Japanse NEC’ers schieten finaledroom Cambuur aan diggelen

NEC heeft zich dinsdagavond geplaatst voor de finale van de KNVB Beker. De Nijmegenaren bogen door treffers van Japanners Koki Ogawa en Kodai Sano een 1-0 achterstand om in een 1-2 overwinning.

Wedstrijdverslag bekerduel Cambuur – NEC

Of het een mooie bekeravond zou gaan worden? Dat moest haast wel. De sfeer in het Cambuurstadion was fantastisch. De Friezen haalden alles uit de kast om het publiek flink op te jutten voor de halve finalewedstrijd tegen NEC. Vuurwerk, beukende hardcore en vuurspuwende vrouwen. Je kon het zo gek niet verzinnen of het was er, daar in Leeuwarden.

Henk de Jong hoopte al dat het zou spoken in het stadion van zijn club. Hij wilde eenzelfde energie van zijn spelers zien als de energie op de tribune. Die energie leek in de eerste twintig minuten vooral van NEC te komen. De Nijmegenaren kregen van minuut 10 tot minuut 20 drie mogelijkheden om de score te openen. Eerst via Rober Gonzalez, die zijn inzet met een sliding gekeerd zag worden. Daarna schoot Koki Ogawa op doel, maar doelman Yanick van Osch duwde de bal met zijn vingertoppen tegen de paal. Sontje Hansen raakte daarna weer het aluminium. Zijn inzet belandde op de lat.

Openingstreffer Uldrikis

Het eerste doelpunt van de avond was echter voor Cambuur. Niet zo lang nadat de thuisploeg met de schrik vrijkwam na de inzet van Hansen, werd de bal voor het doel van Jasper Cillessen geslingerd. Fedde de Jong kopte de bal richting de tweede paal, waar Roberts Uldrikis helemaal vrijstond. Hij kopte de bal binnen: 1-0.

Even leek de boomlange spits zich te blesseren bij de openingstreffer. De Let botste na zijn kopbal met Cillessen en moest eventjes gaan zitten na de klap. Na de behandeling op het veld kon hij verder spelen, al had hij wel een flinke bult op zijn wenkbrauw zitten.

Gelijkmaker NEC

De tweede helft begon letterlijk én figuurlijk. NEC schoot uit de startblokken en verraste doelman Van Osch met een afstandsschot, maar de sluitpost was alert. Vrijwel direct daarna legde arbiter Sander van der Eijk het spel stil, omdat het vuurwerk dat buiten het stadion werd afgestoken op het stadiondak terecht kwam. Kort daarna kon het duel hervat worden.

Het vuurwerk hield echter niet op. NEC voerde de druk op de thuisploeg flink op. De ploeg uit Nijmegen kreeg kans na kans, maar slaagde er niet in om te scoren. Van Osch werd getest door een kopbal van Kodai Sano en een schot van Bram Nuytinck uit een scrimmage, maar de doelman kwam niet in groot gevaar. Dat veranderde in minuut 60: Koki Ogawa schoot een hoekschop van Tjaronn Chery tegen de touwen, 1-1.

Slotfase Cambuur – NEC

NEC deed zijn best om over Cambuur heen te walsen, maar slaagde daar niet in. Kort na de gelijkmaker kreeg Sontje Hansen een schietkans voor de 1-2, maar zijn inzet krulde een paar meter naast de goal. Daarna ging het spel op en neer, zonder al te grote kansen. Pas in de laatste vijf minuten kwam er weer een grote kans. Milan Smit kopte de bal richting de verre hoek, maar Jasper Cillessen pakte de inzet knap.

In de blessuretijd kwamen beide ploegen nog dichtbij de winnende treffer. NEC kreeg twee kansen in korte tijd. Uit de eerste kans van Gonzalez volgde een corner. Het schot dat uit de corner volgde belandde veilig in de handen van Van Osch. In de actie daarna kreeg Cillessen een afstandsschot te verwerken, maar ook hij had de bal klemvast. Dat betekende dat een verlenging moest bepalen wie de eerste finalist van deze editie van de KNVB Beker zou gaan worden.

NEC scoort in verlenging

In de extra tijd betrad Lasse Schöne het veld. Hij begon het duel op de bank maar verving nu Mees Hoedemakers. Met Schöne op het veld zag NEC dat Cambuur op zoek was naar kansen. Het bleef bij speldenprikjes, al kreeg Uldrikis een kansje op zijn tweede treffer van de avond. Het been van NEC-verdediger Bart van Rooij verkwam dat de Letse spits kon scoren. Het schot bleek overigens het laatste wapenfeit van de doelpuntenmaker. Kort na zijn schot werd hij gewisseld.

Een andere wissel, Borges Sanches, bleek van onschatbare waarde voor NEC. Nadat de Luxemburgse aanvaller met Schöne het veld had betreden, kwam hij na tien minuten los. Na een prachtige dribbel aan de rechterkant van het veld, kreeg Sanches alle tijd om een voorzet af te leveren. Hij trok de bal perfect voor richting Kodai Sano. De Japanner schoot de bal buiten het bereik van doelman Van Osch: 1-2.

NEC schakelt Cambuur uit

In de tweede verlenging probeerde Cambuur nog een vuist te maken tegen het beter voetballende NEC. De ploeg van Henk de Jong slaagde er niet in voor een tweede keer langszij te komen. Daarmee valt de finaledroom van de Leeuwarders in duigen. In NEC mogen ze Japan dankbaar zijn. Koki Ogawa en Kodai Sano schoten de Nijmegenaren na 120 minuten voetbal naar De Kuip. Daar wacht op 21 april de winnaar van Feyenoord – FC Groningen.

Wie is jouw favoriete Japanse voetballer op de Nederlandse velden?