Voorbeschouwing Italië – Turkije: Belangrijke repetitie voor Europees kampioen Italië

Foto: Voorbeschouwing Italië – Turkije: Belangrijke repetitie voor Europees kampioen Italië

Nu het reguliere voetbalseizoen ten einde is, richt de aandacht zich op het Europees kampioenschap in Duitsland. De nationale teams spelen de komende tijd verschillende oefenwedstrijden ter voorbereiding op het toernooi. Titelverdediger Italië neemt het op dinsdag 4 juni op tegen Turkije in een vriendschappelijke wedstrijd. Hieronder vind je een voorbeschouwing op deze ontmoeting.

🇮🇹 Italië: teaminfo en vorm

Italië wist in 2021 Europees kampioen te worden onder leiding van Roberto Mancini, die een selectie met een mix van ervaring en talent naar succes leidde. Na het mislopen van kwalificatie voor het WK in Qatar, vertrok Mancini bij de Italiaanse bond. Luciano Spalletti heeft het stokje overgenomen en staat voor een uitdagende taak. Tijdens de EK-finale tegen Engeland waren spelers als Leonardo Bonucci, Giorgio Chiellini, Emerson, Marco Verratti, Lorenzo Insigne en Ciro Immobile nog aanwezig. Deze veteranen zijn er niet meer bij en er is nu een gebrek aan nieuwe talenten vanuit de Italiaanse clubs.

In maart speelde Italië vriendschappelijke wedstrijden tegen Venezuela en Ecuador. Van de spelers die in de EK-finale stonden, waren alleen Gianluigi Donnarumma, Nicoló Barella, Jorginho en Federico Chiesa nog aanwezig. Met een 3-4-2-1 formatie wist Italië beide wedstrijden te winnen; een 2-1 overwinning tegen Venezuela dankzij Mateo Retegui en een 2-0 zege op Ecuador.

Spalletti is gedwongen om te verjongen en heeft enkele verrassende keuzes gemaakt. Hij heeft tot nu toe 29 spelers geselecteerd, waarvan er nog enkele zullen afvallen. Opvallend is dat Manuel Locatelli en Leonardo Spinazzola niet zijn opgeroepen, ondanks hun belangrijke rol tijdens het EK 2020. Verratti, nu spelend in Saudi-Arabië, is ook niet geselecteerd. Sandro Tonali ontbreekt vanwege een schorsing voor het gokken op eigen wedstrijden.

Blessures en schorsingen

Tijdens het EK zal Spalletti het zonder Domenico Berardi, Destiny Udogie en Nicoló Zaniolo moeten doen. Francesco Acerbi is momenteel geblesseerd en zal het EK eveneens missen, ondanks zijn opname in de voorlopige selectie.

🇹🇷 Turkije: teaminfo en vorm

Turkije – Italië was de openingswedstrijd van het vorige EK, waarbij de Italianen met 0-3 wonnen. Turkije doet voor de zesde keer mee aan het EK. Sinds 2016 is het land onafgebroken aanwezig, maar strandde beide keren in de groepsfase. Dit jaar zitten de Turken in Groep F, samen met Portugal, Georgië en Tsjechië, waardoor een plaats bij de beste twee mogelijk is.

Voor het EK speelt de Turkse selectie van bondscoach Vincenzo Montella vriendschappelijke wedstrijden tegen Italië en Polen. Montella staat sinds september 2023 aan het roer. Tijdens de vorige interlandperiode oefende Turkije tegen Hongarije en Oostenrijk, wat teleurstellend verliep. Er werd met 0-1 verloren van Hongarije en daarna met 6-1 van Oostenrijk, waarbij Turkije na een 2-1 ruststand volledig werd overklast.

Montella wil deze pijnlijke nederlaag snel vergeten met een overwinning. Een goed resultaat tegen Italië zou een positieve impuls zijn richting het EK. De bondscoach beschikt over een talentvolle selectie met spelers als Merih Demiral, Salih Özcan, Arda Guler, Kenan Yıldız, Orkun Kökçü en sterspeler Hakan Çalhanoğlu.

Blessures en schorsingen

Het is een tegenslag voor Turkije dat verdediger Çağlar Söyüncü geblesseerd is geraakt en het EK moet missen. Hij raakte geblesseerd in de laatste wedstrijd van de Turkse competitie en zal minimaal drie weken uitgeschakeld zijn, waardoor Montella hem niet kan meenemen.

Onderlinge ontmoetingen

Sinds de wedstrijd op het vorige EK hebben Turkije en Italië nog één keer tegenover elkaar gestaan. In 2022 speelden de twee landen een vriendschappelijke wedstrijd, die met 2-3 werd gewonnen door Italië. Giacomo Raspadori was met twee doelpunten de uitblinker aan Italiaanse zijde. Voor eerdere ontmoetingen moeten we ver terug in de tijd. Aan het begin van deze eeuw troffen de landen elkaar meerdere keren, maar dit resulteerde altijd in een Italiaanse overwinning of een gelijkspel. Turkije heeft nog nooit van Italië gewonnen, waardoor een overwinning zeer bijzonder zou zijn.

Conclusie

Beide landen zijn nog volop in voorbereiding op het EK. De selecties zijn nog niet definitief en door de Champions League-finale zijn er een aantal spelers die nog niet zijn aangesloten. Turkije presteerde teleurstellend in de vorige interlandperiode, terwijl Italië twee keer wist te winnen. Het lijkt er dan ook op dat de Turken het moeilijk zullen hebben tegen Italië.

Voorspel jouw winnaar in de poll hieronder. Ben je 24 jaar of ouder, dan kun je ook onze voorspelling voor Italië – Turkije bekijken.

Wie gaat dit duel winnen?

  • Italië moet dit wel winnen
  • Gelijkspelletje
  • Turkije gaat voor een verrassing zorgen
75+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie