Virgil van Dijk

Leeftijd: 32

Het laatste nieuws over Virgil van Dijk

Virgil van Dijk is een van de duurste Nederlandse voetballers aller tijden. De centrale verdediger speelt sinds januari 2018 voor Liverpool, waar hij uitgroeide tot een wereldtopper. Bij het Nederlands elftal werd Van Dijk in 2018 verkozen tot de nieuwe aanvoerder.

  • Van Dijk speelt momenteel voor Liverpool
  • Hij was de duurste verdediger aller tijden
  • Eerder speelde de Nederlander voor FC Groningen, Celtic en Southampton
  • Van Dijk debuteerde in 2015 als Oranje-international
  • Hij is aanvoerder van Liverpool én Oranje

Clubcarrière

Van Dijk zag op 8 juli 1991 het levenslicht in Breda. De zoon van een Nederlandse vader en een Surinaamse moeder groeide op aan de rand van de Brabantse stad, waar hij de eerste jaren van zijn voetbalcarrière speelde voor de amateurs van WDS’19. Van Dijk speelde zich in de kijker, maar opvallend genoeg koos hij niet voor NAC Breda als eerste profclub. De centrale verdediger maakte als D-pupil namelijk de overstap naar Willem II, de grote rivaal van de club uit zijn geboortestad.

Doorbraak als prof

Van Dijk doorliep de jeugdopleiding van Willem II. In 2010 weigerde hoofdtrainer Alfons Groenendijk echter om de getalenteerde verdediger op te nemen in de A-selectie en dus besloot de clubleiding om hem geen contract aan te bieden. Als negentienjarige Brabander maakte hij de overstap naar FC Groningen, waar hij aanvankelijk in de beloftenselectie werd opgenomen. Tot en met april maakte Van Dijk geen speelminuten in de A-selectie, maar daarna ging het rap. De verdediger maakte als invaller minuten tegen ADO Den Haag en PSV, waarna hij in de play-offs ook nog driemaals werd ingezet. In de returnwedstrijd ADO Den Haag maakte de verdediger zijn eerste doelpunten voor de Trots van het Noorden, dat ondanks een 5-1 overwinning na strafschoppen werd uitgeschakeld.

Van Dijk liet in mei 2011 een goede indruk achter bij FC Groningen, dat het daaropvolgende seizoen meer speeltijd in petto had voor de lange verdediger. In het seizoen 2011-2012 noteerde hij 24 officiële duels in de hoofdmacht van de Groningers. Scoren deed hij drie keer, waaronder in de met 6-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen Feyenoord. De laatste fase van het seizoen verliep echter dramatisch. Na dagenlange klachten werden een blindedarmontsteking, een nierinfectie en een buikvliesontsteking ontdekt. Van Dijk moest als twintiger zelfs zijn testament opstellen. “Niemand wilde erover praten, maar we moesten wel”, vertelde hij later aan FourFourTwo. “Als ik dood zou gaan, zou een deel van mijn geld naar mijn moeder gaan”, zei Van Dijk. “Het had zomaar voorbij kunnen zijn.”

Bij FC Groningen (Pro Shots)

In de zomer van 2012 keerde Van Dijk terug in de selectie van FC Groningen. De Trots van het Noorden beleefde een moeizaam seizoen, maar de verdediger wist zich uitstekend te ontwikkelen. Dat leidde tot interesse van PSV en een aantal buitenlandse clubs, maar het duurde enige tijd voordat de geschikte optie op tafel kwam. Uiteindelijk koos Van Dijk in de zomer van 2013 voor de Schotse topclub Celtic, dat zo’n drie miljoen euro voor hem betaalde.

Via Celtic naar Southampton

In Schotland speelde Van Dijk twee volledige seizoenen. In 2014 en 2015 werd de groen-witte formatie uit Glasgow met grote overmacht landskampioen, waar ook de League Cup in dat tweede jaar werd gewonnen. De verdediger beleefde mooie jaren op Celtic Park, maar tegelijkertijd leverde dat ook scepsis op. Bondscoach Louis van Gaal raakte niet dusdanig enthousiast dat hij de verdediger wilde opnemen in de selectie van het Nederlands elftal en dus groeide de roep om een nieuwe transfer.

Van Dijk begon het seizoen 2015-2016 nog bij Celtic. In september had hij al tien officiële wedstrijden in de benen op het moment dat Southampton-manager Ronald Koeman hem naar de Engelse Premier League loodste. The Saints betaalden inclusief bonussen zo’n achttien miljoen euro voor de Nederlander, die daarmee één van de duurste Nederlandse verdediger ooit werd. In no-time groeide Van Dijk uit tot fenomeen. Zowel medespelers als fans riepen hem in zijn eerste jaar meteen uit tot Player of the Year van Southampton.

In het St. Mary’s Stadium ontwikkelde Van Dijk zich razendsnel. Southampton beloonde hem met een contractverlenging en de aanvoerdersband, maar na twee seizoenen zat hij naar eigen zeggen al aan zijn plafond. In de zomer van 2017 diende hij dan ook een transferverzoek in, maar het lukte de verdediger niet om weg te komen als gevolg van de hoge vraagprijs. Ondertussen was zijn krediet bij Southampton verdwenen. Van Dijk belandde daardoor zelfs op de bank, waardoor hij de eerste seizoenshelft relatief weinig speelde.

Actiefoto bij Liverpool (Pro Shots)

Recordtransfer naar Liverpool

Eind december 2017 kreeg Van Dijk dan toch zijn zin. Southampton kwam een akkoord overeen met Liverpool, dat maar liefst 84,5 miljoen euro voor hem neertelde. Van Dijk werd daarmee de duurste Nederlander én de duurste verdediger aller tijden, terwijl hij zelf een megacontract tekende voor de duur van vijfenhalf jaar. Manager Jürgen Klopp liet hem op 5 januari 2018 debuteren voor Liverpool, uitgerekend in de stadsderby tegen Everton in de FA Cup. Hij wist het publiek op Anfield meteen voor zich te winnen door in de 84ste minuut de winnende treffer voor zich te nemen.

Van Dijk wist in zijn eerste seizoen bij Liverpool geen prijs te winnen. The Reds stonden opnieuw met lege handen, maar in zijn tweede seizoen op Anfield veranderde dat. Het team van Klopp bereikte de finale van de Champions League en rekende daarin af met competitiegenoot Tottenham Hotspur (2-0), met Van Dijk als Man of the Match. De Nederlander werd tevens verkozen tot Player of the Year in de Premier League. Liverpool verloor dat seizoen in competitieverband welgeteld één keer, ware het niet dat Manchester City met 98 punten alsnog de landstitel wegkaapte.

Het seizoen 2019-2020 verliep andermaal voortreffelijk voor Van Dijk. Liverpool was andermaal ijzersterk in de Premier League en ditmaal bleek het hoge puntenaantal (99) wel voldoende voor de eerste landstitel sinds 1990. Van Dijk viel zelf ook in de prijzen. Door de UEFA werd hij verkozen tot Europees voetballer van het Jaar. Ook in de jaarlijkse verkiezing voor de Ballon d’Or gooide de Oranje-international hoge ogen, maar FC Barcelona-steraanvaller Lionel Messi wist hem nipt af te troeven. De Argentijn kreeg 686 stemmen en dat was voldoende om de Liverpool-sterkhouder voor te blijven (679 stemmen).

Coachen voor Liverpool (Pro Shots)

Van Dijk werd inmiddels gezien als een absolute topverdediger. Met Liverpool begon hij dan ook enthousiast aan het seizoen 2020-2021, maar op 17 oktober sloeg het noodlot toe. In de uitwedstrijd tegen Everton werd de verdediger op lompe wijze onderuit geschopt door doelman Jordan Pickford. Van Dijk liep daarbij een gescheurde voorste kruisband in zijn rechterknie op, waardoor de rest van het seizoen én het EK voetbal aan zijn neus voorbij gingen. Pas aan het begin van het seizoen 2021-2022 maakte Van Dijk zijn rentree op de voetbalvelden.

In het seizoen 2021-2022 hervond Van Dijk zijn topvorm al snel weer. De verdediger won met Liverpool de FA Cup en League Cup, maar in de titelstrijd en de Champions League kwam zijn team net tekort voor een welhaast perfect seizoen. Het seizoen 2022-2023 verliep een stuk stroever. De Oranje-aanvoerder speelde 41 officiële wedstrijden voor The Reds, maar zowel individueel als collectief ontbrak de topvorm. Na een aantal wedstrijden kreeg hij zelfs harde kritiek te verwerken van analisten en fans, maar Jürgen Klopp beloonde hem medio 2023 met de aanvoerdersband.

Populaire stadionsong

Van Dijk is razend populair bij de aanhang van Liverpool. De Oranje-aanvoerder heeft zelfs één van de meest gewaardeerde supporterssong op zijn naam staan. De tekst klinkt als volgt:

He’s a centre-half
He’s a number four
Watch him defend
And we watch him score
He’ll pass the ball
Calm as you like
He’s Virgil van Dijk
He’s Virgil van Dijk


Interlandcarrière

Van Dijk werd ondanks lovende kritieken niet geselecteerd voor het WK van 2014 in Brazilië. Het duurde zelfs tot oktober 2015 voordat de verdediger eindelijk mocht debuteren, tegen Kazachstan (1-2 zege) in de EK-kwalificatiefase. Enkele dagen later mocht Van Dijk eveneens aantreden in de verloren kwalificatiewedstrijd tegen Tsjechië (2-3), waardoor het ticket voor het EK 2016 aan de neus van de Oranje-internationals voorbij ging.

Van Dijk groeide uit tot een zekerheidje in de Oranje-selectie, maar door een enkelblessure moest hij een groot deel van de kwalificatiefase voor het WK 2018 missen. Al dan niet door het gemis van de sterkhouder kwalificeerde Oranje zich opnieuw niet voor een eindronde. Langzaamaan nam Nederland afscheid van een aantal topvoetballers, waardoor de nieuwe bondscoach Ronald Koeman in 2018 besloot om met Van Dijk een nieuwe leider aan te wijzen. In combinatie met een aantal frisse gezichten keerde de schwung terug in het elftal.

Aanvoerder van Oranje (Pro Shots)

Van Dijk had een groot aandeel in het winnen van de Nations League-groep, waardoor het in 2019 mocht deelnemen aan de finaleronde in Portugal (verliezend finalist). Ook kwalificeerde het team zich eindelijk weer voor een groot eindtoernooi. Door de coronapandemie werd het EK 2020 echter uitgesteld naar de zomer van 2021, maar ook dat toernooi ging aan zijn neus voorbij door een zware knieblessure.

Pas in 2022 debuteerde Van Dijk op een grote eindronde. Als Oranje-aanvoerder was hij actief op het WK in Qatar, waar het team in de kwartfinale werd gestuit door Argentinië.

Laatste update: 15 augustus 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie