It’s coming home‘, dat roepen de Engelsen altijd op eindtoernooien, maar die komen als het puntje bij het paaltje komt eigenlijk nóóit thuis. Engeland stond in de vorige EK-finale, maar verloor die van Italië, in het ‘eigen’ Wembley Stadium nog wel. Bondscoach Gareth Southgate bleef zitten en gaat op het Europees kampioenschap 2024 voor revanche, maar dan moeten The Three Lions wel een lastige poule overleven, met Denemarken, Servië en Slovenië als opponenten. Wordt het EK 2024 hét toernooi van de Engelsen? Eindelijk?

Stand Groep C EK 2024

Uitslagen Groep C EK 2024

Groep C EK 2024 – analyse

Misschien is Engeland wel topfavoriet om het EK 2024 te winnen, want de selectie van Southgate is doorspekt met kwaliteit. Wat te denken van Jude Bellingham, die een geweldig debuutseizoen gedraaid heeft in het Estadio Santiago Bernabéu? Wat te denken van absolute toptalenten als Phil Foden (Manchester City) en Cole Palmer (Chelsea)? En hoe gaat Southgate die toppers allemaal opstellen? Dat is precies waar het gevaar schuilt voor The Three Lions, die in het verleden ook over ‘gouden generaties’ beschikten. Toch lukte het dan niet om een uitgebalanceerd middenveld te maken met Steven Gerrard, Frank Lampard en Paul Scholes, wat de Engelsen meer dan eens de das om heeft gedaan.

Vergis je ook niet: Engeland heeft op het Europees kampioenschap louter opponenten die het niet mag onderschatten. Servië bijvoorbeeld, dat vergeleken met het (recente) verleden wel een jasje uitgedaan heeft. Kan Dusan Tadic voor een wonder zorgen of wordt het weer nét niet, zoals zo vaak bij de Serviërs? Dan Slovenië, dat vooral leunt op de ‘genialiteit’ van één man: Benjamin Sesko van RB Leipzig. In de Bundesliga speelt de spits echter zeker niet alles én worden er vraagtekens gezet bij zijn werklust.

Van Denemarken verwachten we dit keer niet zo heel veel, maar de Scandinaviërs zijn de ‘masters of surprise’. Voor de oudgedienden onder ons: vlak voor het EK 1992 werden ze van het strand geplukt na de uitsluiting van Joegoslavië en werd er gewonnen. Nog een keer gewonnen. Nog een keer. En aan het einde van de rit stonden de Denen zelfs met de EK-beker in hun handen. Aan bondscoach Kasper Hjulmand de zware taak om eenzelfde soort wonder te bewerkstelligen.