Groep A op het Europees kampioenschap voetbal 2024 is de groep van gastland Duitsland. Dat heeft relatief gunstig geloot voor het EK in eigen land, met tegenstanders die Die Mannschaft van bondscoach Julian Nagelsmann op zou moeten kunnen rollen. Onze oosterburen spelen op het EK 2024 namelijk tegen (op analfabetische volgorde): Hongarije, Schotland en Zwitserland.

Stand Groep A EK 2024

Uitslagen Groep A EK 2024

Groep A EK 2024 – analyse

Als gastland hoefde Duitsland natuurlijk geen kwalificatiewedstrijden te spelen om zich te plaatsen voor het Europees kampioenschap. Die Mannschaft heeft echter wel wat recht te zetten, want de vorige paar eindtoernooien verliepen desastreus voor de Duitsers. Op het wereldkampioenschap van 2022 in Qatar werd er bijvoorbeeld in de openingswedstrijd al verloren van Japan (1-2), waarop er een gelijkspel tegen Spanje (1-1) volgde. Onze oosterburen wonnen nog wel van Costa Rica (2-4), maar dat was niet genoeg om de knock-outfase te bereiken. Bondscoach Hansi Flick gaf er de brui aan en de bovengenoemde Nagelsmann nam het stokje van hem over.

Een frisse wind bij het Duitse nationale team en die lijkt zich uit te betalen. Daarbij wordt Die Mannschaft natuurlijk ook gesterkt door de opkomst van een hele hoop talenten, zoals bijvoorbeeld Jamal Musiala (Bayern München) en Florian Wirtz (Bayer Leverkusen). Daarnaast keerde oudgediende Toni Kroos (Real Madrid) terug bij de nationale elf, na afscheid genomen te hebben na het WK 2022. Kortom: Duitsland is gewóón weer een van de topfavorieten om het EK te winnen, gesterkt door het thuisvoordeel.

Tegenstanders Hongarije, Schotland en Zwitserland beschikken over selecties die het kwalitatief gezien afleggen tegen die van de Duitsers, maar het zijn (traditioneel gezien) wel strijdlustige landen. De Hongaren leunen op het inzicht van Liverpool-middenvelder Dominik Szoboszlai, waar de Schotten het vooral moeten hebben van hun opkomende backs, Andrew Robertson (eveneens van The Reds) bijvoorbeeld. Wie aan Zwitserland denkt, denkt aan Xherdan Shaqiri, al is de bonkige aanvaller momenteel actief in de Major League Soccer bij Chicago Fire.