Atalanta Bergamo

Bergamo

Prijzenkast

6x Serie B

1x Serie C1

1x Coppa Italia

Het laatste nieuws over Atalanta Bergamo

Atalanta Bergamo is Italiaanse voetbalub uit Bergamo. Thuiswedstrijden van La Dea worden afgewerkt in het Gewiss Stadium.

  • Atalanta Bergamo werd opgericht in 1907
  • Het Gewiss Stadium is de thuisbasis van de club
  • ‘La Dea’ is één van de bijnamen van het team
  • Atalanta Bergamo won de Coppa Italia één keer
  • In lagere divisies behaalde de club meerdere titels

Opgeklommen naar Italiaanse subtop

Atalanta Bergamo ontstond op 17 oktober 1907 als Società Bergamasca di Ginnastica e Sports Atletici Atalanta. Studenten van het Liceo Classico Paolo Sarpi baseerden de clubnaam op de Griekse mythologie. In de beginperiode stelde de Italiaanse voetbalbond (FIGC) het geduld van de club meermaals op de proef. Niet alleen werd het team pas in 1914 officieel erkend, maar ook stuurde de federatie in 1919 aan op een fusie met stadgenoot Bergamasca. In die tijd mocht namelijk maar één club per stad deelnemen aan de hoogste klasse van Italië.

De clubs uit de Noord-Italiaanse stad konden het niet eens worden over een fusie. Voor deelname aan de Prima Categoria moest er daarom een play-offwedstrijd aan te pas komen. Atalanta won deze wedstrijd met 2-0 en promoveerde voor het eerst naar de hoogste klasse. Een jaar later fuseerden de rivaliserende clubs alsnog tot Atalanta Bergamasca di Ginnastica e Scherma 1907. Dit werd ingekort tot Atalanta Bergamasca Calcio (BC) dan wel Atalanta Bergamo.

Fans van Atalanta Bergamo
Fans tonen het logo van Atalanta Bergamo (Pro Shots)

Promotie naar de Serie A

Atalanta Bergamo speelde tussen 1919 en 1922 in de Prima Categoria. De FIGC besloot na deze periode een hervorming door te voeren, waardoor de club afdaalde naar de Seconda Divisione. In 1928 promoveerde de formatie uit Lombardije naar de hoogste klasse door Pistoiese te verslaan in de play-offs. Een jaar later ontstond de Serie A, maar als nummer veertien moest men genoegen nemen met een Serie B-status.

Als runner-up achter Livorno promoveerde Atalanta Bergamo in 1937 naar de Serie A. Het avontuur bleef beperkt tot één seizoen, maar in 1940 keerde men als kampioen van de Serie B alweer terug in de hoogste klasse. In het seizoen 1947-1948 leidde trainer Ivo Fiorentini zijn team zelfs naar een vijfde plaats. Maar liefst 69 jaar bleef dit de hoogste klassering uit de clubgeschiedenis.

In 1958 werd Atalanta Bergamo schuldig bevonden aan matchfixing. De FIGC besloot om de Noord-Italiaanse club terug te zetten naar de laatste plaats, waardoor men afdaalde naar de Serie B. Een jaar later bleken de beschuldigingen onterecht, maar La Dea had inmiddels al sportieve revanche genomen door de Serie B-titel binnen te slepen. De levenslange schorsing van Padova-verdediger Giovanni Azzini werd op zijn beurt teruggebracht tot twee jaar. Zijn ex-vriendin Silveria Marchesini fungeerde als kroongetuige in dit verhaal.

Coppa Italia-winnaar

Op 2 juni 1963 schreef Atalanta Bergamo geschiedenis door de eerste hoofdprijs binnen te slepen. In de finale van de Coppa Italia rekende de club af met Torino: 3-1. Angelo Domenghini toonde zijn klasse door een hattrick te realiseren. De aanvaller maakte datzelfde jaar zijn debuut voor de nationale ploeg van Italië, waarmee hij in 1968 de Europese titel veroverde. Tevens maakte hij deel uit van het team dat in 1970 de WK-finale verloor van Brazilië.

In competitieverband groeide Atalanta Bergamo uit tot een middenmoter. Het Serie A-verblijf kwam in 1969 tot stilstand. In 1971 keerde de club als runner-up van de Serie B terug in de hoogste klasse, maar in het restant van de twintigste eeuw wist men geen permanente status te bemachtigen. Een dieptepunt tikte men in 1981 aan door te degraderen naar de Serie C1 (derde niveau).

Atalanta Bergamo verloor in 1987 de Coppa Italia-finale van Napoli (0-4 over twee duels). De club degradeerde dat seizoen uit de Serie A, maar keerde al na één seizoen terug als nummer vier van de Serie B. Dit scenario herhaalde zich na de degradatie van 1994. Gli Orobici speelden in de omliggende seizoenen in de hoogste klasse van Italië. De zesde plaats in 1989 vormde het hoogtepunt.

Jojo-effect duurt voort

Tussen 1994 en 2011 wisselde Atalanta Bergamo een aantal keurige Serie A-klasseringen af met degradaties. In deze periode degradeerde La Dea maar liefst vijf keer uit de hoogste divisie, maar langer dan twee seizoenen bleef men niet actief in de Serie B. De promotie van 1997 was deels toe te schrijven aan de doelpuntenproductie van Filippo Inzaghi (24 competitietreffers), die later uitgroeide tot een icoon van AC Milan.

De promoties van 2006 en 2011 vielen samen met het veroveren van de titel. Het aantal Serie B-triomfen liep daarmee op naar zes. In de Coppa Italia bleef nieuw eremetaal uit. Zowel in 2001, 2002 als 2005 bereikte de Noord-Italiaanse club de kwartfinale van het Italiaanse bekertoernooi, maar de elite van Italië dwarsboomde een vervolgstap. Atalanta sneuvelde in die jaren tegen respectievelijk AC Milan, Juventus en Internazionale.

Atalanta Bergamo viert een doelpunt tegen Juventus
Atalanta Bergamo viert een doelpunt tegen Juventus (Pro Shots)

Subtopper in Italië

Atalanta Bergamo flirtte in 2015 met een nieuwe degradatie uit de Serie A. Met drie punten voorsprong op Cagliari eindigde de club ternauwernood boven de rode streep. Het volgende seizoen verliep iets makkelijker met een dertiende plaats op de ranglijst, waarna de beste periode uit de clubgeschiedenis zich ontrolde. Atalanta eindigde tussen 2019 en 2021 zelfs drie opeenvolgende seizoenen op de derde plaats. Tevens bereikte men tweemaal de bekerfinale, maar SS Lazio (0-2) en Juventus (1-2) dwarsboomden een tweede Coppa Italia-triomf.

Het succes van Atalanta Bergamo was vooral toe te schrijven aan trainer Gian Piero Gasperini en het goede scoutingsmodel. Spelers als Robin Gosens, Hans Hateboer, Marten de Roon en Teun Koopmeiners werden met succes uit de Eredivisie gehaald.

Marten de Roon (Atalanta Bergamo)
Marten de Roon als speler van Atalanta Bergamo (Pro Shots)

Rivaliteit

Brescia is de aartsrivaal van Atalanta bergamo. De onderlinge wedstrijden staan bekend als de Derby Lombardo (‘Derby van Lombardije’). De rivaliteit heeft een oorsprong uit de Middeleeuwen. In 1126 wist Bergamo meer grond te bemachtigen ten koste van Brescia, waardoor beide steden tegenover elkaar kwamen te staan. De gewapende conflicten van weleer zijn voorbij, maar de spanningen zijn nooit helemaal verdwenen.

Atalanta Bergamo heeft op kleinere schaal rivaliteit met andere clubs. Dat geldt bijvoorbeeld voor de clubs uit Milaan, Rome en Turijn.


Europees voetbal

Atalanta Bergamo deed tussen 1962 en 1985 ervaring op in de Mitropacup. In de tussenliggende periode (1963-1964) mocht de Italiaanse club ook voor het eerst deelnemen aan de Europacup II. La Dea stuitte in de eerste ronde op Sporting Portugal, dat na verlenging aan het langste eind trok. Pas in het jaargang 1987-1988 wist de club uit Bergamo zich opnieuw te plaatsen voor dit toernooi. Atalanta nam revanche door de Portugezen uit te schakelen in de kwartfinale, maar verslikte zich vervolgens in het Belgische KV Mechelen.

In de seizoenen 1989-1990 en 1990-1991 speelde Atalanta Bergamo in de UEFA Cup. De eerste deelname sneuvelde al in de eerste ronde door toedoen van Spartak Moskou, maar een jaar later bereikte men de laatste acht. Uitgerekend een andere Italiaanse club, Internazionale, trok over twee wedstrijden aan het langste eind. Nadien ontbrak men meer dan 25 jaar op het Europese strijdtoneel.

Vaste waarde in Europa

In 2017 keerde Atalanta Bergamo terug door deel te nemen aan de Europa League. Men wist de groepsfase meteen winnend af te sluiten, mede dankzij een 1-5 overwinning op Everton. De tweede ronde bleek echter het eindstation door toedoen van Borussia Dortmund. Sindsdien is men een vaste waarde in Europa. Atalanta wist in het seizoen 2019-2020 zelfs de laatste acht van de Champions League te bereiken. Het Franse Paris Saint-Germain wist in de slotfase een achterstand om te buigen in een 1-2 overwinning.

Teun Koopmeiners (Liverpool - Atalanta Bergamo)
Teun Koopmeiners na een gemiste kans tegen Liverpool (Pro Shots)

Atalanta Bergamo sneuvelde in het seizoen 2021-2022 in de kwartfinale van de Europa League tegen RB Leipzig. Twee jaar later wist men deze ronde wel te overleven door Liverpool uit te schakelen.

Balans tegen Nederlandse clubs

In het seizoen 2020-2021 troffen Ajax en Atalanta Bergamo elkaar in de groepsfase van de Champions League. De eerste wedstrijd op Italiaanse bodem eindigde in een 2-2 gelijkspel. Het weerzien in december 2020 eindigde in een 0-1 overwinning voor de Serie A-club.


Nederlandse invloed

Verschillende Nederlanders hebben het shirt van Atalanta Bergamo gedragen. Een overzicht:

Naam (periode)Naam (periode)
Mitchel Bakker (2023-heden)Teun Koopmeiners (2021-heden)
Urby Emanuelson (2015)Sam Lammers (2020-2023)
Hans Hateboer (2017-heden)Marten de Roon (2015-2016 en 2017-heden)

Het stadion

Het Gewiss Stadium is sinds december 1928 de thuisbasis van Atalanta Bergamo. In het beginstadium had het onderkomen van de club een capaciteit van 12.000 plaatsen haalde. In de loop der jaren heeft het stadion verschillende renovaties doorgemaakt, waaronder een aantal naamsveranderingen. Het complex stond achtereenvolgens bekend als het Stadio Mario Brumana, het Stadio Comunale en het Stadio Atleti Azzurri d’Italia.

Atalanta Bergamo onderzocht in het verleden de opties om een nieuw stadion te bouwen aan de rand van de stad. Uiteindelijk besloot de club om het huidige complex te kopen van de gemeente en een grote renovatie door te voeren. Hierdoor stijgt de capaciteit naar 23.000 plaatsen.


Veelgestelde vragen over Atalanta Bergamo

Wanneer is Atalanta Bergamo opgericht?

Op 17 oktober 1907

Wat is het adres van het Gewiss Stadium?

Gewiss Stadium
Viale Giulio Cesare 18, 24128 Bergamo
Italië

Wat is de capaciteit van het Gewiss Stadium?

23.000 plaatsen

Wat is de website van Atalanta Bergamo?

Klik hier om Atalanta Bergamo online te bezoeken

Waar kan ik Atalanta Bergamo vinden op sociale media?

Atalanta Bergamo is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 4 mei 2024

Populaire spelers Atalanta Bergamo

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie