar ditmaal in het shirt van RBC Roosendaal. Voor de Brabanders werkte hij 32 officiële wedstrijden af. Chery gaf in zijn debuutwedstrijd tegen FC Emmen (0-4 zege) meteen zijn eerste assist als RBC’er. Op 8 maart 2010 scoorde hij tegen diezelfde club voor het eerst in zijn carrière als prof. Zijn team behaalde daarmee een punt (1-1).

Doorbraak bij Emmen

In de zomer van 2010 ondertekende Chery een contract bij FC Emmen. In het shirt van de Drentse club brak de middenvelder definitief door. Hij werd na het seizoen 2020-2011 verkozen tot het grootste talent van de Eerste Divisie. Dat was vooral te danken aan zijn fraaie rendement: tien doelpunten en vier assists in 34 officiële wedstrijden. In het thuisduel met AGOVV Apeldoorn (6-0 zege) was Chery bij de helft van de doelpunten betrokken, waaronder een persoonlijke dubbelslag.

Smaakmaker bij ADO

Chery liet de Eerste Divisie in de zomer van 2011 achter zich. De creatieve middenvelder maakte de overstap naar eredivisionist ADO Den Haag, waar hij een tweejarig contract met optiejaar ondertekende. De geboren Hagenaar debuteerde in de voorronde Europa League-wedstrijd tegen FK Tauras Taurage (2-3 overwinning) voor de club. Chery gaf in zijn debuutwedstrijd meteen een assist en scoorde in de return (2-0) voor het eerst in ADO-tenue. Zijn team werd in de daaropvolgende voorronde uitgeschakeld door Omonia Nicosia.

Met vijf doelpunten en negen assists groeide Chery in het seizoen 2011-2012 uit tot een gewaardeerde schakel in het elftal van ADO Den Haag. In zijn tweede contractjaar werd de Hagenaar nog belangrijker voor de club. Hij noteerde in 34 officiële wedstrijden maar liefst acht doelpunten en acht assists. Eén van die treffers maakte Chery in de uitwedstrijd tegen Ajax, dat pas in de slotfase een gelijkspel uit het vuur wist te slepen dankzij Lasse Schöne (1-1).

Bekerwinnaar met Groningen

In de zomer van 2013 bereikten ADO Den Haag en FC Groningen een akkoord over de transfer van Chery. De middenvelder vertrok op huurbasis met verplichte koop naar de Trots van het Noorden. ADO dacht dankzij deze constructie minder geld te hoeven overmaken aan zijn oude club FC Emmen, dat een doorverkooppercentage had bedongen. De Drentenaren lieten het daar niet bij zitten en besloten naar de arbitragecommissie te stappen. In Zeist werd Emmen in het gelijk gesteld.

Chery debuteerde op 3 augustus 2013 in de hoofdmacht van FC Groningen, dat met 1-4 zegevierde op het veld van NEC. In Nijmegen was de nieuwkomer meteen belangrijk met een doelpunt en een assist. Met zeven doelpunten en zes assists in 31 Eredivisie-wedstrijden groeide Chery uit tot een smaakmaker in de Euroborg. Hij leidde FC Groningen daarmee naar de play-offs om Europees voetbal. Ook hierin was hij van grote waarde met drie doelpunten en één assist, waardoor zijn team een voorronde Europa League-ticket veroverde.

FC Groningen werd door het Schotse Aberdeen al in de tweede voorronde van de Europa League uitgeschakeld. Een grote domper, maar dat weerhield Chery er niet van om een imposant seizoen te draaien. In 42 officiële wedstrijden produceerde hij maar liefst zeventien doelpunten en twaalf assists. Mede dankzij de linkspoot bereikte het team van trainer Erwin van de Looi de bekerfinale. Hierin werd dankzij Albert Rusnák afgerekend met PEC Zwolle (2-0).

Transfer naar Engeland

Chery besloot FC Groningen in de zomer van 2015 in te ruilen voor Queens Park Rangers, dat net daarvoor was gedegradeerd uit de Premier League. De Londenaren activeerden zijn gelimiteerde transfersom. Op 8 augustus 2015 debuteerde hij in het Championship-duel met Charlton Athletic (2-0 nederlaag). Op 22 augustus maakte hij tegen Rotherham United (4-2 overwinning) zijn eerste doelpunten voor QPR. Een week later werd Chery zelfs matchwinner op bezoek bij Huddersfield Town (0-1).

Met tien doelpunten en vier assists in 41 officiële wedstrijden beleefde Chery een prima debuutseizoen bij Queens Park Rangers. Met vier doelpunten en zes assists in 25 optredens bleef de Nederlander in zijn tweede seizoen op Engelse bodem productief. Chery verdween eind december 2016 uit de wedstrijdselectie van de Super Hoops en kreeg toestemming om een lucratieve overstap te maken naar China.

Chinees avontuur

Voor 4,7 miljoen euro maakte Chery in januari 2017 de overstap naar Guizhou Hengfeng Zhicheng. Gedurende een periode van anderhalf jaar kwam de Nederlander tot 28 officiële wedstrijden, waarin hij vooral als aangever fungeerde (negen keer). Op Chinese bodem maakte Chery één doelpunt: op 6 mei 2018 in de uitwedstrijd tegen Tianjin Teda. Veel betekenis had die treffer overigens niet, aangezien zijn club met pijnlijke cijfers werd gevloerd (5-1).

Eén seizoen in Turkije

Chery liet zich in de zomer van 2018 voor één seizoen verhuren aan het Turkse Kayserispor, waar hij met Deniz Türüc een landgenoot trof. Op 13 augustus scoorde de middenvelder meteen in zijn debuutwedstrijd tegen Antalyapor (2-0 overwinning). Chery maakte een goede indruk in de Süper Lig en werd op 1 september zelfs matchwinner in de uitwedstrijd tegen Fenerbahçe (2-3). Hij sloot het seizoen af met fraaie cijfers: tien doelpunten en vijf assists in 37 officiële wedstrijden.

Champions League met Maccabi Haifa

In augustus 2019 vertrok Chery naar Israël, waar hij een contract ondertekende bij Maccabi Haifa. Met tien doelpunten en tien assists in 39 officiële wedstrijden werd de Nederlander meteen een belangrijke speler. Door toedoen van Maccabi Tel Aviv greep zijn team naast het kampioenschap, waardoor men ‘slechts’ mocht uitkomen in de voorrondes van de Europa League. Het Engelse Tottenham Hotspur bleek in de play-offronde een maatje te groot door in Londen met 7-2 te winnen. Chery maakte nog wel de 1-1.

Chery als speler van Maccabi Haifa (Pro Shots)

Chery werd in 2021 voor het eerst in zijn profcarrière landskampioen. Met Maccabi Haifa veroverde hij vervolgens ook de titels van 2022 en 2023. De middenvelder, die ook tweemaal de Israëlische Supercup veroverde, mocht in het seizoen 2022-2023 voor het eerst in zijn carrière deelnemen aan de Champions League. Chery scoorde tegen zowel Paris Saint-Germain als Benfica, maar kon niet verhinderen dat zijn team met drie punten kansloos werd uitgeschakeld in de groepsfase. Alleen tegen Juventus werd een positief resultaat behaald (2-0).

In 2023 verergerde het conflict tussen Israël en Palestina. Het Israëlische voetbal werd daardoor stilgelegd, waardoor Chery tijdelijk meetrainde met FC Groningen. Clubs als sc Heerenveen en NEC toonden begin 2024 concrete belangstelling voor de inmiddels 35-jarige Nederlander. Op 25 januari bereikten Maccabi Haifa en de Nijmeegse club een akkoord over een huurtransfer van Chery.

Smaakmaker in het shirt van NEC (Pro Shots)

Huurling bij NEC

Chery debuteerde op 28 januari 2024 voor NEC. In de uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles leek de routinier meteen matchwinner te worden, maar op de valreep sleepte de thuisploeg er alsnog een gelijkspel uit (2-2).


Interlandcarrière

Chery werd in mei 2015 voor het eerst opgenomen in de selectie van het Nederlands elftal. Bondscoach Guus Hiddink selecteerde hem voor de oefeninterland tegen de Verenigde Staten (3-4 nederlaag), maar gunde de toenmalig speler van FC Groningen geen speeltijd. De middenvelder behoorde vervolgens niet tot de selectie voor de EK-kwalificatiewedstrijd in en tegen Letland.

Een Oranje-debuut bleef ook in de daaropvolgende jaren uit. Pas op 28 maart 2021 debuteerde hij als A-international, maar dan wel in het tenue van Suriname. In de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Aruba (0-6 overwinning) gunde bondscoach Dean Gorré hem de volle negentig minuten speeltijd. In zijn tweede interland tegen Bermuda (6-0 overwinning) produceerde Chery twee assists voor de nationale ploeg. Voor de Gold Cup-editie van 2021 werd hij echter niet geselecteerd.

Laatste update: 12 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie