Degradatiekrakers zorgen voor vroege Eredivisie-beslissing

Foto: Degradatiekrakers zorgen voor vroege Eredivisie-beslissing

Met de straatlengte van een voorsprong waarmee Ajax aan de leiding gaat in de Eredivisie is de strijd om de bovenste plek van het seizoen wel gestreden. Het gevecht om de tweede plaats is nog in volle gang en dat geldt niet minder voor de strijd om boven de degradatiestreep te blijven. Na aankomend weekend kunnen daar belangrijke beslissingen vallen. 

Heel even leek het erop dat we een spannende ontknoping van het Eredivisie-seizoen zouden krijgen. Aan het einde van de eerste seizoenshelft had Ajax haar traditionele decemberdip en wist PSV daarvan te profiteren. De ploeg van Roger Schmidt speelde een achterstand van zeven punten op één punt na weg en kon in een onderling duel met de Amsterdammers zich kronen tot Eredivisie-koploper. Hoewel de Eindhovenaren dat desbetreffende duel uitstekend begonnen, lukten het de manschappen van Schmidt niet om de overwinning over de eindstreep te trekken (2-2). Aangezien de Eindhovenaren nog steeds op de eerste overwinning in een topwedstrijd dit seizoen wachten, gaf de ploeg van Schmidt de belangrijkste titelconcurrent uit Amsterdam weer mogelijkheden om diens voorsprong verder uit te bouwen. Daardoor lijkt de kampioensstrijd dit jaar wel beslist, maar zijn er onder die streep nog genoeg spanningen te vinden. 

Eredivisie-ontknoping

Over de strijd om plek twee is de afgelopen tijd al veel geschreven. Feyenoord lijkt na een teleurstellende periode, waar onder meer werd gelijkgespeeld tegen FC Emmen (1-1) definitief afgehaakt om de strijd om een voorrondeplek van de Champions League volgend seizoen. De Rotterdammers staan op dit moment op een vijfde plek in de Eredivisie en speelden in 27 wedstrijden 48 punten bij elkaar. Het team van Dick Advocaat heeft daarmee vier punten achterstand op de nummer vier van de Eredivisie. Vitesse heeft in het eerste seizoen van Thomas Letsch laten zien dat het een elftal heeft dat voor langere tijd kan stunten in de Eredivisie. De speelstijl van de Duitse oefenmeester slaat erg goed aan en het sterke spel van deze voetbaljaargang wordt waarschijnlijk beloond met een plek in het Europa League-toernooi. 


Het sprookje kan nog mooier worden voor de Arnhemmers, maar dan is het wel afhankelijk van PSV en AZ. De nummers twee en drie van de Eredivisie staan in punten gelijk (55) en hebben beiden drie punten voorsprong op Vitesse. Daardoor kan één misstap van de twee belangrijkste kandidaten voor Champions League-voetbal een fatale zijn: hoewel Vitesse een minder goed doelsaldo heeft dan zowel PSV en AZ, presteert de Arnhemse formatie dit seizoen ook een stuk constanter dan de teams uit Alkmaar en vooral die uit Eindhoven. 

Hoewel deze ontknoping de komende weken voor veel spanning zal gaan zorgen, zijn er andere teams die zich om heel andere redenen zorgen maken over de aankomende speelrondes. Dit weekend kan er namelijk een belangrijke beslissing vallen in de onderste regionen van de Eredivisie. Daar is op dit moment een strijd gaande die minstens zo interessant is als de strijd om het ticket voor de voorronde van de Champions League. Er staat immers lijfsbehoud in de Eredivisie op het spel voor teams als FC Emmen, ADO Den Haag, VVV-Venlo, RKC Waalwijk en Willem II. Twee van die ploegen zien we volgend seizoen niet meer terug. 

Degradatiestrijd Eredivisie 

Van degradatiekandidaten is RKC Waalwijk misschien wel de meest opvallende. De ploeg van trainer Fred Grim was na een verrassende promotie vorig jaar ook al in de Eredivisie te aanschouwen. Hoewel Grim de Waalwijkers goed lieten voetballen, kreeg de Waalwijkse formatie afgelopen voetbaljaar meer complimenten over het spel dan dat het punten verzamelde. Dat leidde er toe dat de Waalwijkers vorig seizoen af leken te dalen naar de Keuken Kampioen Divisie. Dat de competitie door de KNVB werd stilgelegd vanwege het corona-virus, was voor RKC een geluk bij een ongeluk. Een nieuw seizoen Eredivisie-budget zorgde ervoor dat de Waalwijkers zichzelf op belangrijke posities in het veld konden versterken. Door het bonusjaar Eredivisie konden spelers zoals Ahmed Touba (Club Brugge) en Kostas Lamprou (Ajax) aan de selectie worden toegevoegd. 


Aanstaande zondag kan RKC een heel grote slag slaan in de strijd om het lijfsbehoud. Zondagmiddag treffen de Waalwijkers directe degradatieconcurrent FC Emmen in eigen huis. De ploeg van Dick Lukkien lijkt zichzelf uit een diep dal te hebben gespeeld, maar puntverlies tegen RKC Waalwijk kan betekenen dat alle goede resultaten van de afgelopen weken de prullenbak in kunnen. Voor RKC geldt eigenlijk hetzelfde: op het moment dat de Waalwijkers winnen van FC Emmen, bouwen zij hun voorsprong met de degradatiezone uit naar veertien punten. Op het moment dat ADO Den Haag (nu 18e met evenveel punten als FC Emmen) ook geen resultaat weet te boeken tegen FC Utrecht, dan lijkt het erop dat de Waalwijkers niet bang meer te hoeven zijn voor het degradatiespook. 

Voor Willem II is de dreiging nadrukkelijker aanwezig dan bij hun buren uit Waalwijk. De Tilburgers zijn sinds de komst van Zeljko Petrovic beter gaan voetballen en de Servische manager heeft ervoor gezorgd dat er weer teamspirit in het elftal zit, toch moeten de Tilburgers nog wel op hun hoede zijn voor VVV-Venlo. De twee ploegen staan in punten gelijk (22 uit 27) en genieten een grote voorsprong op de twee directe degradatieplekken (zeven punten), toch weet Petrovic als geen ander dat één nederlaag kan betekenen dat de hete adem van ADO Den Haag en FC Emmen weer in de nek zit van de Tilburgse formatie. 

Zowel Willem II als VVV-Venlo hebben aankomend weekend een zwaar programma voor de boeg. De Tilburgers moeten het in Alkmaar opnemen tegen AZ terwijl VVV-Venlo het goed draaiende FC Groningen ontvangt. Vooral voor Willem II lijkt het een grote opgave om een resultaat te halen. Aan de andere kant geldt (voor deze wedstrijden) dat bonuspunten in deze fase van het seizoen bepalen of je degradeert, nacompetitie speelt of zekerheid hebt van je Eredivisieschap in het volgende seizoen.

Welke club blijft er sowieso in de Eredivisie?

  • ADO Den Haag
  • FC Emmen
  • RKC Waalwijk
  • VVV-Venlo
  • Willem II
307+ Votes

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

15:40
0+
Griezmann waarschuwt Oranje: ‘Wij willen revanche’
15:32
12+
Koeman ‘roept Oranje-speler op matje’
15:25
56+
‘Steven Berghuis neemt de benen’
15:08
52+
Brian Priske en Feyenoord: nog één horde te nemen
15:00
5+
Superfan bezwijkt onder druk | SN Voetbalquiz #6 halve finale: FC Utrecht vs. NEC
14:49
51+
Opvallend: Borussia Dortmund pakt groter bedrag door CL-finale te verliezen
14:30
26+
Frenkie de Jong voorzichtig over EK-deelname: “Of dat realistisch is?”
14:10
123+
Memphis Depay geeft duidelijkheid over terugkeer naar PSV
13:50
32+
Kroos: “Dit was de mooiste titel van allemaal”
13:30
26+
Londense politie draaide overuren tijdens Champions League-finale
13:10
46+
Davy Klaassen deelt fraaie beelden van ‘mooiste dag in zijn leven’
12:50
837+
‘Cillessen verrast met transfer en sluit carrière niet af bij NEC’
12:30
259+
Dortmund-coach reageert op rol blunderende Maatsen
12:11
20+
Goals van Messi en Suárez niet voldoende om Inter Miami te laten winnen
12:00
161+
STEMMEN MAAR! Wie was de beste linksbuiten? | SN Team van het Seizoen
11:58
0+
Voorspelling Italië – Turkije: Italië wint zonder tegengoals
11:58
5+
Voorbeschouwing Italië – Turkije: Generale repetitie voor Europees kampioen Italië
11:46
44+
Bakayoko geniet: “Daar droom je van”
11:23
425+
‘Giménez staat voor toptransfer’
11:10
120+
‘Bayern München wil Zirkzee terughalen’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie