Hakim Ziyech

Leeftijd: 31

Het laatste nieuws over Hakim Ziyech

Hakim Ziyech is een aanvallende middenvelder annex vleugelaanvaller. Hij is geboren en getogen in Nederland, maar komt sinds 2015 uit voor de nationale ploeg van Marokko. In de zomer van 2023 verruilde hij Chelsea voor Galatasaray.

  • Ziyech speelt momenteel voor Galatasaray
  • De middenvelder/aanvaller werd in 2023 gehuurd van Chelsea
  • Hij maakte furore als publiekslieveling van Ajax
  • Ziyech speelde eerder voor sc Heerenveen en FC Twente
  • Hij is geboren in Nederland, maar is international voor Marokko

Clubcarrière

Ziyech werd op 19 maart 1993 geboren in Dronten. In zijn geboorteplaats kreeg hij te maken met jongerenwerker Aziz Doufikar, een van de eerste Marokkaanse voetballers in de Eredivisie. “Ik zag iets in die jongen, voordat hij op het verkeerde pad terechtkwam”, zo vertelde Doufikar in 2019 aan Erik Dijkstra van Bureau Vooroordeel. Dronten had in die tijd te maken met flinke drugsproblematiek en door het vroege overlijden van diens vader (aan de gevolgen van multiple sclerose) had het zomaar anders kunnen aflopen. “Ik zag voor hem een toekomst in de voetballerij. Hij was gek op voetballen.”

Ziyech (Ziyach in het Marokkaans) begon zijn voetballoopbaan bij Reaal Dronten en ging daarna spelen voor het grotere ASV Dronten. Via laatstgenoemde amateurclub verdiende de stijlvolle voetballer een kans in de voetbalacademie van sc Heerenveen, dat in die jaren samenwerkte met FC Emmen. Vanwege de afstand met Dronten werd Ziyech in een gastgezin geplaatst. Dat verliep niet altijd even makkelijk, maar de droom om profvoetballer te worden won het uiteindelijk van de mentale beproeving.

Ziyech als Heerenveen-speler in De Kuip (Pro Shots)

Doorbraak in Heerenveen

In het seizoen 2012-2013 maakte Ziyech zijn debuut in de A-selectie van sc Heerenveen. Trainer Marco van Basten liet de stylist opdraven in de voorronde Europa League-wedstrijd tegen het Roemeense Rapid Boekarest (4-0 zege). Ziyech liet een goede indruk achter, maar speelde dat seizoen uiteindelijk maar acht officiële wedstrijden. Van Basten koos vaak voor andere spelers, waardoor hij in Jong sc Heerenveen werd ondergebracht. Mede dankzij diens creatieve impulsen werd de beloftenploeg van de Friese club zelfs kampioen van Nederland.

In de zomer van 2013 werd Ziyech permanent naar de A-selectie gehaald. De middenvelder werd een vaste waarde in het elftal van Van Basten, die hem uiteindelijk 36 wedstrijden liet opdraven dat seizoen. Met elf doelpunten en tien assists beschaamde hij het vertrouwen niet. Toch ontwikkelde Ziyech geen klik met Van Basten. In 2016 haalde hij via de Volkskrant zelfs stevig uit naar zijn oud-trainer: “Hij heeft zich bij AZ gerealiseerd dat-ie er niet geschikt voor is. Dat had hij al bij Heerenveen moeten doen. Maar als je mensen kent of een grote naam hebt, kom je altijd wel weer aan de bak. Bij mij telt kwaliteit.”

Ziyech begon het seizoen 2014-2015 opnieuw bij Heerenveen. Namens de Friezen scoorde de middenvelder tegen zowel FC Dordrecht als Feyenoord, maar vanwege zijn aflopende contract was al duidelijk dat zijn toekomst elders zou liggen. Feyenoord toonde serieuze interesse voor Ziyech, die ondanks zijn treffer in De Kuip zelfs een staande ovatie kreeg van Het Legioen. Kort daarna werd echter duidelijk dat zijn toekomst bij een andere Eredivisie-club zou liggen: FC Twente.

Juichen voor FC Twente (Pro Shots)

Ster in Enschede

Ziyech speelde twee volledige seizoenen voor FC Twente. Door de problematiek in Enschede was de ploeg minder succesvol dan gehoopt, maar de middenvelder groeide desalniettemin uit tot de grote ster in de Grolsch Veste. In zijn eerste seizoen noteerde Ziyech 38 officiële wedstrijden voor de Tukkers (vijftien goals) en het daaropvolgende jaar maakte hij zelfs zeventien doelpunten in 34 optredens. Tevens leverde hij achtereenvolgens zeventien en twaalf assists in Twente-tenue.

In Enschede ontwikkelde Ziyech een geweldige relatie met Alfred Schreuder. De hoofdtrainer lag behoorlijk onder vuur bij FC Twente, maar de sterspeler nam hem telkens in bescherming. Ziyech was zelfs furieus toen de clubleiding in augustus 2015 besloot om Schreuder per direct te ontslaan. Als aanvoerder nam hij zelfs wraak door zonder toestemming een snoeihard interview te houden met de Volkskrant. In het artikel werd Schreuder lof toegezwaaid, waar opvolger René Hake (‘bedenkingen bij’), de clubleiding en de supporters door het slijk werden gehaald. “Iedereen wist dat ik niet meer wilde blijven. Het is ook nooit goed. Sindsdien ben ik niet meer geliefd bij de fans. Het zal wel”, verklaarde Ziyech onomwonden.

Als straf besloot FC Twente om de aanvoerdersband af te pakken van Ziyech. De sterspeler wilde Enschede verlaten, maar toch speelde hij in het seizoen 2016-2017 nog vier wedstrijden. Op 27 augustus 2016 scoorde Ziyech nog twee keer in het thuisduel met Sparta Rotterdam (3-1 zege). Vlak voor het einde van de zomerse transferperiode lukte het de middenvelder alsnog om een mooie stap te maken. Gebukt onder de desastreuze start, een harde uitschakeling tegen het Russische FK Rostov in de voorrondes van de Champions League, telde Ajax elf miljoen euro neer voor diens handtekening.

Blij na een treffer van Ajax (Pro Shots)

Publiekslieveling bij Ajax

Ziyech had ook verschillende opties in het buitenland, maar zijn voorkeur ging uit naar Ajax om een nóg completere voetballer te worden. Op 11 september 2016 maakte hij zijn debuut in het rood-wit tegen Vitesse en met een assist op Nick Viergever stond hij meteen aan de basis van de 1-0 zege. Ziyech beleefde kort daarna tegenslag door in het Europa League-duel met Panathinaikos met tweemaal geel van het veld te worden gestuurd, maar dat werd hem al snel vergeven in de hoofdstad.

Ziyech begon zijn Ajax-periode met 42 officiële wedstrijden, tien doelpunten en negentien assists. Onder Peter Bosz wist de Amsterdamse club geen prijs te winnen, Feyenoord ging er op de slotdag met de titel vandoor, maar met een Europa League-finale (2-0 nederlaag tegen Manchester United) werd alsnog een prachtige prestatie geleverd. Bosz vertrok na dat seizoen naar Borussia Dortmund, tot grote teleurstelling van Ziyech. “Onder hem heb ik een hele transformatie doorgemaakt in het worden van een complete speler. En als persoon ben ik ook enorm gegroeid”, vertelde hij later aan Tiki Taka Touzani. “Mijn eerste gesprek met hem in De ArenA was meteen een lang gesprek. Er was één vraag die hij me stelde, die pakte me. Hij zei: ‘Wat verwacht je van mij?’ Mijn antwoord was: ‘Het enige dat ik wil is dat je eerlijk bent.’ Vanaf dat moment klikte het gewoon.”

Ziyech wist ook in zijn tweede seizoen bij Ajax geen prijs te winnen. Gebukt onder het drama rond Abdelhak Nouri beleefde de ploeg een teleurstellend seizoen, maar de middenvelder bleef presteren getuige het feit dat hij werd verkozen tot Speler van het Jaar (net als bij Heerenveen en Twente). In 2019 en 2020 werd hij door fans van de Amsterdamse club opnieuw tot de nummer één verkozen. Daarmee kreeg Ziyech de voorkeur boven spelers als Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt, Donny van de Beek en Dusan Tadic.

Het seizoen 2018-2019 verliep fantastisch voor Ajax. De Amsterdammers rekenden af met prijsloze jaren door zowel de landstitel als de KNVB Beker te winnen, waar het in de Champions League afrekende met clubs als Real Madrid en Juventus. In de halve finales won Ajax uit bij Tottenham Hotspur met 0-1, waarna Ziyech in de return de finaleplek binnen leek te halen door de 2-0 binnen te schieten. Een hattrick van Lucas Moura, waarvan de laatste in de allerlaatste seconden, gooide echter roet in het eten. Op basis van uitdoelpunten gingen de Londenaren door naar de finale van de Champions League.

Ziyech kreeg in Amsterdam te maken met een aantal morele opdonders. Hij verloor rugnummer 10 aan Tadic en kreeg het meermaals aan de stok met de Ajax-supporters vanwege zijn soms laconieke spel, maar toch ontwikkelde de middenvelder uiteindelijk een goede relatie met zowel de Serviër als de aanhang. Niet voor niets werd hij driemaal op rij verkozen tot Speler van het Jaar (2018, 2019 en 2020). Het lag voor de hand dat Ziyech na het seizoen 2018-2019 de stap naar het buitenland zou maken, ware het niet dat de ideale aanbieding uitbleef en daardoor maakte hij uiteindelijk vier seizoenen vol in de Johan Cruijff ArenA.

Nooit onomstreden bij Chelsea

Als speler van Ajax wimpelde Ziyech meerdere clubs af. De middenvelder stelde zich kieskeurig op, maar op 13 februari 2020 volgde er dan toch witte rook. Chelsea haalde hem met ingang van de zomer van 2020 binnen voor veertig miljoen euro (exclusief bonussen). Ziyech verklaarde deels vanwege Frank Lampard te hebben gekozen voor de Londense club. Als gevolg van de coronacrisis, het Eredivisie-seizoen werd in maart al afgebroken, kwam de Marokkaans international echter met een fysieke achterstand binnen en een blessure wierp hem zelfs verder terug.

Net als bij FC Twente (Schreuder) en Ajax (Bosz) moest Ziyech al snel afscheid nemen van een geliefde trainer. Lampard werd ongeveer halverwege het seizoen op straat gezet door de Londenaren, die Thomas Tuchel aanstelden als nieuwe manager. De Duitser deed relatief weinig een beroep op Ziyech, aangezien de middenvelder annex aanvaller in zijn ogen niet voldeed aan de fysieke eisen van de Premier League. Toch sloot hij het seizoen af met een glimlach door het winnen van de Champions League. In de finale werd Manchester City met 1-0 verslagen, zonder speelstijl voor Ziyech. In augustus 2021 had hij wel een direct aandeel in het winnen van de Europese Supercup door te scoren tegen Villarreal (winst na strafschoppen).

Als speler van Chelsea (Pro Shots)

Ziyech speelde 44 officiële wedstrijden in zijn tweede Chelsea-seizoen. Met acht goals en zes assists had de Marokkaans international een aandeel, maar in de meeste wedstrijden moest hij zich tevreden stellen met een reserverol. Mede om die reden stuurde Ziyech in de zomer van 2022 aan op een transfer. AC Milan toonde serieuze interesse, maar kon geen deal tot stand brengen. Vlak voor de transferdeadline bleek ook een hereniging bij Ajax niet haalbaar. Ziyech bleef ‘gewoon’ bij Chelsea.

In januari 2023 werd Ziyech na het succesvolle WK aan talloze clubs gelinkt. Vlak voor de transferdeadline leek de Marokkaan op weg naar Paris Saint-Germain, maar de huurdeal mislukte door problemen met het papierwerk. Een beroepszaak werd een dag later al van tafel geveegd. Ziyech speelde in de weken erna regelmatig voor Chelsea, maar eindigde het seizoen op ‘slechts’ 24 wedstrijden (nul doelpunten, één assist). Zijn werkgever beleefde een dramatisch seizoen en had maar liefst drie managers voor de groep staan, waaronder de tijdelijk teruggekeerde Lampard.

In het tenue van Galatasaray (Pro Shots)

Galatasaray

Chelsea deelde Ziyech in de zomer van 2023 geen nieuw contract uit. De linkspoot flirtte enige tijd met een avontuur in Saudi-Arabië, maar werd uiteindelijk voor één seizoen uitgeleend aan Galatasaray. Voor de Turkse topclub debuteerde hij op 16 september met een 4-2 overwinning op Samsunspor. Een week later maakte hij tegen Basaksehir FK (1-2 zege) zijn eerste doelpunt voor Cim Bom Bom. Ziyech scoorde in het seizoen 2023-2024 ook tweemaal in de Champions League-wedstrijd tegen Manchester United (3-3).


Interlandcarrière

Ziyech kwam als jeugdinternational uit voor Nederland onder negentien jaar en Jong Oranje. In mei 2015 selecteerde bondscoach Guus Hiddink hem als speler van FC Twente voor het Nederlands elftal, maar een blessure gooide roet in het eten. De nieuwe bondscoach Danny Blind selecteerde hem daarna niet. Dit werd Blind kwalijk genomen door een heleboel Nederlanders, al ontkende Ziyech in 2016 dat hij daarom voor Marokko koos. In Bureau Vooroordeel verklaarde hij: “Ik vroeg mezelf af: ‘Waar gaat je hart naartoe?’. Dat was naar Marokko. Ondanks dat ik in Nederland geboren ben, voel ik me Marokkaan. Dat gevoel begrijpen veel mensen niet.”

Na een uitnodiging van Marokko besloot Ziyech definitief om Nederland af te wimpelen. Op 9 oktober 2015 debuteerde de geboren Nederlander in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Ivoorkust. In mei 2006 maakte hij voor het eerst een doelpunt als international van Marokko. Namens de nationale team was Ziyech actief op twee WK’s (2018 en 2022) en twee Afrika Cup-edities (2019 en 2024).

Euforie tijdens het WK 2022 (Pro Shots)

Conflicten met bondscoaches

Ziyech moest de Afrika Cup-edities van 2017 en 2021 daarentegen missen. De middenvelder botste met bondscoaches Hervé Renard en Vahid Halilhodzic, die zijn houding niet konden waarderen. Rond het laatstgenoemde toernooi reageerde hij tegenover beIN Sports nogal onverschillig op die afwijzing. “Het kan me eerlijk gezegd niet zo veel schelen momenteel.” Ziyech weigerde zelfs een verzoeningspoging en riskeerde daarmee een WK-deelname, maar in de zomer van 2022 werd duidelijk dat Halilhodzic is ontslagen. Onder diens opvolger Walid Regragui keerde hij terug in de selectie om tijdens het wereldkampioenschap als vanouds indruk te maken.

Laatste update: 14 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie