Volgende wedstrijd Nederlands elftal:

Poland

-

Netherlands
16 juni 15:00

Wed €5 en scoor €50 aan free bets tijdens het EK 2024!

‘EK-dreun voor Brian Brobbey’

Foto: ‘EK-dreun voor Brian Brobbey’

Memphis Depay lijkt de eerste spits te worden op het EK, maar toch is het de vraag hoe topfit de aanvaller is en of hij voldoende kan leveren voor Oranje. Bondscoach Ronald Koeman verwacht meer van zijn aanvallers, ook al omdat hij het Nederlands elftal het liefste ziet voetballen zoals Feyenoord en PSV dat doen: met veel hoge druk.

Koeman eist meer van Oranje-aanvallers

“Als je de bal niet hebt: hoe zet je druk? Dat moet beter”, vertelde Koeman recentelijk al. Een boodschap die volgens Voetbal International ook aan Steven Bergwijn is gericht. “Ik heb een verleden met hem. Zijn seizoen was wel teleurstellend, maar ik kan hem zover krijgen.”

Volgens het weekblad is Bergwijn afgelopen seizoen geen specialist geweest in het drukzetten. “Hij heeft in de Eredivisie precies vier ballen afgepakt in het aanvallende derde. Ter vergelijking: Daan Rots heeft bij FC Twente liefst 37 keer het balbezit in die zone rondom het vijandelijke strafschopgebied veroverd. Koeman zal Bergwijn voorhouden dat hij zonder bal soortgelijke intensiteit als Rots moet leveren. Zoals Johan Bakayoko, Yankuba Minteh, Igor Paixão en Hirving Lozano dat doen bij Feyenoord en PSV.”

Een andere optie, Doneyll Malen, doet het op dat vlak ook niet al te best. “In clubverband levert Malen ook een beperkte bijdrage in het defensieve werk. Hij spaart zijn energie liever voor explosieve sprints bij balwinst, de grootste kwaliteit van de 25-jarige dribbelaar. Om die reden zet Koeman hem meerdere keren in als diepe spits, waar het wat makkelijker is om rustmomenten te pakken.”

Koeman geen fan van Brobbey, wel van Depay

Brian Brobbey lijkt het helemaal wel te kunnen vergeten bij Koeman, die eerder al kritisch was op de spits schetst Voetbal International. “Van alle veldspelers in de Eredivisie met minimaal duizend speelminuten heeft Brian Brobbey per volledige wedstrijd de minste ballen veroverd. De Ajacied is dus geen aanvaller die zich onderscheidt met verdedigende arbeid. Sowieso heeft Koeman zich vooralsnog geen fan getoond van Brobbey. Hij heeft openlijk vraagtekens gezet bij zijn aannames en zijn afwerking. De 22-jarige spits moet waarschijnlijk starten vanaf de bank, om via invalbeurten zijn waarde te bewijzen.”

Koeman vertelde op het persmoment wel hoge verwachtingen te hebben van Depay. “Ik vond hem al in de periode maart redelijk fit worden. Ik vind ‘m nu – en daar zal ik heel voorzichtig in zijn, want na de periode maart is hij natuurlijk ook weer geblesseerd geraakt – heel fit. Hij heeft twee dagen meegetraind. Hij heeft natuurlijk niet genoeg minuten gekregen in de laatste fase van de competitie. Maar ik denk met de twee oefenwedstrijden die wij hebben op 6 en 10 juni, dat hij klaar is voor de eerste wedstrijd. Hij oogt heel fit. Hij moet ook weer een club zoeken, dus misschien helpt dat voor het EK.”

Weghorst verzet meeste werk

Voor het drukzetten wat Koeman ambieert lijkt Wout Weghorst nog het meest geschikt. “Voor een spits pakt hij bijzonder veel ballen af”, stelt het weekblad. “In zijn eerste seizoen bij VfL Wolfsburg is hij bij zijn club de man met de meeste afgelegde kilometers, sprints en uitgevochten duels. Zijn tomeloze inzet maakt hem tot een speler waar bondscoaches graag op terugvallen in slotfases. Dat kan zijn om een doelpunt te forceren, maar ook om met hard werk een tegentreffer te verhinderen. Weghorst is technisch niet de meest verfijnde speler, maar trainers kunnen hem om een boodschap sturen.”

Met wie moet Koeman in de spits beginnen?

  • Brobbey
  • Depay
  • Bergwijn
  • Malen
  • Weghorst
10807+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie